Sri Lanka med något för alla

Fnm
Medlem sedan 2008, besökt 130 länder

Foto: fnm, medlem sedan 2008
Åk på äventyr och möt världens giganter; blåvalar och elefanter på samma resa. Kombinera det med tempel, paradisliv och god mat. Reseguidens medlem Madde, alias "Fnm", guidar till sju sköna upplevelser på Sri Lanka.

Sri Lanka är en tropisk ö vid Indiens spets. Landet blev självständigt från Storbritannien 1948 och i dag bor där drygt 20 miljoner människor. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig när jag planerade min resa hit, men blev förvånad för det här landet har verkligen mycket att erbjuda. Här finns djur och natur, långa vita stränder med bra surfning och gamla tempel och ruiner att utforska. Det är lätt att ta sig runt med tåg och buss då avstånden inte är speciellt stora här, så även om du bara är här på en kortare semester så hinner du med mycket! Missa inte alla fantastiska curryrätter! Inget besök i Sri Lanka är fulländat utan en utsökt currymåltid som består av massa smårätter som smakar ljuvligt.

7 måsten du inte får missa på Sri Lanka


Strandliv i Hikkadauwa

Det här är ett skönt litet ställe med en lång strand. Här finns stora, härliga vågor som passar utmärkt till surfning! Du kan hyra brädor utmed hela stranden och om du är nybörjare så går det att köpa lektioner av en instruktör. På stranden finns olika typer av boenden för alla plånböcker, allt från enkla budgetalternativ till lyx. Restauranger finns överallt med allt från curry till pizza och roti (Sri Lankas motsvarighet till pannkaka) som kan fyllas med vad som helst. Gillar man hantverk så kan man spendera många timmar i små butiker som säljer trämasker, ädelstenar, plädar, pussel och mycket mer.

Sköldpaddsfadder i Kosgoda

Om man gillar sköldpaddor så är detta ett ställe som man absolut inte får missa. På kläckningsstationer samlar man in äggen och låter dem kläckas skyddat från fåglar och ödlor som annars gärna lunchar på de nyfödda. Efter de kläckts så förvaras de i stora vattenkar tills de blivit tre dagar. Sedan är det dags att släppa ut dem i havet, vilket görs i skydd av mörkret för att ge dem större chans att klara sig.
Vid ett besök får man en rundtur bland sköldpaddskaren där de förutom sköldpaddsungar finns sköldpaddor som skadat sig och fått hjälp. Du har möjlighet att ta upp de små nyfödda och bekanta sig med dem. Själv spenderade jag två timmar med de små otroliga liven.

Djurmöten i Yala National Park

I den här nationalparken finns bland annat leoparder, elefanter, bufflar, krokodiler, ödlor, hjortar, apor. Du utgår från Tissamaharama (Tissa) där de flesta guesthouse och hotell har egna jeepar och guider. Vid en heldag i parken får du med dig lunch som du äter nere vid havet. Det bästa är att starta tidigt på dagen, då djuren rör sig mest på sig på morgonen och det är bäst chans att få se dem då.

Tempel i Anuradhapura

Det här är en historisk plats med tempel utspridda i och runt staden. Lättaste sättet att ta sig runt är att hyra en cykel på sitt hotell eller guesthouse och trampa iväg. Första stoppet för de flesta är Sri Maha Bodhi som är ett 2000 år gammalt träd och hit kommer många lokalbor dagligen för att be. Precis intill ligger Ruwanwelisaya Dagoba, som är en helig buddistisk byggnad. Hit kommer massor av folk för att be och offra blommor och frukt. Det drar till sig mängder av apor som gärna kalasar på det som folk offrar. Det är en välbesökt plats och folk sitter överallt i gräset, har picknick och hälsar glatt när man går förbi.Många av de tempel och palats i området är väl värda ett besök och vid många av dem har du aporna som ditt enda sällskap.

Möt giganterna i Pinnewala elefantpark

Till den här parken tar du dig med buss från Kandy, en resa som tar cirka en timme med ett byte. Det finns ett 80-tal elefanter som du får spendera tid med i ett inhägnat område mitt i parken. Elefanterna är nyfikna och kommer gärna fram och hälsar och blir klappade. Två gånger om dagen går elefanterna på led ner till floden för att bada och roa sig lite under ett par timmar. Passa på att äta en väldoftande curry på någon av restaurangerna jämte floden med den perfekta utsikten av 80 badande elefanter. Efter badet har du möjlighet att följa med tillbaka där det är dags för lunch för elefanterna.

Palatsområdet Sigiriya

Området har en 380 meter höga klippa som du ser flera kilometer innan man kommer fram till Sigiriya. Där uppe låg det för väldigt längesen ett palats, men det enda som finns kvar i dag är ruiner och en stor pool som troligtvis användes för att ha dricksvatten i. När du kommer in på området omringas du av vallgravar som är fulla av vackra blommor. Framför dig har du den stora otroliga klippan, som inte alls ser ut att höra hemma här i det annars helt platta landskapet. Stentrappor leder upp till en smal terrass med gamla bergsmålningar. Om du följer gången kommer du sedan till en platå. Här finner du Lejonporten, en slags mellanlandning på vägen upp till toppen. Det enda som finns kvar av porten är enorma lejontassar. Sedan fortsätter klättringen uppför via en järntrappa. Väl uppe är det en makalös utsikt. Berget är tvärbrant på alla håll och du känner dig som herre på täppan. Det är en fantastisk känsla och du glömmer den jobbiga klättringen. Även här finns det apor som glatt leker och roar turisterna.

Strandparadis och blåvalssafari i Mirissa

Här finner du en lång härlig sandstrand med mysiga restauranger och hotell. Vill man bara slöa på stranden och bättra på sin solbränna så är det här ett perfekt ställe. Är du ute efter lite äventyr så är val- och delfinskådning ett bra alternativ. Dagsturen börjar redan klockan 06 då man åker till hamnen. Båten vi åkte med var en ombyggd fiskebåt med plats för ett tiotal passagerare. Det finns gott om lekfulla delfiner som hoppar utmed båten och även en och annan flygfisk. Även om det här är fantastiskt så pirrar det ändå extra i kroppen när man äntligen får se en blåval blåsa upp vatten i luften och sen dyka i en hel evighet innan stjärtfenan kommer upp! Du kommer hyfsat nära bjässarna som kan bli upp till 30 meter och det är en djurupplevelse du aldrig glömmer.

Så tar du dig hit

Flera charterbolag har resor till Sri Lanka
från Sverige. Från flygplatsen till hotellen på västkusten tar det cirka 30 minuter med charterbolagens transferbuss.

Psst!

Glöm inte att det är nya visumregler till Sri Lanka. Numera måste du ordna med visum före avresa.

Charter till Sri Lanka

Hotell på Sri Lanka

Sri Lanka

Björn på väg till surfet
1 / 6
Solnedgång på Bentota-stranden
2 / 6
Badande elefanter
3 / 6
Tempel i gryningen
5 / 6
I väntan på vågen
6 / 6