Slovenien – nära till allt

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Foto: finland, medlem sedan 2007
Cirka tre timmar från Stockholm ligger lilla Slovenien inklämt mellan Italien, Österrike, Ungern och Kroatien. Landet är som en smältdegel med det bästa från Sydeuropa samlat på en landyta om 20 000 kvadratkilometer – mindre än Småland.

Mångfalden i Slovenien är slåande. Landet har allt från vita alptoppar, lummiga skogar, sjöar, flodar och en gyllene kustremsa ut i det Adriatiska havet. Du kan faktiskt resa från vita bergstoppar till palmer och sand på några timmar. I huvudstaden Ljubljana är atmosfären ungdomlig och livlig. Här hittar du mysiga kaféer, trendiga klubbar och pampiga palats och byggnader från 1800-talet.

Sol och bad i Portoroz

Fyra mil kust fick Slovenien. En liten remsa mellan grannarna Italien och Kroatien. Men det är tillräckligt för att kunna njuta av Adriatiska Havets sol och bad. Omgiven av Istriens gröna kullar ligger badorten Portoroz som kan stoltsera med landets enda strand. Hit har folk kommit sedan slutet av 1800-talet för behandlingar mot reumatism med salt- och lerinpackningar och spa-anläggningarna ligger på rad. Portoroz är dessutom perfekt att kombinera med ett en dagstur till Venedig – snabbåtarna tar dig till den italienska kanalstaden på två och en halv timme.

Från Portoroz tar lokalbussen dig även till den charmiga medeltidsstaden Piran på tio minuter. Här kan du strosa runt i de mysiga kullerstensgränderna och sedan njuta av färsk fisk eller skaldjur på en av de romatiska restaurangerna vid piren.Medlemmen Mica berättar om sagolika Bled

På torsdagskvällen kom vi till Bled i norra Slovenien. På vägen hade vi tagit ett stopp vid Postojnagrottorna som var en rolig upplevelse för stora och små. Först fick vi åka tåg ett par kilometer in i grottorna och sen vandrade vi runt bland stalaktiter och stalagmiter. Tänk att det tar upp till hundra år för dem att växa en millimeter!

Att komma till Bled var som att köra in i en gammal riddarsaga. Den vackra sjön omringad av gröna berg med snötäckta alper i bakgrunden, klippan med en tusenårig borg och så kyrkan ute på en ö i sjön… Jag åt en fantastisk sparris-pasta på kvällen med utsikt över sjön, men varning för glassen som smakade riktigt läskigt!

Morgonen därpå inleddes med en promenad/jogg runt sjön, det var väl en sex-sju kilometer. Barnen fick äntligen användning för sina sparkcyklar! Sen skulle jag handla matsäck och beställde 50 gram skinka. Det höll på att bli ett halvkilo, trots att jag fått tolkhjälp av en vänlig sloven-australiensare. Man säljer nämligen sånt i decigram i Slovenien. Ett annat decimalproblem hade dessutom länsat mitt konto eftersom jag läst mig till en felaktig kurs och fick tio gånger så mycket pengar ur bankomaten som tänkt! Vi har också varit uppe i borgen och beundrat de fantastiska vyerna från andra hållet.


Sponsrade erbjudanden:Kolla in Sloveniens resmålssidaHitta flyg till Ljubljana

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=f293b050c68b276e16322014e0c05e2d&site=reseguiden&javascript=1“”]Hitta boende i Slovenien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=5b1d624cefd07bd66e9d404ad1403e77&site=reseguiden&javascript=1“”]