Sköna paradisöar i Malaysia

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Malaysia är en tropisk oas med massor av vackra paradisöar. Njut av strandliv, dykning i världsklass och äventyr som djungelsafari. Här är en guide till Malysias paradisöar.

Malaysia är fortfarande relativt oexploaterat om man jämför med grannen Thailand. Det är också betydligt billigare att semestra här. Det finns både stora och små öar att välja mellan som alla har sin särskilda prägel. De malaysiska öarna erbjuder strandliv för alla smaker, vare sig du vill ligga hela dagarna till ända i hängmattan, dyka, snorkla, njuta av god mat och dryck på bra resturanger eller ha nära till ett stort och aktivt nöjesutbud. Tänk på att östkusten har monsun mellan november och februari. På västkusten regnar det lite då och då under hela året men den torraste perioden är mellan maj och september.

Hitta lugnet på östkusten

Öarna på östkusten är generellt sätt mindre utbyggda än på västkusten. Öarna här har ofta en lugnare atmosfär, men också ett mindre utbud av restauranger och nöjen. Vackra Tioman är en av östkustens största och mest populära turistö. Här finns tät djungel, många bra stränder och boende. Till Tioman kommer människor som vill sola, bada och bara ta det lugnt. Den lilla ön är täckt av lummig djungel, redo att utforskas, och det finns bra snorkling vid rev på simavstånd. Redang är en riktig dykpärla. Havet runtomkring är en marin nationalpark med en fantastisk artrikedom och vackra koraller. Sibu är en stillsam och undangömd ö, som bland annat är känd från tv-serien Robinson.

Snorkling och strandliv på Perhentian

Norrut hittar du Perhentian Islands. Stranden är vit och vattnet turkosblått med snorkling bara 50 meter från stranden. Perhentian består av två öar. Den stora ön heter Besar och lockar par och barnfamiljer. Den mindre ön, Kecil lockar istället backpackers från hela världen. Öarna ligger liksom Redang i en marin nationalpark och här kan du snorkla direkt från stranden. Det finns också väldigt bra dykning. På ditt allra första dyk kan du få se allt från havssköldpaddor, till clownfisk, revhaj och moräna. Du tar dig hit med båt från Kuala Besut. Det kostar runt en hundralapp och tar drygt en halvtimme beroende på väder och vind.

Djungelsafari och orangutanger på Borneo

Borneo är världens tredje största ö och kan erbjuda urgammal regnskog, vilda orangutanger, äventyrliga nationalparker och sköna stränder. På den indonesiska delen av ön, Kalimantan, finns bland annat nationalparkerna Tanjung Puting och Sembangau där man kan få träffa orangutanger, både på rehabiliteringscenter och fritt i naturen. Regnperioden på Borneo varar från oktober till april, högsäsongen är från maj till september.

Langkawi – en favorit för många

På västkusten ligger skärgåden Langkawi med omkring 100 öar. Huvudön heter Pulau Langkawi och är Malyasis populäraste ö. Här finns vackra stränder och hit kommer man i första hand för att sola och bada längs vita korallstränder. När du tröttnat på att se kokospalmerna vaja i den ljumna vinden, kan du dra på utflykt och se öns djungelklädda berg och vattenfall. Ön har flera lyxresorter men också små fina öde stränder.

Så tar du dig hit

Det går flyg med flera stora asiatiska bolag. Ofta får du byta på någon av de större flygplatserna i Europa, innan du tar dig vidare mot de större flygplatserna i Sydostasien, som Kuala Lumpur, Bangkok eller Singapore. Härifrån går anslutningsflyg vidare till någon av de mindre orterna närmare din slutdestination.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resor till hela världen. Se alla resor till Malaysia.


Flyg till Malaysia
Hittar du inte vad du söker? Sök fler flyg.

Om Malaysia

Malaysia är ett land som erbjuder allt från några av världens högsta byggnader till världens äldsta regnskog. Huvudstaden Kuala Lumpur lockar med shopping, öarna Langkawi och Penang med vita stränder och Borneo med djungel och orangutanger.