Skepp o'hoj för riktiga sjörövare

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Luciano Mortula
Foto: ciocinzano, medlem sedan 2007
Foto: fredriik, medlem sedan 2008
Bild: Dreamstime
Guldskatter, snackande papagojor och pirater med träben och lapp för ögat. De gamla, goda sjörövarhistorierna har fått en renässans i samband med Hollywoodsuccéer som filmerna Pirates of the Caribbean.

Fascineras du av gamla rövarhistorier till sjöss ska du defintivt kolla in listan över världens bästa piratöar.

Här tipsar vi om fem äkta piratöar:


Tortuga, Haiti

Denna gamla piratön gjorde sin entré på biodukarna världen över i den första Pirates of the Caribbean-filmen. Ön va dessutom ockuperad av franska pirater runt 1630. Fransmännen angrep spanska krigsfartyg med silver från Sydamerika och kryddor från Kina. De kända piraterna Henry Morgan, Francis L’Ollonais och Pierre LeGrand sägs ha bott på ön.

Port Royal, Jamaica

På 1600-talet hade Port Royal rykte om sig för att vara världens mest ondskefyllda stad. Här fanns länge en långt gången tolerans mot verksamma pirater och på 1660-talet inrymde staden 22 piratskepp med en besättning på över 1200 pirater och cirka 4000 människor varav över hälften var inblandade i kaparverksamhet. Hit kom piratskepp från hela Karibien för att fylla på sin besättning med tveksamt manskap. Den legendariska sjörövarkaptenen Henry Morgan använde Port Royal som bas för de stora landräderna mot Porto Bello, Venezuela och Panama.

Nassau, New Providence, Bahamas

På grund av sin tillgängliga hamn och närhet till Floridasundet blev New Providence ett centrum för pirater och rövare som plundrade spanska fartyg på väg hem med guld, silver, kryddor och andra skatter. Pirataktiviteten på ön var som mest intensiv mellan 1715 och 1725, varefter Storbritannien reste en militärbas på ön för att driva bort alla sjörövare – något de också lyckades med. Mottot på ön blev sedan Expulsis Piratis - Resituta Commercia, som betyder Pirater Utvisad - Handeln Återupprättad.

Roatan, Honduras

Roatan var hem för hundratals pirater på 1600-talet. Sjörövarlegender som Laurens de Graff och Henry Morgan är en del av öns spännande pirathistoria. Spanska krigsfartyg lastade med porslin och kryddor från Asien och silver från Peru blev regelbunden plundrade i farvattnen runt ön. Ryktet säger att delar av kapten Henry Morgans gömda skatter hittades på ön på 60-talet och att det finns ännu fler skatter som fortfarande ligger gömda här.

St. Kitts

Öns pirathistoria är lång och dramatisk, och började redan på 1600-talet då den brittiska sjörövarlegenden Willam ‘Captain’ Kidd attakerade ön på order från Frankrike. Han blev sedan avrättad i Storbrittanien och hans kropp hängdes över floden Themsen i London som en varning till alla som drömde om att bli pirater. På 1700-talet blommade sockerproduktionen på ön och detta lockade rika handelsfartyg från Europa som i sin tur lockade pirater på plundringsfärd. Piraterna lämnade inte ön ifred föränn långt ut på 1800-talet då slaveriet upphörde och stora delar av sockerproduktionen lades ner.Psst!
Visste du förresten att det finns ett eget piratmuseum, Pirate Soul, i Key West i Florida? Hitta mer info: www.piratesoul.comHitta ditt flyg

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=327b4aae35eef1cab70dcaaf5d530da1&site=reseguiden&javascript=1“”]