Sicilien vs. Sardinien

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Alexey Popov
Foto: surfwannabie, medlem sedan 2007
Bild: Gianluca Scarano
Foto: skorpis, medlem sedan 2008
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Det bästa av Italien hittar du nog på öarna i Medelhavet: här är alla Italiens essenser som mest färgstarka och samlade på små ytor.

Är du sugen på en resa i filmen Gudfaderns fotspår, sömniga olivlundar i pittoreska bergsbyar, höga berg och vulkanlandskap på Sicilien? Eller lockar det mer med jetset, lyxliv och sol och bad på några av Europas bästa sandstränder på Sardiniens smaragdkust?

Medlemmarna tipsar om Sardinien:

Fina stränder mellan Alghero och Capo Caccia

Annakatt tipsar: Välj området mellan Alghero och Capo Caccia, det finns fantastiska stränder där! Bäst är att bo på någon agriturismo in mot landet och ta bilen till stranden på morgonen (man måste ta bilen var man än bor nånstans). Då kan man också åka runt och köpa vin, eller ta sig in till Alghero som är en jättefin stad.

Världens godaste glass!

Sisun tipsar: Min familj och jag tillbringade två veckor på Sardinien i fjol, vi bodde i Alghero. Staden Alghero är en underbar gammal stad, gå in i alla gränder där tvätten hänger på linor mellan husen - riktig Lady & Lufsenkänsla. Gå för allt i världen in på torget som ligger mitt i gamla stan och köp glass i en liten affär, världens godaste glass (de har vunnit pris för det). Åk längs kusten söderut, det är en mycket vacker väg, nästan som San Fransisco-Los Angeles, vattnet är kristallklart. Gå och ät pizza på ett ställe som ligger vid sidan om internetcafét, där beställer man pizzan i metervis - supergoda. Stor marknad nere vid hamnen på lördagförmiddag. Priserna i affärer är billigare än i Sverige (grönsaker och frukt är jättebilligt) men att äta ute är inte speciellt billigt, jag tror att de ligger i samma prisklass som Grekland. Ha en trevlig resa!

Stränder och utflykter

Leon tipsar: Var i Alghero förra sommaren. Vi åkte med Fritidsresor och bodde på Blue Star Oasis, cirka 300 meter från den underbara Maria Pia-stranden och cirka tre kilometer utanför Gamla stan. Stranden och vattnet var fantastiskt! Gör utfykter till den pastellfärgade lilla staden Bosa och ta “rådjurstrappan” ner till Grotte di Nettuno ute på Capo Caccia. Promenera hela kvällarna I Alghero. Vad gäller priserna så tyckte nog vi att det var något dyrare än Grekland. Solstolarna på hotellets privata del av stranden kostade minst dubbelt så mycket som i Grekland. På den kommunala delen av stranden fanns inga solstolar att hyra.


Medlemmarna tipsar om Sicilien:

Gamla stan i Cefalu

Robbo tipsar: Jag och min fru bodde i en lägenhet mitt i “Gamla stan” i Cefalu öster om Palermo och det var underbart. Tittade man ut genom fönstret kunde man heja på grannen när hon hängde tvätt. Smala, ringlande gränder med fina små piazzor där gubbarna satt och diskuterade livet. Otroligt bra mat varje kväll! Hela byn var som ett museum samt klippan med sina försvarsmurar på toppen. Dykcenter finns vid ett hotell i närheten.

Sevärdheter i Palermo och att ta sig runt på ön

Pysen73 tipsar: Fina sevärdheter i Palermo: Il duomo, Capella Pallatina och så vidare. Strax utanför Palermo hittar man Monreale som har en väldigt fin kyrka med tillhörande kloster, också något som man bör se om man är det minsta intresserad. Åt andra hållet (längs kusten) finns flera fina naturreservat, Selinunte som är en historiskt intressant plats och är man vinintresserad skulle man kunna göra en längre dagsutflykt (eventuellt med övernattning) till Marsala, som väl kanske är det mest välkända vindistriktet på Sicilien.

Om ni väljer att ta er runt med buss och/eller tåg ska ni tänka på att det är enklast om man vill resa längs kusterna. Vill man ta sig inåt landet är det lite knepigare att få ihop det. Ett alternativ kan ju vara att hyra bil några dagar för att ta sig till de ställlena som är svåra att ta sig till med lokala transportmedel, och sedan utnyttja buss och tåglinjer för resten.

Jag vet inte om det finns guidade turer till Etna från Palermo. Det är ganska långt därimellan, jag skulle tippa på 3.5 - 4 timmar med bil. Fina stränder finns det lite varstans runt ön, så det kommer ni att hitta var ni än väljer att bo.


Vill du se mer om Italien?
Kolla in resmålssidan här.Hitta boende på Sardinien

Alghero
Hitta boende på Sicilien:

Palermo

Cefalu
[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=25f81ab8a153645fd45aac66976f07de&site=reseguiden&javascript=1“”]

Italien

Vy över stad o hav i Vernazza
2 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
3 / 28
Manarola, chillside
4 / 28
Hissnande vackert på Sardiniens västkust
5 / 28
Chiesa di Santa Maria dell'Isola
8 / 28
Utsikt från Hotel Caesar Augustus, Capri
9 / 28
På vandring runt Drei Zinnen (2400 möh)
10 / 28
Venetiansk karnevalsmask
11 / 28
Varma bad i Augusti
12 / 28
Solnedgång i Sorrento
13 / 28
Dags for marmelad!!!!
14 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
18 / 28
Husen vid vattnet
19 / 28
Porten in till gamla stan i Garda
20 / 28
Utsikt från Villa San Michele
21 / 28
Grannens trapp.
23 / 28
Canal Grande vid Rialto
28 / 28