Sant pol de mar – utflykt från Barcelona

Ali
Medlem sedan 2006, besökt 33 länder

Foto: ali, medlem sedan 2006
Foto: ali, medlem sedan 2006
Sant Pol de Mar är katalanernas semesterparadis, som också kan bli ditt. Reseguidens medlem Anne-Li, alias "Ali", guidar till ett resmål som är en perfekt flykt från storstadsstressen i metropolen Barcelona.

Jag har bott i Barcelona i sex år och jag är fortfarande lika nöjd med livet i en av Europas metropoler. Jag älskar Barcelona och många med mig, turistflödet bara ökar. Men ibland behöver man miljöombyte, att få komma bort från den hektiska turiststaden som har ett enormt tryck 24 timmar om dygnet. Jag har hittat mitt lilla smultronställe som jag sticker till när jag vill fly det hektiska storstadslivet. Jag, precis som de flesta katalanska Barcelonaborna, tar oss utanför staden, upp till det pittoreska, genuina, underbara lilla Sant Pol de Mar.

Kristallklart vatten och sagolik natur

Sant Pol de Mar är en fin liten fiskeby med vita hus, beläget
vid havet. Staden liksom klättrar upp över de vita bergsmassiven ”Les Roques Blanques”. Många Barcelonabor/katalaner har även hus här som de sticker till så fort de är lediga. Men man behöver man inte ha ett eget hus, för man kan absolut ta del av detta lilla paradis ändå. I Sant pol de Mar är vattnet kristallklart, och rent, till skillnad från Barcelonas kvalmiga, skitiga vatten under högsäsong. Naturen är sagolikt vacker med mycket grönska, pinjeskog, klippor, sand och de vita bergsmassiven som tornar upp sig i bakgrunden.

Enkelt med tåget från Barcelona

Du tar dig lätt hit med tåg från Placa Catalunya, tåget tar dig norrut och utmed kustremsan Marasme, den kust som fortsätter upp till den mer kända och omtalade Costa Brava börjar. Du kommer se massor av fina små badorter på vägen, som kanske kan bli din nästa favorit, ditt eget lilla smultronställe. Tågresan tar en timma. Under högsäsong är det dock knökfullt på tågen, så förbered dig på det. Men det är värt det! När du kommer fram ser du stränderna som ligger på höger sida, det är bara att hoppa av och börja gå.

Stränder

Första delen är en strandpromenad, med små badplatser ringlandes utefter vägen, liksom några caféer och barer. Sedan kommer du till en större strand som också har en uteservering med toaletter. Här väljer många att stanna, men stränderna bara fortsätter, ända upp till Calella som är nästa stad. När jag sticker hit så fortsätter jag alltid att gå en bra bit, ibland får man gå lite i vattenbrynet, ibland får man klättra upp på klipporna för att komma fram till en plats man vill stanna på. Man kan även gå uppe vid bilvägen om man vill, lite enklare, men något tråkigare. Sant Pol de Mars stränder är en mix av sand och klippor. Ända upp till Calella så ligger det badstränder med serveringar, men också små enskilda vikar där du kan hitta en helt egen vik. Desto längre norrut du traskar, desto mindre badkläder ser man. På grund av avskildheten finns det ganska många nudistbadare här.

Äta & dricka

Om du åker till Sant Pol de Mar så bör du testa deras underbara grillade kyckling, jag har nog aldrig ätit så god kyckling som här. Ett tips är att gå in i den lilla pittoreska byn, med sina små smala gränder, och sedan gå till vänster, upp bakom tågstationen istället för direkt ner till havet. Här finns flera ställen som grillar kyckling, de brukar även ha sallader, grillad potatis, vin/cava, bröd med mera, som du kan köpa direkt på plats och ta med dig till stranden. Glöm inte kall cava, ett måste i Katalonien.

Att se och göra

Du åker absolut hit för stränderna! Det är underbart att sticka hit för sol och bad med en picknickkorg. De städar stränderna här varje morgon, så det är rent och fräscht. Runt den anrika kyrkan, Sant Pau, ligger de gamla fiskarbostäderna, kan vara mysigt att ströva runt lite här. I utkanten an Sant Pol de Mar finns det ett arkeologiskt område som härstammar från romartiden. Det finns lite butiker, med inredning och prylar. Men shopping är inte styrkan här, det är sol, bad, mat, lugn och genuinitet. Är du på ”tu man hand” med kärestan, så är det helt klart hit ni ska sticka!

Övernatta, eller inte

Sista tåget till Barcelona går runt kl 22, så man kan lätt få en heldag här. Det finns en hel del enklare hostel, några hotell, men även lägenhetsuthyrning för den som vill stanna längre. Utanför Barcelona behöver du oftast inte boka rum. Vill du vara spontan så går du bara runt i byn och kikar in på olika hotell och hostels och frågar om det finns något ledigt. Som sagt, det är en liten by och utelivet är lugnt, nästan obefintligt. Men att käka en god middag och ta en drink, det finns det ett bra utbud för. Och det är väl det som är grejen, man åker till Sant Pol de Mar för att få lugn och ro samt njuta av naturen. Vill du ha party, då väljer du självklart istället Barcelona! Det finns även en campingplats i närheten för den som kommer med bil.

Så tar du dig hit

Om du flyger gör du det antingen till Barcelona eller Girona. Sedan kan du ta tåget Linea R1 från Placa Catalunya, tågen går tre gånger i timmen. Du ska mot destinationen Calella, Blanes eller Massanet. Om du kör bil så tar du väg N-11 eller autopista C-32.

Flyg till Barcelona

Populära boenden i Barcelona

Sant Pol de Mar Costa Brava