Så funkar spa

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Bild: Thinkstock
Att gå på spa kan vara en lyxig paus i stress och vardag. Men för dig som aldrig varit på spa så kan det vara skönt att få lite tips innan spavistelsen. Här är vår nybörjarguide till njutning.

Det är lite som en egen kultur att gå på spa. Vuxna människor hasar runt i för stora tofflor och morgonrockar och paketerar in sig i lera, får varma stenar på ryggen och badar i alger. Det är inte undra på att man blir förvirrad! Här är några matnyttiga tips för dig som besöker spa för första gången.

Olika typer av spa

Det finns olika typer av spa. Ofta har anläggningen en inriktning. I Sverige finns till exempel Yasuragi Hasseludden utanför Stockholm, med japansk inredning och japanska badritualer. Här finns behandlingar som shiatsumassage och klangmassage. Stenungsbaden Yacht Club på västkusten, har istället en sportigare framtoning, med inredning i Newport-stil och större träningsmöjligheter.

På de flesta spa går det att välja om man vill stanna några timmar eller flera dagar. Men det finns även ställen som bara tar emot daggäster. Ett av dem är till exempel Göteborg Daily Spa.

Svida om till badrock

När du kommer får du oftast byta om till badrock och tofflor som du får på plats. Det är praktiskt när du går mellan behandlingarna. Sedan finns en uppsjö av massager, terapier och behandlingar att välja mellan.

Hitta dina behandlingar innan

Det finns allt från detoxkurer till massage i klangkärl, med varma stenar och med varma aromatiska oljor. Det finns olika typer av ansiktsbehandlingar som kan vara rengörande eller kanske lugnande, manikyrer, pedikyrer och olika former av bad. Läs på om utbudet innan du besöker spa, ofta får du boka dina behandlingar i förväg för att vara säker på att du får det som du önskar.

Två om dagen

En bra måttstock kan vara att boka in max två behandlingar per dag. Det kan vara ganska tröttande för kroppen att få massage eller en behandling, så du orkar oftast inte mer. Därimellan kan du ta det lugnt i jacuzzin, träna lite och äta gott.

Drick mycket vatten

Det finns alltid frukt och vatten på spa. Drick mycket. Fyll på efter att du tränat. Många massager verkar vätskedrivande och du behöver fylla på med vätska. Det är också ett sätt att hjälpa kroppena att bli av med slaggprodukter som rensas ut när du får behandlingar och när du tränar.

Fynda din spahelg

Spa är en säsongsbetonad aktivitet och ofta knuten till storhelger. Se efter vad det finns för paketerbjudanden. Om du åker mitt i veckan eller på sommaren så kan du få bättre priser än när det är som mest aktivitet på anläggningarna.

Annonser:
Hitta din spaupplevelse