Riga – där nytt möter gammalt

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: josefinm, medlem sedan 2008
Foto: bittan, medlem sedan 2007
Riga är en prisvärd weekenddestination bara en dryg timme från Stockholm. Vi guidar dig till Lettlands charmiga huvudstad.

Riga är en kontrasternas stad där gammalt möter nytt. Gamla stan finns på UNESCO:s världsarvslista och Riga är känt för sina många vackra byggnader i jugendstil. Som besökare kan du roa dig med sevärdheter, prisvärd shopping, restaurangbesök och mycket annat. Bland de drygt 700 000 invånarna finns förutom letter även en stor andel ryssar. Floden Daugava rinner från Östersjön och rakt ner genom Riga innan den fortsätter ut i landet. Med det läget är det inte konstigt att Riga en gång var en viktig Hansastad.

Upptäck Riga till fots

I Riga finns mycket att se och det mesta ligger inom promenadavstånd. Nära hälften av alla byggnader i centrala Riga är byggda i jugendstil. Två trevliga gator för att se den väbevarade arkitekturen är Alberta iela och Elizabetes iela som ligger bredvid varandra. I närheten finns the Latvian National Museum of Art där du hittar konst från de största lettiska konstnärerna. Den världsarvsmärkta gamla stadsdelen Vecriga ligger nära floden Daugava och är en labyrint av små gator och torg. I Gamla stan ligger också Domkyrkan som är den största i hela Baltikum. Den är från 1200-talet och orgeln där inne är en av världens största. Om du är intresserad av musik och dans ska du inte heller missa ett besök på Lettlands nationalopera, där du kan se både opera- och balettföreställningar. I juni går den årliga operafestivalen av stapeln, en festlig avslutning på operasäsongen innan det är dags för sommarlov. Föreställningarna drar sedan igång igen i september.

Äta och dricka

Det lettiska köket är rustikt och något du kan få smaka är Pîrâgi som är små bullar fyllda med lök, köttfärs och bacon. De äts ofta som ett tillbehör eller snacks. Rödbetssoppa är en annan populär rätt och ofta avslutas måltiden med en söt dessert. Men självklart är det inte bara mat från det lettiska köket som erbjuds, här finns gott om internationella restauranger också. Om du gillar öl ska du inte missa att smaka några av de lettiska sorterna, som Uzavas eller Piebalga. En mycket populär och kändistät restaurang är Vincents på Elizabetes iela 19. Här huserar krögaren Martin Ritins som är ett fan av slow-food och maten på meyn hämtar influenser från Lettland, Italien, Frankrike och Mexiko. Här har både Elton John och Prince Charles dinerat.

Prisvärd shopping

Priserna i Riga är en bra bit lägre än i Sverige, så det är inte alls fel att ha siktet inställt på shopping. Sväng gärna in på Stockmann som är Lettlands svar på NK. Varuhuset ligger på 13 Janvara Street 8 och består av fyra våningar med mode för kvinnor, män och barn, men också heminredning och annat. Berga Bazar har exklusiva boutiqer och ligger norr om centralstationen. En av de mest kända shoppingalleriorna är dock Centrs som ligger på Audēju iela 16 i Gamla stan. Här finns många olika butiker under ett och samma tak. Missa inte heller Centralmarknaden, Centraltirgus, som består av fem stora zeppelinarhangarer. Marknaden håller hus mellan centralstationen och floden Daugava. Den är öppet dagligen och här kan du framförallt hitta allt möjligt i matväg, men här finns även allsköns prylar till bra priser. En produkt som säljs mycket i Riga är smycken med bärnsten. Typiskt hantverk är också ylletröjor och keramik. Något annat prisvärt att spendera pengarna på är en spa-behandling. Planera gärna in en dagsutflykt med spa i kurorten Jurmala som ligger vid kusten strax nordväst om Riga.

Så tar du dig till Riga

Det är snabbt och smidigt att flyga till Riga från Stockholm, vilket gör Lettlands huvudstad till ett bra weekendresmål. Det tar bara en dryg timme från Stockholm till Riga och några av bolagen som flyger direkt är Airbaltic, Norwegian och SAS. När du flyger från Göteborg får du räkna med ett byte på vägen i exempelvis Stockholm eller Köpenhamn. Rigas flygplats ligger nära centrum och du kan ta antingen taxi eller buss in till staden. Med buss tar det runt 30 minuter till centrum och med taxi något snabbare. Om du har lite längre tid på dig kan du ta färjan direkt från Stockholm till Riga med Tallink Silja Line. Väl inne i Riga är det prisvärt att åka taxi, men se till att taxametern är på eller ännu hellre – avtala om priset innan. Du kan även ta dig runt med buss eller spårvagn.

Flyg til Riga

Hotell i Riga

Riga Lettland

18°
Klimat i september
Fantastisk byggnad i Riga.
1 / 24
Utsikt från tornet på St Peterskyrkan
2 / 24
Goda bakelser och tårtor
5 / 24
Gammal fin Vinkällare
12 / 24
Det finns även nyare byggnader i Riga. ;- )
14 / 24
Den rysk-ortodoxa kyrkan
15 / 24
Utsikt över Riga från Peterkyrkan
16 / 24
Korvar i massor
17 / 24
Fantastisk park runt kanalen.
22 / 24
Svarthuvudenas hus vid Rådstorget
24 / 24