Res jorden runt!

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: mbild, medlem sedan 2006
Foto: algot, medlem sedan 2007
Bild: Dreamstime
Känner du att du är redo för en jordenruntresa? Även om man i dag kan ta sig relativt smidigt runt jordklotet kräver det en hel del planering och förberedelser – särskilt om du vill komma undan så billigt som möjligt. Vi ger dig sju tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Även om Jules Verne menade att 80 dagar var passande för en resa runt jorden är det i dag praktiskt möjligt att göra en jorden runt resa på en fjärdedel av tiden. Och har man äntligen fått ihop det till en långsemester kan det vara svårt att välja mellan att dyka i Australien, öluffa i Thailand eller storstadsfrossa i New York.

Men varför välja bort något när du kan kombinera? Nu finns det nämligen jordenruntresor för alla smaker, åldrar, plånböcker och tidsplaner – det är bara du som sätter gränserna!

Välja och vraka

Det finns många varianter och kombinationer av jordenruntresor och rundresor att välja på. Förutom arrangörer som erbjuder paketerade resor, som till exempel Kilroy och STA Travel, kan du också vända dig direkt till flygbolagen. Många gånger samarbetar de i redan existerande flygbolagsallianser. Exempel på allianser som täcker stora delar av världen är Star Alliance, One World och Sky Team.

Har du en stram budget kan du även köpa enkelbiljetter hos lågprisbolagen och sätta ihop din egen jordenruntresa. Men var ute i god tid för att få de billigaste biljetterna. Börja gärna planera och boka minst ett halvår innan avresa.

Sju tips när du planerar din jordenruntresa


Jämför olika erbjudanden och paket. Vet du vilka stopp du vill göra kan du presentera din resrutt för olika arrangörer och se vem som kan ge dig det bästa erbjudandet. Priset kan nämligen skilja med flera tusenlappar.

De flesta arrangörer kräver att du reser åt ett håll under hela resan – öst eller väst. Tänk på detta när du planerar din rutt.

Bokar du resan hos en researrangör erbjuds du i vissa fall möjligheten att lägga in extra stopovers mot en avgift. Kolla även om dina biljetter är ombokningsbara och om det tillkommer avgifter.

Studenter under 33 och ungdomar under 26 kan få fördelar. Fråga runt!

Se till att du har en bra reseförsäkring som täcker hela resan.

Kom ihåg att ditt pass måste vara giltigt också efter din hemkomst. För resor till USA krävs maskinläsbart pass och sex månaders giltighet efter avslutad resa.

Vissa länder kräver visum för inresa i landet. I vissa fall kan det vara lång handläggningstid för att skaffa nödvändiga visum. Ansök i god tid innan avresa – men tänk även på att turistvisum är giltiga från stämplingsdatum. Du måste alltså ha rest ut ur landet innan visumet går ut.