Pass, vaccination, valuta och priser i Turkiet

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Turkiet är ett av de mest populära länderna att besöka för oss svenskar under sommarhalvåret. Därför är det ganska självklart att det dyker upp en massa frågor om till exempel pass och priser. Här besvarar vi dina frågor.

I vårt forum här på Reseguiden. se har det diskuterats flitigt om hur länge passet egentligen behöver vara giltigt, om man verkligen behöver vaccinera sig, vad Turkiet har för valuta och hur priserna i landet ligger till jämfört med resten av världen. För att underlätta för dig som tänkt spendera din semester i Turkiet hjälper vi dig här att svara på de vanligaste frågorna.

Behöver man pass och hur länge måste det vara giltigt?

Ja, man behöver ha pass för att resa till Turkiet. Söker man information på nätet om hur länge passet måste vara giltigt får man många olika uppgifter. Det som enligt Turkiets ambassad i Stockholm är korrekt i nuläget (2014-04-14) är att passet måste vara giltigt minst 6 månader från det att du lämnar Turkiet.
Läs mer på ambassadens hemsida.
Här kan du läsa vad som diskuterats om pass i vårt forum >>

Vem behöver ansöka om visum och hur gör man?

Som svensk medborgare behöver man inte ansöka om visum för att besöka Turkiet en kortare period. Skulle du dock stanna längre än 90 dagar behöver du skaffa ett visum. Bor du i Sverige men har ett så kallat “Swedish Alien’s Passport” eller resedokument för utlänningar boende i Sverige behöver du ansöka om visum. Tänk på att göra det i god tid då behandlingstiden är minimum 30 dagar.
Ansök om ditt visum här.
Här kan du läsa vad som diskuterats om visum i vårt forum >>

Behöver man vaccinera sig när man ska semestra i Turkiet?

De flesta som åker på semester till Turkiet tänker inte på att vaccinera sig. Många resenärer väljer att ta magtabletter som till exempel Trevlis eller Dukoral för att undvika turistmage, medan andra väljer att vaccinera sig mot Hepatit A. Det som rekommenderas av sköterskorna på Järnhälsan i Göteborg är minst grundskydd (dvs stelkramp och difteri som de allra flesta svenskar vaccineras mot som barn) samt vaccination mot Hepatit A. Tänk på att vaccinera dig i god tid innan avresa, gärna 14 dagar innan och sedan igen efter 6-12 månader för bästa skydd. Rekommendationerna för vaccinationer varierar alltid beroende på vad du har för grundskydd, hur gammal du är och längden på resan. Kontakta alltid närmsta vaccinationscentral för korrekt information.
Här kan du läsa vad som diskuteras om vaccinationer i vårt forum >>

Vad har de för valuta i Turkiet?

I Turkiet använder man sig av turkiska lira (TRY) där kursen i dagsläget (2013-06-19) enligt Europeiska Centralbanken är 1 SEK = 0.2901 TRY. Tänk på att dessa uppgifter ändras dagligen. Det går också att använda sig av euro i Turkiet, men det är inte lika fördelaktigt då kursen inte alltid uppdateras samt att de ibland inte kan växla och ge dig rätt summa tillbaka. Att först växla till euro hemma och därefter lira på plats är en dålig affär. Det går även alldeles utmärkt att använda sig av kort som betalning.
Här kan du läsa vad som diskuteras om valuta i vårt forum >>

Hur är prisläget i Turkiet?

Turkiet är ett prisvärt land att resa till, både när det gäller att resa dit och att leva i. Priserna skiljer sig beroende på vart i landet du befinner dig, men i Alanya-området ser prisläget ut enligt följande:

– en pizza på restaurang: cirka 55 kronor
– en öl (50 cl) på restaurang: cirka 25 kronor
– 1 liter vatten i butik: cirka 6 kronor

När det gäller shopping i Turkiet finns det massor av fynd att göra. Det som brukar vara mest populärt och prisvärt är bland annat kryddor och mattor. När det gäller märkeskläder finns en hel del kopior som du kan få för en billig slant. Föredrar du äkta varor varierar priserna ganska mycket. Du kan hitta kläder som är billigare än i Sverige, men även dyrare. I de flesta butiker och marknader går det bra att pruta.
Här kan du läsa vad som diskuteras om pris i vårt forum >>

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Turkiet:
- Reguljärflyg
- Charter
- Hotell
- Reseerbjudanden


Charter till Turkiet