Nybörjarguide till östra Kreta

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
De flesta som åker till Kreta hamnar på den västra delen av ön. Men det finns massor av härliga orter att upptäcka bara några mil bort från de stora hotellen i Chania. Här är våra bästa tips till de bästa städerna och stränderna på östra Kreta.

Om du åker till östra Kreta landar du oftast i öns huvudstad Heraklion, staden är inte en populär turistort eftersom den saknar stränder. Men den här delen av Kreta har massvis av fina badorter. Här ger vi dig en nybörjarguide så att du lättare kan välja din egen favorit.

Hersonissos och Stalis

De två grannstäderna Hersonissos och Stalis ligger en halvtimme från flygplatsen, även om det här är relativt små städer så är de rätt livliga. Hersonissos är Kretas kanske mest kända partyställe och under högsäsong är det nästan bara ungdomar som åker hit. Med sin långa bargata och den populära vattenparken för vuxna, Star Beach, är Hersonissos en partyfavorit. Stalis har också ett rätt spännande nattliv men det är inte alls lika spännande som i Hersonissos. Om du åker hit på våren eller hösten är båda städerna resmål som passar hela familjen.
Läs mer och boka din resa till Hersonissos och Stalis här.

Elounda

Om du är ute efter lyx och de allra bästa hotellen så ska du åka till Elounda. Här ligger lyxhotellen på rad, och allt är mycket vackert, exklusivt och romantiskt. Det är inte ovanligt att du träffar en kändis vid poolen om de inte bor i ett rum med en helt egen pool. Elounda har också en bra strand som är känd för den annorlunda färgen på vattnet – fantastiskt blått som inte finns någon annanstans på Kreta. Det tar cirka 90 minuter att åka hit till Elounda från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Elounda här.

Agios Nikolaos

Många menar att staden Agios Nikolaos är den vackraste på Kreta med sin pittoreska fiskehamn och två vackra stränder på vardera sidan om centrum. Här blir du en del av det grekiska vardagslivet på ett helt annat sätt än i städer som enbart byggts upp för turister. Varje onsdag är det en populär marknad som du inte får missa om du bor här. Det tar cirka 75 minuter att åka hit till Agios Nikolaos från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Agios Nikolaos här.

Agia Pelagia

En av de allra bästa städerna på den här delen av Kreta är lilla Agia Pelagia. Stranden ligger mitt i centrum, den är mycket barnvänlig och är omgärdad av bra tavernor och strandbarer. De flesta hotellen ligger på gångavstånd från stranden eller lite högre upp i bergen med en fantastisk utsikt över havet. Här trivs alla som är ute efter en lugn semester. Det tar cirka 30 minuter att åka hit till Agia Pelagia från flygplatsen, ibland lite längre om bussen stannar i fler städer på vägen.
Läs mer och boka din resa till Agia Pelagia här.

Amoudara

Om du bara är ute efter en vecka med sol, bad och god mat så är Amoudara ett perfekt val. Här bor du precis vid stranden som är mycket barnvänlig. Staden har inte så mycket butiker och restauranger men här bor du oftast på ett av all inclusive-hotellen. Det tar cirka 20 minuter att åka hit till Amoudara från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Amoudara här.

Analipsi och Anissaras

De två grannstäderna Analipsi och Anissaras är perfekta för dig som vill koppla av och slappa av på stranden. Båda städerna är små men har allt du behöver, och det tar bara en halvtimme att gå mellan dem. Fina sand- och stenstränder, ett bra utbud av tavernor och kafeer hittar du i båda städerna. Det finns inget livligt nattliv här så det är det perfekta resmål för barnfamiljer. Vill du ha mer liv och rörelse så är det bara två mil in till storstaden Heraklion. Området är också mycket populärt för dig som gillar att vandra. Det tar cirka 30 minuter att åka hit till Analipsi och Anissaras från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Analipsi och Anissaras här.

Fodele

Här i Fodele bor du i en liten stad som verkligen är en bit av det geniuna Kreta. Här finns ingen massturism och närmaste grannen är apelsinodlingar. Staden har en barnvänlig sandstrand med ett hotell som har en stor vattenpark med sju vattenrutschbanor om du tycker det är för tråkigt att bada i havet. Det tar cirka 30 minuter att åka hit till till Fodele från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Fodele här.

Kokkini Chani

Staden Kokkini Chani är en bra utgångspunkt för dig som vill se den här delen av Kreta. Det är nära till både Hersonissos och Heraklion om du vill shoppa, festa eller bara gå omkring i en större stad. Många av öns bästa utflyktsmål ligger i närheten och Kokkini Chani har dessutom en väldigt bra sandstrand när du bara vill slappna av på en solstol. Stranden här är också populär bland lokalinvånarna som kommer hit när de är lediga. Det tar cirka 20 minuter att åka hit till Kokkini Chani från flygplatsen.
Läs mer och boka din resa till Kokkini Chani här.

Bra dagsutflykter

En självklar dagsutflykt när du bor på östra Kreta är Knossos som ligger i utkanten av huvudstaden Heraklion. Det finns organiserade bussresor från de flesta orter där en guide visar runt dig bland de här fascinerande 4 000 år gamla ruinerna efter ett av forntidens största palats. Reser du med barn så är ett besök på vattenparken Acqua Plus utanför Hersonissos alltid populärt. Har du hyrbil så kan du köra till staden Matala på Kretas sydkust som har en bra strand och som länge varit populär bland hippies. En mycket spännande upplevelse är att åka till ön Spinalonga som förr i tiden var en koloni för spetälska, hit skickades smittade från hela Grekland för att hållas isolerade. Det är också möjligt att åka på en dagsutflykt till den mycket vackra ön Santorini, båtresan dit tar cirka två timmar med snabbfärjan.

Så kommer du hit

De flesta charterbolag landar på flygplatsen i Heraklion, ibland går flygen till Chania på västra delen av ön vilket innebär minst tre timmar med bil eller buss till hotellet. Alla de stora charterbolagen erbjuder paketresor till den här delen av Kreta. Det tar cirka fyra timmar att flyga till Kreta från Sverige.

- Se alla erbjudanden till Kreta
- Se alla charterresor till Kreta


Charter till östra KretaErbjudanden till Kreta

Om Kreta Grekland

Greklands största ö är Kreta som har något för alla. De flesta skandinavier bor i någon av semesterorterna på Chaniakusten med sina många sandstränder. Kreta bjuder också på fantastiska naturupplevelser, vingårdar, vandringsturer och shopping.
Matupplevelser
Natur
Barnvänligt
Nattliv
Romantiskt
Sandstrand
Shopping
26°
Klimat i september
26°
Badtemp i september
4tim
Flygtid från Stockholm