Norges 5 bästa äventyr

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Lofoten Kajakk
Foto: travelbug, medlem sedan 2010
Foto: treb, medlem sedan 2007
Vårt vackra grannland Norge är ett perfekt resmål för äventyrslystna semesterfirare. Här tipsar vi om fem höjdare fullspäckade med adrenalin.

Nya Zeeland är ett populärt land bland äventyrslystna backpackers – men varför åka över hela jordklotet när du kan sikta på Norge istället? Här kan du varva häpnandsväckande vyer, med friluftsliv och adrenalinspäckade äventyr.

1. Cykla downhill i Hafjell

På vintern är det många som åker till Hafjell för skidåkningen, men du ska inte glömma fjällen bara för att det är sommar. Hafjell Bike Park har snabbt blivit ett populärt ställe för den som vill cykla downhill. Precis som när det gäller skidåkning finns det åk i alla svårighetsgrader, alltifrån enklare till riktigt utmanande.

Vad kostar det: Liftkort för en dag kostar 245 norska kronor. Mountainbikes finns att hyra för 750 norska kronor per dag.

2. Sommarskidåkning i Stryn

Kan du inte få nog av snö och skidåkning? Lösningen heter sommarskidåkning och Stryn är stället som gäller. Sommarsäsongen startar i slutet av maj och pågår till omkring månadsskiftet juli/agusti.
Här kan du alltså åka skidor i solskenet och samtidigt njuta av makalösa vyer över fjordar och vacker natur.

Vad kostar det: Liftkort kostar 365 norska kronor för en dag. Komplett skid- eller snowboardutrustning kan hyras för 330 norska kronor per dag.

3. Paddla kajak vid Lofoten

Vattnen kring Lofoten är perfekta för att paddla havskajak. Har du aldrig paddlat förut? Var inte orolig, det finns kurser även för dig som behöver lära dig grunderna. Dessutom finns olika typer av guidade turer, både dagsutflykter och längre äventyr. Självklart kan du hyra all utrustning du behöver.

Vad kostar det: Tvådagarskurs för nybörjare hos Lofoten Kajakk kostar 2450 norska kronor, inklusive kajak och utrustning.

4. Forsränning i Sjoa

Om inte paddling känns utmanande nog kanske du ska prova forsränning istället. Ett bra ställe för detta är Heidal, där Sjoa Rafting tar dig med på äventyr! Det finns olika typer av rafting för olika smaker och svårighetsgrader. Om inte alla i familjen eller gänget känner sig manade att kasta sig ut i en fors kan de i omgivningarna roa sig med exempelvis ridning eller klättring.

Vad kostar det: Dagsturer från 950 norska kronor och uppåt, inklusive varm lunch. Nödvändig utrustning ingår.

5. Vandring i Jotunheimen

Kanske vill du njuta av naturen och de härliga omgivningarna, men känner dig inte fullt så äventyrslysten? Då kan en vandring upp på Besseggen vara något. Bergskammen ligger mellan de två sjöarna Bessvatnet och Gjende. Många väljer att ta båten från Gjendesheim till Memurubu, för att sedan gå tillbaka. Det blir då en tur på 5-7 timmar.

Vad kostar det: En enkeltur med båten Gjendesheim - Memurubu kostar 100 norska kronor för vuxna.

Mer information här:
Hafjell BIkepark
Strynefjellet
Lofoten Kajakk
Sjoa Rafting
Besseggen

Nyfiken på Norge? Resor och inspiration här.

Hitta ditt hotell

Hitta flyg till Norge

Äventyrliga paketerbjudanden på Reseguiden.se.