I norrmännens spår över Besseggen

Sisso
Medlem sedan 2008, besökt 14 länder

Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Under många år hörde jag talas om Norges mest populära vandringsled Besseggen. Alla vet att norrmän älskar att ”gå på tur” och länge trodde jag att det var orsaken till Besseggens popularitet. Men när jag väl tog mig till fjällvärlden Jotunheimen insåg jag att det fanns betydligt mer att finna på denna plats än en vandringsled. För mig har Besseggen blivit en symbol för naturens storhet, inre lugn, äventyr och ”balsam för själen”. Reseguidens medlem Carolina Carlsson, alias "Sisso", guidar oss genom detta härliga landskap.

Jotunheimen


Jotunheimen betyder jättarnas hem och är Norges mest besöka nationalpark. Här finner du fler än 200 toppar, bland annat Norges högsta Galdhöpiggen och Glittertind, men också djupa dalar och glaciärer. Jotunheimen är beläget endast tre timmars bilresa från Oslo, vilket gör att det är lättillgängligt. För att möta fjällnatur i Sverige behöver man åka långt norrut, men i Norge möts du av ett storslaget landskap endast några timmar från huvudstaden. Under den sista timmen i bilen överrumplas man av känslan att vara liten i en stor magnifik värld. När jag kliver ut ur bilen upplever jag ett tillstånd av att vara gäst i naturen.

Besseggen

Besseggen är namnet på ett bergsmassiv i östra delen av Jotunheimen mellan sjöarna Gjende och Bessvatnet. Att vandra över eggen är en av de mest populära vandringslederna i Norge och besöks årligen av cirka 40 000 människor. Vandringsleden är knappt 20 kilometer lång och tar cirka 7 timmar att genomföra i lugnt tempo med alla välbehövliga pauser, fotostunder samt tid till att njuta.

Start och mål


Besseggen sträcker sig mellan Gjendesheim och Memurubu. Du kan själv välja från vilket håll du vill gå, det vill säga ifall du vill klättra uppför eggen eller hasa ner från densamma. Från Gjendesheim går det ständigt båtar längs sjön Gjende till Memurubu. En fördel med att börja från Memurubu är att du inte behöver ha båtarnas tidtabell i åtanke under vandringen och därmed behöver du inte vänta eller passa någon båt när du ska tillbaka till Gjendesheim. I Gjendesheim finns en stor parkering, toaletter, vandrarhem samt en liten kiosk där du kan handla de sista förnödenheterna som krävs innan vandringen. Vid båtbryggan säljs biljetter till båtarna för cirka 100 NOK per person.

Krävande men glädjande


Besseggen kräver en relativt god fysik. På vissa platser är det mycket brant och du förväntas kunna klättra eller hasa för att ta dig fram. Vid bestigningen av självaste eggen är det stundvis så smalt att man inte kan möta någon eftersom det är branter på vardera sidan. Vid båda mina tillfällen på eggen har jag mött människor som vänder och inte vill fortsätta sin vandring. Leden kräver sina raster och delmål. Det finns otaliga platser av ”kodak-­moment” där man bara måste stanna. Samtidigt som kroppen är trött finner den ny energi och kraft från omgivningen, fjälluften och den goda norska chokladen Kvikk Lunsj.

Boende

En kilometer från Gjendesheim ligger fjällparken Maurvangen. Allt är byggt med naturen i åtanke för att inte störa omgivningen. Längs med forsen finns stugor, tältplatser, grillplatser och en huvudstuga med servering. På solterrassen kan man avnjuta ett glas vin, medan solen går ner bakom Besseggen.

Så tar du dig hit

Flyg till Oslo och hyr sedan en bil för att köra de cirka 3,5 timmarna norrut. Alternativt kan du åka buss med Valdresekspressen till Gjendesheim från Oslo eller Sogndal.


Flyg till OsloBo någon natt i Oslo innan vandringen


För billiga hyrbilspriser se här.