Nåttarö – min barndoms ö

Pewi02
Medlem sedan 2012, besökt 28 länder

Foto: pewi02, medlem sedan 2012
Foto: pewi02, medlem sedan 2012
Foto: pewi02, medlem sedan 2012
Reseguidens medlem Pernilla Uhrström, alias "Pewi02", minns när hon under sin barndoms somrar på 70-talet köade med sin mamma för att få hyra en stuga på Nåttarö och komma bort ifrån storstaden. Sedan dess har det blivit många somrar på den fridfulla ön, både som barn, som tonåring och på senare år med egna barn. Nåttarö är fortfarande ett givet resmål.

Nåttarö är fridens ö, det går inte att stressa här. Allt är vackert i alla väder. När man kliver iland blir man liksom varm i hela kroppen. Vi handlar lite glass, tidning och mjölk i boden, hämtar nyckeln till stugan och bokar bastun en kanske två kvällar, det är ett måste. Sedan drar vi vår packning över ön i en lånad kärra och kommer fram till den enkla lilla stugan som vi snabbt gör om till vår med hjälp av lite dukar, lakan och blommor. Vi packar upp all mat som vi har släpat med och gör oss hemmastadda. Nåttarö - här kan vi bara vara. Ingen TV och ingen radio. Bara naturen, lugnet, sommaren, havet och vi.

Bilfritt

På Nåttarö finns inga vägar eller bilar. Här går man dit man ska. Här finns vacker natur i form av ängar med skira ängsblommor, djupa skogar, öppna klippor och flera fina sandstränder. Att cykla eller ro runt ön ger en fin bild av den. Det går att hyra både cyklar och båtar genom skärgårdsexpeditionen. Dovhjortar går vilda på ängarna och ibland kommer de in bland husen så att man kan mata dem ur handen. Fotbollsplanen för spontanfotboll är alltid full av fotbollsentusiaster i alla åldrar. Även kring stugorna är det full aktivitet. Man grillar och umgås, spelar kubb eller bara sitter och läser en god bok. Barnen leker kull eller gungar.

Nöjen

På Nåttarö finns sedan några år tillbaka en ny skärgårdskrog. Här kan man äta och dricka gott till bra priser för alla i familjen. Har man tur är det en trubadur på besök, eller så är det allsång eller kanske en frågelek. Alltid händer det något på krogen - lite svenskt lagom roligt och ambitiöst.

En bastukväll får man inte heller missa. Bastun ligger norr om ångbåtsbryggan vid Blomsterängen. Den bokar man på skärgårdsexpeditionen där man hämtar nyckeln till husen. Bastun ligger lite avskilt nere vid en strand. Det finns inget skönare än att springa naken rakt ut i havet med tallbarr och kottar som far mellan fötterna och sedan ner i det kalla, svala och underbara havet efter att ha svettats tillsammans i bastun. Underbart svenskt!

Bad

Det finns fina badmöjligheter runt om hela ön. Vill man ha sand mellan tårna går man till Stor Sand. En varm sommardag är det som att vara på Rivieran fast utan glasskiosker. Vackert och doftande av hav och tång med en stilla havsbris. På vägen till Stora Sand ligger Drottninggrottan. Grottan har fått sitt namn efter drottning Maria Eleonora (1599-1655), som sägs ha sökt skydd i grottan. På andra sidan ön på 20 minuters promenadavstånd ligger underbara klippbad. Om man går igenom skogen kommer man till det öppna havet där man kan se Gotlandsfärjan gå förbi. Här kan man ligga nästan en heldag ensam utan att någon kommer förbi eller stannar till. Det är så vackert att det gör ont i själen. Även om det hänger tunga moln över stugbyn har det hunnit spricka upp när man kommer hit. Det finns gamla militärlämningar här och stora fina jättegrytor att upptäcka vilket är spännande för alla åldrar.

Boende

Man kan tälta, bo på vandrarhem eller som vi alltid gjort, hyra en liten stuga som nu mer ägs av Din Skärgård. Idag är de flesta upprustade och det finns även allergistugor. Det är billigt och enkelt men det är lite av charmen. Man uppskattar hemma lite mer sen. Här går man på mulltoa och duschar i småhus med köpta poletter från expeditionen. I en del stugor finns det öppen spis vilket är supermysigt de dagar det är lite regn och rusk. Det är underbart när familjen sitter uppkrupna i sängarna och läser eller spelar spel. Det regnar ute, vi tänder en brasa och lite gotter åker fram som legat gömt till just detta tillfälle.

Ta sig hit

Åk egen båt eller ta en båt från Nynäshamn som går flera gånger om dagen. Kolla gärna turtiderna för så ofta går de dock inte. Du åker bil eller pendeltåg till Nynäshamn. Det finns gott om parkeringsmöjligheter i hamnen. Pendeln tar cirka en timme från Stockholms city. I hamnen kan man lätt fördriva tiden med att köpa rökt eller färsk fisk, glass och se på alla fiskebåtar och turister som är ett nöje i sig. SL reseplanerare visar tider hela vägen med tåg och båt. Båtens tidtabell hittar du hos Waxholmsbolaget.

Fler tips och bra länkar!

- Du får en karta när du kommer till Nåttarö. Se till att alltid ha med den på ön.
- Glöm ej ryggsäck, regnkläder, kortlek, sköna skor och fiskegrejer, fast vi har aldrig fått någon fisk på ön!
- Gå på krogen minst en kväll.
- På Nåttaröns hemsida hittar du mer information om ön, samt hur du bokar boende, bastun och cyklar. Där finns även mer information om öns sevärdheter.
- Gå till klipporna på andra sidan, även om det är lite knepigt att hitta dit. Men när du väl kommit fram vet du att du kommit rätt!

Klicka här för mer info om Nåttarö.


Boende i Nynäshamn

Nåttarö Sverige