– Mina favoritöar i Kroatien

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: suziq, medlem sedan 2006
Foto: suziq, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Suzana har sina rötter i Kroatien och semestrar där varje sommar. Vi har frågat henne vilka öar hon gillar allra bäst.

Suzana, mer känd på Reseguiden som Suziq, återvänder till Kroatien varje år och har många guldkorn i bagaget. I Kroatiens skärgård finns fler än tusen öar och när vi ber Suzana berätta mer om sina favoriter erkänner hon att det är svårt att välja.

– Alla öar har sitt och det finns också många mindre charmiga öar, som Drvenik och Solta, berättar Suzana.

Här listar Suzana sina egna ö-favoriter:

1.Vis – ön med skönt flyt

Vis är ön som har det mesta. Skönt flow och inte lika utstuderat som Hvar. Det är en gammal militärbas som öppnades för turister 1989. Bästa sättet att se ön och få uppleva de fina stränderna är att hyra en vespa eller bil. Ta en båttur till den blå grottan. Drick det lokala vinet och besök en vingård. Komiza is the place to be.

En enkel, billig men god lunch eller middag ska du inta på Buffet Vis i staden Vis. Det ser inte mycket ut för världen, men har definitivt sin charm. Drick dock inte husets vin.

2. Hvar – där solen alltid skiner

Hvar är en vacker plats dit man åker för stämningen. Det är här som man ska synas. På med de stora solbrillorna och glid fram. Bada på ön eller på någon av ”djävulsöarna”.

Missa inte after beachen på Hula Hula Bar. Njut av en middag på Maccondo och avsluta med en drink på Carpe Diem. Ön är känd för sin lavendel och för att solen alltid skiner.

3. Kornati – fin nationalpark

En nationalpark utanför Sibenik och Zadar som består av en massa öar. Ska upplevas från båt!

4. Brac – ön med den gyllene stranden

Zlatni Rat – stranden som de flesta har sett på något turistfoto ligger vid staden Bol. Detta är en underbar strand med småsten och bra span. Här finns något att göra för alla åldrar.

Snabbfakta Kroatien

Ta dig hit: Flyg till Split tar cirka 3 timmar. Andra bra utgångspunkter är Zadar och Dubrovnik.
Charter: Apollo, Solresor, Ving och Kroatienspecialisten har alla resor till Kroatien.
Huvudstad: Zagreb.
Tidsskillnad: Ingen.
Valuta: HRK= Kroatiska kuna. 100 SEK = 71 HRK (Forex 20/4-2010)
Folkmängd: Cirka 4,5 miljoner invånare.
Färjor: Det största färjebolaget heter Jadrolinija och de kopplar bland annat samman Split med Vis, Hvar och Bol. Ett ungefärligt pris för resa Split - Vis är 60 kronor.

Nyfiken på Kroatien? Läs mer här.

Hitta ditt flyg till Kroatien

Hitta charter till Kroatien

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september