Megaguide till Turkiets bästa badorter

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: micke73, medlem sedan 2006
Foto: sweetdonna, medlem sedan 2006
Foto: aik, medlem sedan 2007
Turkiet seglar fram som en av sommarens favoriter. Med Reseguidens stora guide hittar du rätt bland landets bästa badorter.

Turkiet är en av svenskarnas trogna favoriter. Förra året var landet sommarens stora vinnare, och turkietboomen fortsätter även i år, med nya orter och fler hotell.

Solsäkert och prisvärt

Turkiet har en av Medelhavets längsta säsonger och det är solsäkert till långt in på hösten. Den växande all-inclusivetrenden har gjort de turkiska badorterna till områden med hög hotellstandard och lyx som inte behöver kosta skjortan. På många populära badorter har turkiska myndigheter även tagit itu med påflugna inkastare och gatuförsäljare för att skapa en trevligare atmosfär.

Bland Turkiets badorter kan alla hitta sin favorit. Här är Reseguidens stora guide till Turkiets bästa badorter.

Sydkusten och Antalyabukten:


1. Çamyuva

Den lilla strandbyn Çamyuva ligger en knapp mil söder om Kemer. Detta är platsen för dig som vill koppla av och komma till en plats långt bort från den stressiga vardagen. Stranden är bred och rymlig med grovkornig sand. Några enstaka kaféer och restauranger finns, men utbudet i byn är blygsamt. Taurusbergen i bakgrunden erbjuder vandring och vackra naturupplevelser.

2. Kemer

Kemerär en modern turistort med en livlig marina där småbåtar och lyxyachter trängs på sommaren. Längs huvudgatan samt i hamnområdet finnes ett stort utbud av restauranger, barer och butiker – och vill du ha ännu mer fest och shopping ligger Antalya endast en timmes bussresa bort. Kemer har två stränder på var sin sida om marinan: Moonlight Beach i väster är finkornig och långgrund, Public Beach i nordost har vit småsten och här blir vattnet fort djupt.

3. Beldibi

Orten ligger ungefär tre mil sydväst om Antalya. Beldibi är en liten by med ett utbud av barer och restauranger som är precis lagom för en avslappande och lugn semester. Förutom strandliv kan du också vandra i Taurusbergen som ligger alldeles i närheten. Stranden ligger mitt i byn och är av grus och småsten, något som gör vattnet ovanligt klart – perfekt för den som vill kolla på livet under vattenytan med snorkel och cyklop.

4. Antalya

Antalya är den turkiska Rivierans huvudstad. Här hittar du allt från pulserande bargator till historiska kulturminnen. Staden har ett stort utbud av nöjen och det är mycket gott om restauranger i alla prisklasser. Restaurang- och utelivet håller hög klass och kan tävla med flera av Europas metropoler. I utkanten av centrum mot väst ligger den vita rullstensstranden Konyaalti och i öster ligger den finare sandstranden Lara. Det finns även en mindre strand och möjlighet till klippbad i centrum.

5. Belek

Belek är resmålet för dig som vill ha en lyxig golfsemester vid Medelhavet. Här är det välvårdat och vackert med förstklassiga golfbanor, lyxiga hotell och en tolv kilometer lång strand. I Belek och den närbelägna orten Kadriye finns ett mindre utbud av shopping, restauranger och kaféer. Vill du ha storstadsupplevelser tar du dig enkelt till Antalyas oändliga shopping, kultur- och nöjesutbud på cirka en halvtimme med lokalbuss.

6. Side

Den mångsidiga badorten Side ligger mitt emellan Antalya och Alanya. Side har länge varit ett populärt resmål bland svenskarna och barnfamiljerna trivs extra bra här. Det finns två stränder: den långgrunda stranden i väster är barnfamiljernas favorit. Här hittar du solstolar, parasoller, restauranger, barer och diverse vattensporter. Den östra stranden har något klarare vatten och här är det lättare att hitta en egen liten plats att njuta av solen från.

7. Inçekum

Incekum ligger mindre än tre mil väster om Alanya. Den lilla badorten, vars namn betyder “fin sand” är mest känd för sina långa, halvmåneformade bukter med gyllene sandstränder. Incekum är en stillsam badort, men den som vill ha aktiva kvällar tar sig snabbt till Alanyas pulserande natteliv med dolmus (minibus).

8. Alanya

Turkiets största semesterort Alanya erbjuder variation och någonting för alla; historiska byggnader, spännande omgivning, aktiviteter, bra shopping och ett brett och intensivt nöjesutbud. Hit kommer både aktiva barnfamiljer och partysugna ungdomar. På den stora klippan ligger en medeltidsfästning från 1200-talet och från båda sidor av centrum sträcker sig långa stränder: Kleopatrastranden i väster är den mest välkända med kaféer, barer och all slags vattensportsaktiviteter. Den östra stranden är mindre befolkad och har en mer lokal prägel. Palm Beach, bortanför Kleopatrastranden, är populär bland ungdomar med många aktiviteter, strandfester och hög stämning.


Södra egeiska kusten:


9. Bodrum

Bodrum är en skönhet i charterkatalogen. Du bor i Bodrum stad eller på någon av de störrre semesteranläggningarna i utkanten av samhället. För dig som vill ha det lite lugnare finns även det flera mindre badorter i närheten. Bodrum stad kallas för Turkiets Saint Tropez. Här finns fina stränder, lyxig shopping och massor av restauranger.

10. Çeşme/Izmir

Belägen på västkusten strax väster om Turkiets tredje största stad Izmir, ligger Çeşme. Genuint turkisk atmosfär med en antydan av exklusivitet. Detta är turkarnas egna smultronställe, men även många utländska turisterna hittar hit. I staden finns den lilla stranden Tekke, men man kan även ta buss eller taxi till några av västkusten finaste stränder: Altinkumstranden och Ilicastranden.


11. Kusadasi

Nio mil söder om Izmir ligger badorten Kusadasi på den egeiska kusten – en stor och aktiv semesterstad för dig som vill ha lite av allt. Från Kusadasi tar du dig enkelt med buss till två av Turkiets största sevärdheter: den antika staden Ephesus och det vita berget Pamukkale. I och omkring Kusadasi finns mer än ett halvdussin sandstränder. Mest populär är Kadinlarstranden som ligger två kilometer söder om centrum.


12. Içmeler

Içmeler är en mindre badort, drygt sju kilometer från Marmaris. Bred, grovkornig och långgrund strand, perfekt för barnfamiljen. Den som vill kan promenera längs strandpromenaden hela vägen till Marmaris. Restauranger och kaféer finns längs kanalen Osmangazi, som löper mitt i stan, men nattlivet är generellt lugnt.

13. Marmaris

Marmaris ligger vid foten av de gröna Taurusbergen och är en av Turkiets största och populäraste badorter. I den högklassiga marinan, som är Turkiets största, guppar tusentals båtar på rad varje sommar. Detta gör Marmaris till en fartfylld, internationell turistort med ett livligt nöjesutbud, shopping och aktiviteter. Stranden i Marmaris är flera kilometer lång, bestående av grovkornig sand och klappersten.

14. Fethiye

Fethiyes marina är en av Turkiets största, och nära den myllrande småbåtshamnen ligger basarer, shoppinggator, barer och restauranger. Fethiye är en pittoresk badort och för den som är intresserad av historia finns det många sevärda platser i närheten. Den familjvänliga stranden Calis ligger cirka tio minuter med buss från Fethiye, medan de finaste stränderna ligger i och omkring Ölüdeniz, ungefär en halvtimma bort med lokalbuss.

15. Ölüdeniz

I Ölüdeniz är det lugnt och skönt för den som vill varva ner ordentligt på den långa, vita sandstranden Belcekiz Beach. Här finns det inte mycket utbud vad gäller shopping och nöjesliv, men endast fyra kilometer bort ligger trevliga Hisarönü och cirka tolv kilometer bort ligger den livliga hamnstaden Fethiye. Bakom Ölüdeniz reser sig det pampiga berget Baba Dag, en idealisk plats för paragliding.


16. Kaş

Den lilla badorten Kaş är platsen där turkarna själva semestrar på sydkusten, och anses vara en av Turkiets vackraste orter. I den lilla hamnen ligger mysiga restauranger och i de smala gränderna kan man handla turkiska hantverk. Vid marinan ligger en liten klapperstensstrand, men här badar man mestadels från klippor. Det finns även dykklubbar här, då området anses vara ett av Turkiets bästa dykvatten.

Hitta billiga resor till Turkiet här.

Charter till Turkiet

Sista minuten till Turkiet

Hitta flyg på egen hand.Hitta hotell på egen hand.Reseförslag till Turkiet: