Med maten i fokus

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Christian Alsing
Foto: sperlbauer, medlem sedan 2006
Bild: Thinkstock
Bild: Wright Brothers
Bild: Thinkstock
Vissa städer är helt enkelt lite bättre på mat än andra. Vi guidar dig till några favoriter – från Köpenhamn till Marrakech.

Att äta på trevliga restauranger, smaka lokala specialiteter och besöka marknader och delikatessbutiker är en viktig del av resan för alla oss matfantaster där ute. Här tipsar vi om fem resmål som erbjuder allt från michelinstjärnor till street food.

1. Köpenhamn

Nordens mathuvudstad har 10 restauranger i Michelinguiden 2011. Gourmetrestaurangen Noma har två stjärnor och har utnämnts till världens bästa restaurang två år i rad. Men allt handlar inte bara om michelinstjärnor och gourmet i Danmarks huvudstad. Du kan låta dig väl smaka av mat från världens alla hörn och det finns någonting i alla prisklasser. Köpenhamn är även fullt av bra brunchställen och pubar. I månadsskiftet mellan augusti och september är det dags igen för Copenhagen Cooking som är Skandinaviens största matfestival. Missa inte att smaka Smörrebröd som är något av en nationalrätt.

Så tar du dig hit: Om du bor i södra Sverige är det smidigast att hoppa på tåget eller ta bilen. Men det går också direktflyg från både Göteborg och Stockholm. Från exempelvis Luleå flyger du till Köpenhamn via Stockholm.

2. New York

I New York finns allt från toppklassiga Michelin-restauranger till fantastisk gatumat och influenserna kommer från hela världen. Franske stjärnkocken Daniel Boloud har flera restauranger i New York, bland annat Daniel som har tre Michelinstjärnor och har omnämnts som en av de bästa restaurangerna i världen. Men det sköna i New York är ändå mixen och bland matupplevelserna ryms allt från bagelfrukost på diner till att köa för cupcakes på klassiska Magnolia Bakery – känt från tv-serien Sex and the City. Du som älskar marknader ska inte missa kommersen på Union Square, som har öppet varannan dag hela veckan. Ett fåtal bönder började sälja sina råvaror här redan 1974, men idag kan det under högsäsong vara upp emot 140 olika producenter på plats här.

Så tar du dig hit: Det går direktflyg till New York med SAS och United/Continental Airlines från Stockholm. Annars byter du ofta i exempelvis London på vägen.

3. San Sebastian

I Baskiens matmecka San Sebastian tar man mat på allvar och det är tätt mellan michelinstjärnorna även här. Men du behöver inte gå på finkrog för att låta dig smaka av Baskiens deliaktesser. Satsa på tapas, eller pinxtos som de heter här, så kan du testa nya godsaker tills du är proppmätt utan att det kostar skjortan. Med havet på ena sidan och landsbygden på andra har San Sebastian det perfekta läget för riktigt fina råvaror. Till dina pinxtos dricker du med fördel det lokala vita vinet, txakoli, eller ett rött kryddigt riojavin. Om du skulle tröttna på att äta så har både San Sebastian och grannstaden Biarritz härliga stränder – ett mecka för surfare.

Så tar du dig hit: Du kan exempelvis flyga till Bilbao från Stockholm med Air France via Paris, Brussels Airlines via Bryssel eller Lufthansa via München. Lufthansa flyger även från Göteborg och Köpenhamn.

4. London

Gastropubar, marknader och spännande delikatessbutiker gör London till ett riktigt bra matresmål. Borough Market nära London Bridge är ett måste för alla matintresserade (eller hungriga!). Här hittar du allt för picknicken eller middagen och du kan också köpa en munsbit från något av de stånd där maten lagas på plats. Missa inte ett stopp på Wright Brother's Oyster & Porter House vägg i vägg, om du är ett fan av skaldjur och framförallt ostron. Multikulturella London suger åt sig influenser från världens alla hörn, men en trend som växt sig stark de senaste åren är att sätta guldkant på det brittiska köket. Rätterna är ofta rustika och ekologiska och närodlade råvaror är en viktig ingrediens. Två populära gastropubar är Harwood Arms i Fulham och Bull & Last i Kentish Town.

Så tar du dig hit: Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow.

5. Marrakech

Marrakech gamla stadsdel, medinan, är full av intryck, smaker och dofter. Torget Djemaa El-Fna är stadens pulserande hjärta och ett bra ställe att sätta kurs mot på kvällen när hungern gör sig påmind. Matoset ligger som en slöja över torget och det finns mängder av enklare “hål-i-väggen”-restauranger att välja bland. I närheten av torget ligger också den traditionella souken där du kan shoppa loss bland kryddor och lokalt hantverk. Couscous är klassiskt och serveras ofta med gryträtten tagine. Maträtten har fått sitt namn från grytan där den tillagas och kan innehålla exempelvis lamm, kyckling eller fisk. Hoppa gärna på en av de korta matlagningskurserna som erbjuds i Marrakech – det blir ett minne för livet.

Så tar du dig hit: Norwegian har direktflyg till Marrakech från både Stockholm och Köpenhamn. Från Göteborg kan du exempelvis flyga med Air France och Royal Air Maroc via Paris.


Hitta ditt flyg


Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
26°
Klimat i september
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53