London – en kärlekshistoria

Hannupai
Medlem sedan 2010, besökt 14 länder

London upphör aldrig att locka. Reseguidens medlem Hanna, alias "Hannupai", guidar till sin metropol.

Jag tror att det nästintill är omöjligt att hata London. Det finns i princip lika många hjärtan som det finns invånare och besökare i den engelska huvudstaden, vilket gör den myllrande metropolen otroligt älskvärd och gemytlig. Staden erbjuder upplevelser, människor och platser av alla tänkbara slag. Vad du än kan tänkas söka efter, så hittar du det garanterat här.
Efter att en kulturstuderande tjej har sparat både tid och pengar för att besöka staden fem gånger de senaste två åren har hon slutligen insett att London är det fulländade resmålet som aldrig slutar överraska sina besökare. Det är av den anledningen som jag tänker delge mina absoluta favoriter bland nöjesställen i mina drömmars stad som rör det jag älskar mest: Konst, nattliv och shopping.

Om London

Oavsett årstid är London en tätbefolkad stad med stark karaktär och med en historia som heter duga. Majestätiska monument, tegelhus, svarta, polerade taxibilar, röda dubbeldäckare, fashionabla shoppingdistrikt, fotbollshuliganer samt tusentals pubar och restauranger. Här trängs också dofter av öl, mat, te och bakverk längs många av metropolens gatustråk. Om du hittills inte har ägnat den överflödiga staden ett besök än, tycker jag det börjar bli dags att upptäcka en mångkulturell och trivsam plats som alltid tillsammans med en fascinerande hängivenhet omfamnar sina besökare.

Så tar du dig runt

Det första du ska göra när du har anlänt i metropolen är att inhandla ett Oyster Card för ca £4. Det är nämligen med det kortet du tar dig runt på stadens ruschiga tunnelbanevagnar och bussar. Ladda på det med hur mycket pengar du vill, åk runt i olika stadsdelar, upptäck och undvik därmed de mest turistdrabbade centrala områdena.

Konst

När det kommer till upplevelser i London rekommenderas konst. På väggarna i National Gallery hänger några av världens genom tiderna största konstnärers målningar som onekligen inte lämnar någon oberörd. Tate Modern är ett museum med den ena foten i samtidskonsten, och den andra i internationell modern konst som konstant har bra utställningar - för tillfället huserar den store konceptkonstnären Damien Hirst i utställningssalarna. Dessutom är Tates läge fantastiskt. Arkitektoniskt tornar byggnaden upp sig på Themsens södra sida. Ett galleri som också kan vara värt att besöka är White Cube där bland andra Tracey Emin, Chuck Close, Antony Gormley och Chapman Brothers har visat upp sina konstverk.

Shopping

Förutom alla designerbutiker, Topshop och Zara på Oxford och Regent Street brukar jag tipsa om att ta sig till hippa Brick Lane i East End en tidig söndagsförmiddag. Strosa runt på Brick Lane Market och fynda secondhand - innan resten av stadens modemänniskor snor åt sig alla plagg! Besök också alla vintagebutiker som tar plats i sidobyggnaderna. Avsluta med en visit och en kopp
kaffe på stans kanske bästa skivbutik (som också är ett skivbolag och kafé) - Rough Trade vid Old Truman Brewery. Här inne spelar också såväl lokala som internationella band vissa dagar, bland annat har The xx, Crystal Castles, First Aid Kit och Noah and The Whale uppträtt här.
Adress: ”Dray Walk” Old Truman Brewery 91 Brick Lane, London, E1 6QL

Gå ut


Mahiki –”Keep calm and go coconuts in Mahiki”

Mahiki sägs vara Katy Perrys och prinsarna Harry och Williams favoritklubb, och jag är inte ett dugg förvånad. På Dover Street intill The Ritz Hotel, några trappor ner doftar det av kokos och tropik. ögat noterar interiören - bambuväggar, palmer, blommor, korgmöbler och servitörer i piratutstyrslar som serverar bläckfisk, hamburgare och skattkistor innehållandes mousserande vin, fruktlikörer och is. Ett mer exotiskt och tilltalande ställe går knappast att hitta i London.
Adress: 1 Dover Street Mayfair, London , W1S 4LD

Cirque Du Soir

Ett stenkast från Regent Street ligger den omtalade klubben Cirque Du Soir. Här trängs besökarna med clowner, akrobater, trollkarlar, manliga strippor och många andra lustiga figurer. Inredningen påminner om en cirkus i en klubblokal: surrealistiskt randiga väggtapeter, röda mattor och gardiner med gulddetaljer. Förutom dryck bjuds man dessutom på popcorn och sockervadd. Stället är också välbesökt av kändisar från hela världen - LMFAO, Nicole Scherzinger och Kanye West sägs bland annat ha festat här.
Adress 12 New Burlington Street, Mayfair, London, W1S 3BF

Club Rose

Några meter in på Orchard Street vid den stora Bond Street ligger klubben Rose. På tre plan fördelas klubb, lounge och restaurang. Atmosfären är intimt exklusiv, och klädkoden är mö̈rk då all belysning i lokalen går i rött. Här dansar ballerinor på podier till Mozart och Philip Glass, och klubben har enligt mig en av de absolut grymmaste kvinnliga DJ’s jag har stött på - Dj Kayper.
även denna klubb besöks ofta av kändisar, och på Youtube finner du en video när Will.I.Am dj:ar här. Sökord: ”Rose Will I Am”.
Adress: 23 Orchard Street, Marylebone, London W1H 6HL

Så tar du dig hit

Om boende ofta är dyrt så är flygbiljetten istället ofta billig. Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow. Från flygplatserna tar du antingen tåg eller buss in till centrum. Det senare är nästan alltid billigare, men tar längre tid. Från Heathrow har du också möjligheten att ta tunnelbanans Picadilly Line. Det tar då runt en timme att ta sig in till centrum, men resan kostar bara från strax under 3 pund med Oyster card.


Flyg till London

Populära boenden i London

Om London England, Storbritannien

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44