Ljuvliga Lesvos

Drulljojo
Medlem sedan 2011, besökt 9 länder

Foto: drulljojo, medlem sedan 2011
Foto: drulljojo, medlem sedan 2011
Foto: drulljojo, medlem sedan 2011
När Reseguidens medlem Johanna, alias "DrullJojo" landade på Lesvos den där soliga vårdagen föll hon pladask. Här berättar hon om kärlek vid första ögonkastet.

Lesvos slog sig in i mitt hjärta från första stund och där har det stannat kvar. Jag har tillbringat två hela somrar på Lesvos, från de spirande vårdagarna i maj, genom den knastertorra sommaren fram till den friska hösten. Välj själv att besöka Lesvos den årstid som du gillar bäst, ön är grön året om och är en av de platser i Medelhavet som har flest soltimmar så du kan vara säker på att den visar upp sin bästa sida för dig. Känn smaken av de fetaost fyllda blommorna i Petri, hör fårens bjällror när de går över bergen i skymningen, sup in doften av jasmin i gränderna och se solen glittra i ett spegelblankt Medelhav. Lesvos är en plats som ska upplevas med alla sinnen.

En okänd grekisk pärla

Lesvos är Greklands tredje största ö och ligger i Norra Egeiska havet riktigt nära den turkiska gränsen. Även om det är lätt att ta sig till ön med flyg, antingen direkt med charterflyg eller via Athen är den relativt okänd och mycket lite påverkad av turismen. Här kan du fortfarande känna smaken av traditionell grekisk husmanskost på tavernerna och slipper brottas med försäljare som ”kan litt svenska” och försöker pracka på dig genuina handgjorda tvålar från Kina. Här finns folktomma stränder, pinjeskogar, olivlundar, huvudstaden med bra shopping, mysiga fiskebyar, pittoreska bergsbyar och mängder av spännande sevärdheter.

Tips på platser du inte får missa


1. Molivos

Även om ön är full av spännande och vackra byar att besöka är det Molivos, eller Mithymna som den egentligen heter som ligger mig varmast om hjärtat. Längst upp på norra delen av Lesvos, klättrande på en klippa ser byn ut över Medelhavet och den turkiska kusten. Molivos är helt enkelt obeskrivligt vackert. Små kullerstens gränder som leder upp bland stenhusen mot den ståtliga borgen. Missa heller inte att promenera ner i hamnen. Slå dig ner på en av restaurangerna, avnjut middagen med utsikt över fiskehamnen och se på när katterna samlas för att ta emot fiskegubbarna som kommer in för att rensa sina nät, samtidigt som en ensam man plinkar på sin bouzouki. Det är något med ljuset och solnedgången över byn också också, man blir förstummad, varje gång..

2. Olympos bergets topp

Det är inte berget där de grekiska gudarna en gång bodde, det kanske inte ens är Lesvos högsta berg (därom är det delade meningar) men vad jag kan garantera är den fantastiska utsikten över ön. Sista biten av vägen är under all kritik (även om början ser lovande ut) så har du inte en jeep kan det vara bäst att vandra den sista kilometern men det är mödan värt. Från toppen kan du se de två stora vikarna som formar ön, stora och små byar utslängda här och var, olivträd och pinjeskogar och runt allt detta Medelhavet.

3. Stranden Vatera

När du äntligen når havet igen efter några kilometer bland olivlundarna står du i en T-korsning. Havet breder ut sig så långt ögat når åt båda håll. Kanske tänker du vid första anblicken att stranden inte skulle platsa på första sidan i en reklambroschyr för paradiset, men när man först dykt ner i vattnet ändrar du mening ganska snart. Det är något med vattnet i Vatera, det går inte att beskrivas, det måste upplevas. Dessutom är stranden 10km lång så du kan välja den del som passar dig bäst. Strandbarer med musik och drinkar, stenstrand, sandstrand, mycket folk, helt folktomt, på Vatera hittar man allt!

4. Sötvattensköldpaddorna

Lesvos har, trots sitt varma klimat en hel del små dammar och sjöar som klarar sig från uttorkning hela sommaren och i dessa dammar bor de. Två säkra platser att se dem på är vid bron över den lilla floden vid Vatera och i dammen strax utanför Skalochori. Ta med lite bröd från frukosten och du får en hel hop med nya vänner. Det är en speciell känsla att mata vilda sköldpaddor som får dig att le resten av dagen.

5. Romerska akvedukten utanför Moria

Mitt ute i ingenstans, utan någon större förvarning reser den sig flera meter upp i luften. Resterna av en akvedukt som en gång lett vatten från Olymposberget och in till huvudstaden. Plötsligt känner man sig så liten.. Det finns ingen informationsskylt och skyltarna som visar vägen är riktigt små, på Lesvos gör man inte riktigt reklam för sina sevärdheter, man får helt enkelt leta rätt på dem själv. Men kanske är det en del av charmen? När tio olika människor kommer hem från Paris har de alla sett Eifeltornet, Triumfbågen och Louvren, så fungerar det inte på Lesvos, där finns inga guideböcker som tar dig till de självklara platserna, där får du vara din egen upptäcktsresande.

Så tar du dig hit

Det går charter till Lesvos med Apollo från Köpenhamn. Du kan flyga från flera orter i Sverige med minst ett stopp i Aten. Du landar på flygplatsen utanför Mytilíni, som är huvudstaden på ön. OM du befinner dig någon annanstans i Grekland så går det även färjor till Lesvos från Pireus, Thessaloniki och Alexandropolis, samt till och från öar som Chios, Samos, Rhodos och Kos.

Charter till Grekland

Om Grekland

Grekland är ett land med mer än tusen öar där de mest populära är Kreta, Rhodos och Kos. Landet erbjuder härligt väder, fina stränder och väldigt god mat. Flygtiden ligger på runt tre timmar. Hit är det bäst att resa maj - september.