Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jennan guidar

Läsö – en dansk sommaridyll

Se fler bilder Medlemsbild: Jennan Läsö – en dansk sommaridyll

Reseguidens medlem Jenny guidar till danska Läsö

Sköna bad, ridläger och spa. Danska Läsö har blivit en favorit för Reseguidens medlem Jenny, alias "Jennan". Här tipsar hon om fem sköna aktiviteter på ön.
Min man och jag är på Läsö flera gånger per år och vi har verkligen kommit att älska ön. Kommer man under högsäsong kan man räkna med att det står någon trubadur och spelar på uteserveringarna. I Västra hamnen finns det både hotell, stugor och vandrarhem. Det är inget överdåd av restauranger, men de som finns är mysiga och bra. Ett bra sätt att ta sig runt är att cykla. Som Danmark i övrigt är det nästan platt och mycket fina cykelvägar. Det finns en stor cykeluthyrningsfirma som har cyklar ute på flygplatsen om man kommer därifrån. Annars ligger själva uthyrningen i Västra hamnen.

5 tips på Läsö

I saltets värld

Missa inte det berömda Läsö-saltet. En lagom cykelutflykt kan vara att ta sig ner till gårdsbutiken och få inblick i saltets värld. Det anses vara ett riktigt finsalt och ska användas på maten och inte i den. Men Läsösaltet används inte bara till matlagning, utan även för att behandla Psoriasis, som är en hudsjukdom. Saltet kommer från södra delen av ön. Det finns en speciell blålera där som har ett tunt lager salt på med hög koncentration. Även vattnet är ganska salt när man badar.

Mjuka sanddyner och stränder

Här finns underbara stränder med mjuka sanddyner, svajande strandråg och fin sand. Jag har både slumrat, solat, lekt, spelat boll och snarkat på stranden. Glömde jag nämna att Läsö är ett av de mest solsäkra ställena i hela Skandinavien? Av alla de gånger vi varit på Läsö har det aldrig kommit en droppe regn. Nu lovar jag inte att det alltid är så, men statistiken ljuger inte. Det är oftast vackert väder på Läsö där det ligger mellan Danmark och Sverige.

Rida Islandshäst

Det finns två ställen på ön som anordnar ridläger. Det ena har även Bed & Breakfast. Under tre dagar rider man runt ön och upplever den skiftande naturen, men man kan även boka kortare turer.

Njut av spa på Läsö

Det finns ett wellnescenter i Västra hamnen som har allt man kan tänka sig för sitt välbefinnande: algbad, salta bad, bastu, inpackningar av olika slag, ansiktsbehandlingar, massage och zonterapi, allt mycket snyggt inpackat i en ovanlig byggnad. Det går att kombinera ridsemestern med spa, vilket är välkommet för trötta muskler och spända vader efter några dagars ritt.

Loppis och butiker

Det brukar finnas små roliga marknadsstånd lite här och där som säljer lite allt möjligt, bland annat sin egen potatis som odlarna på ön är särskilt stolta över. Det brukar även vara loppis på olika ställen. Det finns också en dagligvaruaffär och ett par butiker.

Så tar du dig hit

Stena Line har linje till Fredrikshamn och därifrån tar du dig vidare till Läsö med färja. Det går sju avgångar per dag och färjan tar nittio minuter från Fredrikshamn.

Relaterade foton

Har du också gjort en grym resa?

Skriv en guide

Snabbfakta Danmark

Befolkning: 5.5 miljoner

Språk i landet:
Danska talas i hela landet; därutöver grönländska, färöiska och tyska

Religion i landet:
Lutheranskt kristna; minoriteter av muslimer, katoliker, Jehovas vittnen

Valuta:
Dansk krona

Läge på kartaLäge på karta

Hotell i Fredrikshamn
Fredrikshamn, Danmark
från 605 kr
Fredrikshamn, Danmark
från 708 kr
Fredrikshamn, Danmark
från 801 kr
Fredrikshamn, Danmark
från 802 kr
Fredrikshamn, Danmark
från 810 kr
Fredrikshamn, Danmark
från 998 kr
Hotel Lisboa ***  
Fredrikshamn, Danmark
från 1 012 kr
Dela med andra:    

Resenärers tips & bilder

 
 
vacker fiskmås
Vacker fiskmås

av Travelfun - Sydsjälland/Lolland/Falster/Mön

Färgrikt på åkrarna
Färgrikt på åkrarna

av Anderslindb - Själland

Konferensmingel på Aros takterass
Konferensmingel på Aros takterass

av Rolf_52 - Östjylland

"Solbad". OBS! Klicka för att se hela!
"Solbad". OBS! Klicka för att se hela!

av Argentus - Klint, Själland, Danmark

Nära-mås-upplevelse
Nära-mås-upplevelse

av Fredo

Aros konstmuseum i Århus
Aros konstmuseum i Århus

av Rolf_52 - Östjylland

Vild kattunge i Danmark
Vild kattunge i Danmark

av Jantom - Kikhavn

Vinklat bygge
Vinklat bygge

av Andree - Nordsjälland

Aftonljus...
Aftonljus...

av Sierra - Nordjylland

Skagerak och Kattegatt möts i vilda vågor
Skagerak och Kattegatt möts i vilda vågor

av Pehag - Nordjylland

Fortsätt läsa

Charmerande Danmark
Charmerande Danmark
av Annebente, 12 jul 2015
Danmark har allt du önskar dig av en sommarsemester - Nöjesparkerna ligger som ett pärlband på rad och ger alla barn oförglömliga upplevelser. Små mysiga byar med trånga gator, ...
Tropiska bad – närmare än du tror
Tropiska bad – närmare än du tror
av Ellinor, 23 maj 2010
Här är badvattnet alltid varmt - Du behöver inte åka långt för att hitta palmer, vita stränder och tropiska bad. Här tipsar vi om tre badland i norra Europa. Längtar du ...
Här bor du bäst i Köpenhamn
Här bor du bäst i Köpenhamn
av Teresen, 1 jul 2015
Spendera en weekend i den danska metropolen - Köpenhamn är en pulserande internationell stad med småstadskänsla, och hör till Nordens kanske mest moderna metropol. Hit åker vi ...
Danmarks bästa bad
Danmarks bästa bad
av Lina, 1 dec 2014
Redaktionens favoritstränder - De danska stränderna räknas till Nordeuropas finaste och på fler än 200 stränder vajar den Blå Flaggan för rent vatten. I Danmark är du aldrig ...

Priserna gäller från

ospec. avreseort

  • Stockholm
  • Köpenhamn
  • Göteborg
  • Malmö

för 1 person

Annons: