Kroatiens bästa stränder för barnfamiljen

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Kroatiska turistbyrån
Foto: Kroatiska turistbyrån
Foto: Mladen Šćerbe/Kroatiska turistbyrån
Foto: Aleksandar Gospić/Kroatiska turistbyrån
Foto: Igor Turčinov/Kroatiska turistbyrån
Foto: Zarko Piljak/Kroatiska turistbyrån
Foto: Goran Stanzl/Kroatiska turistbyrån
Foto: Paval Sain/Kroatiska turistbyrån
Foto: Kroatiska turistbyrån
Om du, liksom jag, avstått från att semestra med småbarn i Kroatien på grund av steniga stränder och klippor är det dags att tänka om. Här listar vi landets 10 bästa barnstränder enligt den kroatiska familjeportalen www.klokanica.hr.

Kroatien är ett land som blir allt mer populärt bland oss svenskar, framför allt tack vare sitt klara vatten, sin fantastiska mat och vackra natur. Det är dock en hel del familjer med små barn som valt bort detta resmål eftersom det ofta skrivs om att det inte finns några bra stränder som passar mindre barn. Vi vill nu att även småbarnsfamiljerna ska kunna njuta av Kroatien, så här kan du läsa om de mest barnvänliga stränderna i landet.

Zaton, Zadar

Stranden vid campingen Zaton, i närheten av Zadar, var den strand som fick högst betyg när barnfamiljerna fick säga sitt. Här finns en lång och fin sandstrand, perfekt för barn att gräva och bygga sandslott på, samt flera barnvänliga pooler, lekplatser och glassbarer.

Veli žal, Lošinj

På den vackra ön Lošinj, cirka fyra timmars båtfärd från Rijeka, ligger den här vackra sandstranden som enligt många besökare beskrivs som Kroatiens bästa. Förutom härlig sand och klart vatten finns här flertalet restauranger och aktiviteter som passar hela familjen.

Dražica, Biograd

Endast en timmes bilresa från Zadar ligger Dražica med sitt rena vatten och sin fina strand. Platsen passar familjer med barn i alla åldrar, men är ultimat för den som reser med mindre barn då vattnet är väldigt långgrunt och det även går att finna ganska mycket skugga, tack vare den välvuxna pinjeskogen. Här finns även en massa aktiviteter för familjens alla medlemmar.

Rajska plaža, Rab

På ön Rabs norra del, i orten Lopar, ligger en av Kroatiens finaste sandstränder. Stranden är hela 2 kilometer lång och vattnet är långgrunt så det är perfekta förhållanden för barnfamiljen. Här finns även många roliga aktiviteter för barn i alla åldrar och ett sportcentrum för den som vill röra på sig på allvar.

Sakarun, Dugi otok

Dugi otok är kroatiska för “long island” vilket är ganska passande då ön är en av de största i Adriatiska havet. Den vackra stranden i Sakarun ligger på öns norra sida, och hit tar du dig enklast med bilfärja från Zadar. Vattnet som skiftar i turkos är otroligt långgrunt, perfekt för barnen att plaska i.

Slanica, Murter

Slanica på ön Murter når du enkelt då den har broförbindelse med fastlandet. Du kan dessutom välja att flyga till både Split och Zadar, med två möjligheter är det alltid lättare att hitta billigare flygpriser. Här finns många bra faciliteter och aktiviteter för hela familjen och förutom att stranden är fin är även vattnet långgrunt.

Soline, Hvar

På den här populära jetset-ön finns det många stränder att välja mellan, den som är mest barnvänlig är Soline som ligger på öns norra del i orten Vrboska. Här finns, förutom långgrunt och klarblått vatten, även restauranger och en volleybollplan.

Punta rata, Brela - Makarska Rivieran

Den här stranden finns med på listor över världens bästa stränder och det är lätt att förstå varför. Stranden stoltserar med blå flagg, vilket innebär att vattnet och omgivningarna håller hög standard. Här kan du även äta gott och aktivera dig med alla möjliga olika vattensporter.

Vela Pržina, Korčula

Den här finkorniga sandstranden ligger på ön Korčulas södra del. Stranden är skyddad från vindar och är därför ultimat för barnfamiljer. Dessutom är det långgrunt och vattnet är mycket klart. På stranden finns en bar som serverar mat och dryck och i omgivningarna ligger idylliska vingårdar.

Vučine, ön Pelješac

På halvön Pelješac, i viken med namn Žuljana, ligger sandstranden Vučine med sitt rena, grunda och klara vatten. Här trivs förutom barnfamiljerna även dykare då det finns gott om undervattensgrottor. Vill du bo vid stranden finns en camping i närheten med samma namn som stranden.

Så här reser du till Kroatien

Bil
Det finns flera sätt att komma till Kroatien. Välj att göra resan dit till ett äventyr och kör bil. Resan tar cirka 21 timmar ifall du kör utan stopp från Göteborg till Zadar. För att resan inte ska bli allt för jobbig är dock en eller två övernattningar att rekommendera. Har du ingen egen bil hittar du bra priser på hyrbilar här.

Charter
Det finns flera charteraktörer som riktat in sig på Kroatien. Välj mellan Scandjet, Kroatienspecialisten, Airtours, Apollo, Solresor och Ving.

Reguljärflyg
Flera av de stora flygbolagen som till exempel SAS, Lufthansa, Ryanair och Croatia Airlines flyger till Kroatien, med eller utan mellanlandning, beroende på vart i landet du ska. Här kan du hitta din flygbiljett.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Kroatien:
- Charter till Kroatien
- Charter med all inclusive till Kroatien
- Reguljärflyg till Kroatien
- Erbjudanden till Kroatien

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september