Publicerad 24 oktober 2023

Upplevser från luften, hästryggen, till fots eller med cykel

En av de mest karakteristiska dragen av detta landskap är de små formationerna som under miljontals år skapats genom lera, lava, regn och vind och som kärleksfullt kallas för Fairy Chimneys (Älvornas skorstenar). Det mest storslagna sättet att se dessa formationer är från en luftballong, 800 meter upp i luften! Avfärd sker oftast tidigt på morgonen så att man får chans att uppleva soluppgången.

Vill du hellre stå stadigt med fötterna på jorden så finns det ett flertal vandringsleder att välja på och man kan även välja att starta vandringen under soluppgång eller när solen börjar gå ner för dagen.
Ett tredje alternativ är att cykla mellan dessa formationer och utforska landskapet. Man kan helt enkelt hyra en mountainbike så länge man önskar.
För de som älskar att se världen från en hästrygg så finns det ett flertal ridklubbar som organiserar olika turer. Här kan man själv välja svårighetsgrad och möjlighet finns att se sig om på platser som ligger ”off the beaten track”.

Fantastiska städer ovan och under jord

Göreme Open Air Museum är sedan mitten av 80-talet listat som ett världsarv av UNESCO och är en mycket unik plats där kyrkor och kloster har karvats in i berget. Vidare finner man underjordiska städer, som Kaymaklı, Özkonak, Mazı and Derinkuyu, där den sistnämnda staden anlades redan 3000 före Kristus. Dessa städer under marken hade källare, matförråd, kök, lador, ventilerade områden, tempel, hallar, salar där allt som allt 10 000-tals personer kunde vara samlade på en gång.
Andra unika platser är Ortahisar Castle, en av världens första hus med flera våningar. Denna plats var både en by och ett fort och hela klippan har urholkats för att skapa olika rum, tunnlar och korridorer.
En annan plats som kittlar fantasin är Devrent Valley eller trolldalen där de olika stenformationerna sätter igång fantasin.
Vidare kan man uppleva Üç Güzeller (även kallad three beauties). Detta är tre stora stenformationer som alla genom tidens tands formats till att se ut som far, mor och barn. Missa inte heller att besöka byn Mustafapaşa. Denna charmiga by har fått sin karaktär från den Ottomanska eran och är omtalad i hela världen (och lite av ett måste om ni åker hit). Varför inte passa på att äta och ta in på ett mysigt hotell över natten. Alternativa övernattningar kan vara “inne i ett berg”. Här bor du dock verkligen inte som en grottmänniska. Här får du allt du kan önska dig. Hotellen håller en mycket hög standard med pooler och spaanläggningar. Det kan man väl vara värd efter en lång dag av upptäckande.

Den lokala maten och vinet

Maten i Turkiet är en mycket central del och kebab i olika former kan man ju aldrig få nog av. Kappadokien har faktiskt en alldeles egen variant som heter ”testi kebabı”. Denna maträtt är gjord i traditionella ugnar och består av kött, grönsaker och linser som långsamt kokats till perfektion i en stängd lergryta. Andra rätter som bör testas är Nevşehir mantısı som är en typ av ravioli, Köftür- en efterrätt (Turkish delight) som är gjord av saften från vindruvor. En annan sötsak är Kuru Kaymak som bäst beskrivs som torkad grädde som serveras med honung. Till maten skall det givetvis ingå ett gott glas vin. Sedan lång tid tillbaka så har det här tillverkats eget vin och några av vinerna är as Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Narince och Emir. Det går också bra att besöka någon av vingårdarna som producerar dessa viner och det erbjuds även regelbundet vinprovningar här under ledning av kända vinmakare.

Ta sig hit

Det finns många företag som erbjuder dagsturer eller turer med övernattning till Kappodokien, från både Istanbul och Antalya. Vill du resa på egen hand så kan du boka direktflyg (ca. 1.30 min) från Istanbul till Nevşehir (ca. 40km från K.). Från Istanbul och Antalya finns också direktflyg till Kayseri (ca. 80km från K.). Att bila tar närmare 8 timmar per väg, oavsett om du reser från Istanbul eller Antalya.
Flyg till Kayseri
Hotell i Kappadokien