Jobba på kryssningsfartyg

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: Emma Alexson
Foto: Emma Alexson
Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Foto: skydiveemma, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Skydiveemma lämnade Sverige för att jobba tre månader som värdinna på ett kryssningsfartyg i Europa.

Emma Alexson letade sommarjobb när hon såg en annons på arbetsförmedlingen om en tremånaders anställning ombord på ett kryssningsfartyg och slog till.

– Varför inte tänkte jag. Se Europa, träffa spännande människor, tjäna pengar och äta god mat, säger Emma.

Som utbildad vildmarksguide blev Emma utsedd till utflyktsansvarig, något som passade henne perfekt. Hennes närmaste arbetslag bestod av sju värdar och värdinnor i åldern 21-45 år och tillsammans var deras jobb att se till att gästerna trivdes gott.

– Dagarna såg väldigt olika ut. I arbetet ingick allt från att skriva flera tusen biljetter ena dagen för att nästa dag följa med gäster på balett i St. Petersburg eller åka till blomsterpark i Amsterdam.

Arbetet ombord – en livsstil


Att arbeta på ett kryssningsfartyg innebär att man aldrig är riktigt ledig och det finns inte plats för några sura miner. Men samtidigt ingår många privilegier.

– Så fort du är utanför hytten är du på arbetet och ska ha uniform och ett glatt humör, säger Emma. Jag arbetade för det mesta tidig morgon till sen kväll men med några timmar ledigt på dagen.

Att arbeta ombord är egentligen inte ett arbete – det är en livsstil, säger hon. Du är ständigt i tjänst men det innebär samtidigt att du får njuta av en drink på arbetstid och se kvällsshower med gästerna för att nästa dag åka med på någon utflykt och få betalt för det, menar Emma.

Ny hamn varannan dag


– Vi gick i hamn i Holland, Frankrike, Spanien, Portugal, Marocko, Tyskland, Estland, Ryssland, Finland, Danmark och det blev också flertalet kryssningar till Norge. Vi var i en ny hamn ungefär varannan dag och då fick jag ofta följa med på utflykter, för att översätta eller som representant för företaget.

Norge blev en favorit och hon vill gärna återvända dit med cykel eller bil för att se mer av landet.

– Speciellt magiskt var det när vi kom norr om polcirkeln och det var ljust dygnet runt, säger hon.

Mage i gungning


Är man inte van vid havet kan sjösjuka ibland vara ett problem, något som Emma fick erfara under en obligatorisk livbåtsövning.

– Jag skulle demonstrera flytvästen samtidigt som magen gungade i kapp med havet. Så fort övningen var klar hann jag precis springa till toaletten. Men tack och lov vande jag mig, nu är man ju en inbiten sjöman, säger Emma med ett skratt.

Minnen och erfarenheter för livet


Ombord utvecklas starka band och Emma har fortfarande bra kontakt med många kollegor. Jobbet innebär ständig kontakt med människor, oregelbundna arbetstider och långa arbetsdagar men hon rekommenderar det ändå starkt.

– Du möter hundratals fantastiska människor, får besöka vackra platser du kanske annars inte hade kommit till och får med dig minnen och erfarenheter för livet, avslutar hon.

Läs mer om Emmas upplevelser i hennes blogg.