– Jag skrev en bok om Thailand

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Ica Bokförlag
Bild: resaithailand.se
Året var 1998 och Britt-Marie åkte på en charterresa till Thailand. – Jag blev direkt betagen och kände det som jag kom hem. Detta trots att det i stort sett regnade i två veckor! Två månader senare var jag tillbaka på en andra resa. Ett år senare bodde jag här!

Reseguidens medlem, Mal, eller Malee som hon kallas i Thailand, heter egentligen Britt-Marie Bergman Saengkhamchu. Den 48 åriga korsordskonstruktören från Bollnäs bor i Phuket tillsammans med sin man, Bangkokgfödde Chanin ”Ging” Saengkhamchu.

– Sommartid bor vi i Sverige och vintertid lever vi i ett litet trevligt hus med grönskande trädgård mellan Rawai och Nai Harn. Alldeles bredvid vårt eget hus har vi byggt Phukets minsta lägenhetshotell, Maleé Garden, berättar Britt-Marie.

– År 2003 kom jag i kontakt med ICA bokförlag som var intresserade av att ge ut en bok om Thailand. Sedan dess har arbetet med boken pågått parallellt med mitt vanliga jobb. Att skriva Resa i Thailand har varit en mycket givande upplevelse, mycket resande och mycket läsande, säger hon.

Vi läste Britt-Maries bok “Resa i Thailand” och blev nyfikna på kvinnan bakom texten:


När bestämde du dig för att flytta till Thailand?
– Jag har alltid velat bo i värmen under vinterhalvåret, väntade länge på att tekniken skulle komma ikapp mina drömmar. När den väl gjorde det fanns ingen tvekan. Att jag valde att flytta till Phuket berodde på att jag redan förälskat mig i Thailand och Phuket som turist.

Har du några tips till andra som funderar på att flytta till Thailand?
– Läs på om landets kultur. Var inte naiv. Det är lätt att tappa all vett och sans när solen skiner och alla ler mot en. Att flytta till ett nytt land är som en kärlekshistoria. År ett = smekmånad. År två = egenheterna som var charmiga börjar irritera. År tre = Då ser du landet som det är utan skygglappar. Accepterar du det som är mindre bra kan du bli kvar länge. Många åker hem under sitt tredje år. Många kärlekshistorier tar slut under sitt tredje år också.

Vad inspirerade dig till att skriva boken Resa i Thailand?
– Jag är född nyfiken, så när jag insåg att jag visste alltför lite om landet satte jag igång och läsa allt som fanns. Tyckte det fanns dåligt med information på svenska om hur landet fungerar, i guideböcker skrivs mest om de billigaste hotellen och var man hittar vackraste stränder. Det är viktigt, men man får ut mer av sin resa om man förstår varför saker och ting fungerar som det gör.

Du beskriver en hel del “kulturkrockar” i din bok. Vilka är de största kulturella utmaningarna enligt din erfarenhet?
– Jag har seglat fram rätt bekymmerslöst i landet. Mycket på grund av att jag träffade min “thaibror” i ett tidigt stadium. Han har lotsat mig förbi svårigheter och fallgropar. För många är den största kulturella utmaningen att man måste glömma bort svenskt tankesätt. Acceptera att du är i Thailand, försök inte ändra thailändarnas sätt att tänka till svenskt rationellt tänkande, och som jag tidigare sa: var inte naiv!

Hur är det att leva som svensk i Thailand?
– Det är så bra så, vi är rätt många numer. När jag började bo i Thailand var det mycket exotiskt. Nu övervintrar var och varannan svensk här. Det gör att det bland annat finns svensk mat att tillgå. Alla är numera också datoriserade så det är lätt att hålla kontakten. Det jag eventuellt saknar skickas på post, jag får en låda med tidningar, böcker och svenskt kaffe varje månad – så jag har julafton varje månad!

Kika förbi Britt-Maries sida på Reseguiden.
Hitta mer info om boken Resa i ThailandFlygtoppen till Thailand
[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=dc159cd2026c4787732119678ccc9f2e&site=reseguiden&javascript=1“”]


Om Thailand

De milslånga kritvita stränderna, det klarblåa vattnet och det härliga klimatet har gjort Thailand till en svenskfavorit. Här finns också fantastisk mat, bra shopping och en oerhört gästvänlig miljö. Bangkok är huvudstaden.
grönt är skönt!
3 / 26
Eftermiddagssiesta på Phi Phi
4 / 26
Lugn och ro...
5 / 26
Longtail i kvällsbrisen
8 / 26
Chicken Island
10 / 26
Ingen Trängsel På Koh Lipe
11 / 26
Hotel California, Dolphin Bay
12 / 26
Vacker park vid Sankampaeng Hot Spring
14 / 26
Morgonljus, Railay Beach West
15 / 26
Fiskehamnen i Khao Takiap
16 / 26
Sjö i djungeln
17 / 26
Min bästa strandbild
19 / 26
A walk in Paradise
20 / 26
Strand på Phi Phi Islands
23 / 26
Poolen på Railay Village Resort
24 / 26