Floridas höjdpunkter

Zoombrero
Medlem sedan 2006, besökt 89 länder

Foto: familyb, medlem sedan 2007
Foto: dirigo, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Anders Pihl trivdes i den amerikanska solskensstaten, Florida, och delar här med sig av sina bästa tips inför din USA-semester.

Miami

Det stilfulla Miami motsvarar förväntningarna och dubblerar som världsstad och badort. Kvarteren med välbehållna Art Deco-hus på Miami South Beach är måhända den mest givna sevärdheten i Florida. De gamla neonskyltarna och de historiska hotellbarerna fungerar nästan som utställningsföremål i detta utomhusmuseum och vuxentivoli dag som natt.

Fort Lauderdale

Mindre än en timme från Miami ligger Fort Lauderdale, den största staden på Floridas lyxiga och prominenta Guldkust som sträcker sig från Miami upp till Palm Springs.
I Fort Lauderdale tar många av stadens välbärgade invånare båten för att komma dit de ska. Här kantas kanalerna av stora miljardärsvillor, värda att beundras på en båttaxitur. Liksom i Miami finns en enorm kryssingshamn, från vilken många västindienkryssningar utgår. Det lite mer överblickbara Fort Lauderdale har många fina restauranger och ett varierat nöjesliv.

Orlando och Disney World

För drygt trettio år sedan var Orlando en sömnig småstad i ett jordbruksdistrikt i norra Florida. Nu är staden en av USA:s mest besökta semesterorter. Anledningen är förstås världens största nöjesfält Disney World, som tillsammans med den samling av andra temaparker som vuxit upp här lockar leksugna männskor från hela världen.

Disney World innehåller fyra väldiga parker med vitt skilda teman och breder ut sig på en yta sammanlagt dubbelt så stor som Manhattan. För varje park är det klokt att vika minst en dag och även det är egentligen för lite.

Temaparker blir inte bättre eller mer påkostade än så här. Det är oförglömligt kul men kan också bli oförglömligt dyrt, åtminstone om man är en familj som åker. Dagsinträde till en av de fyra parkerna kostar 420 kr per person (lägre om man under nio år).
Av de övriga temaparkerna utanför Disney World är SeaWorld Orlando och Universal Studios de bästa och mest kända.

Everglades

Södra Florida upptas till stor del av våtmarksområdet Everglades och dess berömda nationalpark. Seminole-indianerna, vars ättlingar fortfarande bor kvar i omgivningarna, kallade Everglades för ”landet med gräs och vatten.” En bra beskrivning på de vidsträckta slätter med högt gräs och träskmarker som breder ut sig här. Trots många miljöproblem kring parken finns fortfarande ett enormt rikt djurliv i Everglades. Krokodiler, alligatorer, gamar och örnar tillhör de mest kända invånarna.

Florida Keys

Vid Floridas sydvästra ände börjar ett pärlband av korallöar som sträcker sig 20 mil ut i Karbiska havet. De är över tiotusen till antalet, men bara drygt femtio är bebodda. Hela ökedjan förbinds genom motorvägen Highway 1.
På Florida Keys finns några av USA:s bästa stränder och parallellt med öarna löper det kontinentala USA:s enda riktiga korallrev, The Florida Reef. Möjligheterna till dykning och snorkling är förstås otaliga, inte minst i John Pennekamp Coral Reef State Park.

Längst ut, närmare Kuba än USA, ligger Key West, den mest besökta ön med intressant historia, mycket lokalfärg och gott om trevliga hotell och restauranger. Key West-borna är kända för sin vänliga men lätt anarkistiska egensinnighet. På 80-talet förklarade man USA krig och utropade sig självständiga. Mest på skoj naturligtvis, men varje år firar man ”fredsfördraget” med en karnevalsliknande fest.

I Key West bodde författaren Ernest Hemingway under perioder, bara drygt tio mil från sitt älskade Kuba. Hans hus är nu museum.

Roliga aktiviteter

I Florida finns det tillräckligt mycket att göra för att inte få en lugn stund på semestern. De fantastiska stränderna med alla tänkbara vattensporter är bara början. Dykning och snorkling har tidigare nämnts, liksom de många temaparkerna. Florida har också över 1300 golfbanor, flest i USA. Djuphavsfiske är mycket stort och oräkneliga båtar utgår från turistorterna. De ypperliga konstmuseerna i Miami respektive Fort Lauderdale motbevisar den som trodde att Florida saknar finkultur.

Du kan också simma med delfiner på flera ställen, se NBA-basket med Miami Heat eller NHL-hockey med Tampa Bay och Florida Panters. Eller varför inte spaca ut i Kennedy Space Center eller besöka världens största Drive-In-bio The Swap Shop, utanför Fort Lauderdale?

Sponsrade erbjudanden:Flyg till Florida