Dina rättigheter på resan

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
En resa är oftast något man ser fram emot och då är det också skönt ifall allt flyter på som det ska. Men vad händer när det inte gör det? Här hjälper vi dig att hitta rätt i "rättighetsdjungeln".

Det är förmodligen flera av er som upplevt flygförseningar, borttappat bagage eller överbokade flyg. De här sakerna är inget man gärna vill vara med om, men om man vet var man ska vända sig och hur man ska göra går allting mycket smidigare. Här guidar vi dig till rätt hjälp.

Flygförseningar eller inställda flyg

Om flygbolaget nekar dig att gå ombord eller om flyget är överbokat eller inställt har du följande rättigheter:
– boka om resan till din slutdestination
– få pengarna tillbaka och eventuellt gratis resa tillbaka till din ursprungsplats

Skulle ditt flyg vara försenat i mer än fem timmar har du också rätt att få pengarna tillbaka. Väljer du dock att ta emot de pengarna har flygbolaget längre ingen skyldighet att hjälpa dig med till exempel ombokning. I vissa fall kan du även bli erbjuden mat, dryck, hotell och möjlighet att ringa nödvändiga samtal. Beroende på hur lång flygningen är kan du även få ekonomisk ersättning, allt från 250 till 600 euro. Skulle problemen bero på extraordinära omständigheter som dåligt väder får man tyvärr ingen ersättning, men ofta hjälp med att boka om.
Läs mer om dina rättigheter och ladda ner blanketter här >>

Problem med bagage

Skulle ditt bagage skadas, försvinna eller försenas kan du få ersättning från flygbolaget på upp till 1220 euro. Det gäller dock inte ifall skadan skulle bero på att något inne i väskan till exempel gått sönder och förstört kläderna. Skulle din väska saknas, glöm inte att anmäla detta direkt på plats. Du måste lämna in din anmälan om skada inom 7 dagar efter att du fått bagaget. För att vara på den säkra sidan rekommenderas alltid att teckna en privat reseförsäkring som täcker bagaget. Tänk också på att packa värdesaker som till exempel kamera och dator i handbagaget.
Läs mer om ersättning vid bagageproblem här >>

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid:
bussförseningar
tågförseningar
båtförseningar

Ditt Europa

Eu har skapat en sajt med hjälp och råd för dig som är EU-medborgare, Ditt Europa, som bland annat informerar dig om dina rättigheter vid resa. Klicka på länken för informationsfilm "Travel chaos?"