Danmark med familjen

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: Legoland
Foto: Soeren Lamberth/Lalandia
Foto: Morten Bjarnhof
Danmark är perfekt för familjesemestern. Det ligger nära, du kan ta den egna bilen om så önskas och stämningen är avslappnad. Vi tipsar om sex danska resmål för hela familjen.

Köpenhamn, Billund och sommarland har alla en sak gemensamt – de passar perfekt för barnfamiljen. Här guidar vi dig till några favoriter i varje stad, perfekt för sommarens semester.

Köpenhamn

Den danska huvudstaden är en favorit för hela familjen – det finns mycket att hitta på och stämningen är skön och avslappnad. På sommaren finns badmöjligheter ända inne i centrum och mängder av trevliga uteserveringar och fik. Här tipsar vi om två familjefavoriter.

1. Karuseller på Tivoli
I Köpenhamn besöker ni den klassiska nöjesparken Tivoli som ligger mitt i centrum. Här kan ni åka karuseller och roa er hela dagen. Förutom åkattraktioner som pariserhjul och sagoäventyr finns underhållning och restauranger för både stora och små gäster.

2. Djurkunskap på Zoologisk Have
Köpenhamns andra måste för barnfamiljer är Zoologisk Have på Frederiksberg. Köpenhamns Zoo är Danmarks äldsta och mest besökta och här kan ni hälsa på allt från jättar som elefanter och flodhästar till söta kaniner på Barnens Zoo. Ni kan även vandra genom en undervattenstunnel och komma tätt inpå isbjörnarna.

Så tar du dig hit: Med egen bil eller tåg över Öresundsbron. Det finns även gott om flyg till Köpenhamn, för dig som bor längre norrut i Sverige.

Billund

Billund ligger mitt på Jylland och är kanske allra mest känt för nöjesparken Legoland. Åk hit med familjen i sommar och upptäck de färgglada klossarnas stad och bada i det tropiska badlandet på Lalandia. Här guidar vi dig till de två favoriterna.

3. Lekglädje på Legoland
Legoland är en riktig familjeklassiker och i hjärtat av parken hittar ni Miniland – en värld i miniatyr, uppbyggd av 20 miljoner lego-klossar. Här finns många kända byggnader och ni kan besöka länder som USA och Holland. Nytt för 2014 är att ni kan ta en rysligt rolig färd i Ghost – The Haunted House. En av de lite lugnare aktiviteterna är att se pingvinerna i Penguin Bay. För er som vill bo mitt i smeten finns Legolands eget familjehotell.

4. Bad på Lalandia
När ni är i Billund får ni inte missa Skandinaviens största badland Lalandia. Eftersom Lalandia är ett inomhusbad är det varmt i vattnet året om och det passar även för regniga semesterdagar. Det är smidigt att bo i den tillhörande semesterbyn som har hus för alla smaker och det finns gott om andra aktiviteter än just bad. Varför inte bowla eller ta en golfrunda? Dessutom är det ruskigt nära till Legoland – slå gärna två flugor i samma smäll. Det finns också ett Lalandia i Rødby.

Så tar du dig hit: Du tar dig hit genom att korsa Själland, där Köpenhamn ligger, och köra vidare över Stora och Lilla Bältbron. Ett alternativ är att flyga direkt till Billund.

Danmarks roligaste sommarland

Sommarlanden är några av Danmarks mest populära attraktioner. Det finns flera att välja mellan, men konceptet är samma. Du betalar entrébiljett och sedan kan hela familjen ta del åkattraktioner, lekfulla pooler och shower.

5. Fårup Sommerland
Fårup Sommerland består av en torr och en blöt del och är lika stort som 55 fotbollsplaner. Här finns bergochdalbanor för både stora och små. 2013 års nyhet var Orkanen, en fartfylld attraktion som utsetts till Europas näst bästa nya åkattraktion. Här finns även skattjakt, ponnyridning, körskola och kanotpaddling. I vattenlandet lockar flera pooler och vattenrutschkanor och Wild river är en av de häftigaste. Sommarlandet ligger i en skog i Saltum på Nordjylland.

Så tar du dig hit: Det är smidigt att ta Stena Lines färja mellan Göteborg och Frederikshavn. Sedan ligger Saltum ungefär 55 kilometer från Frederikshavn.

6. Djurs Sommerland
På Djurs Sommerland finns mer än 60 åkattraktioner för hela familjen, där bland annat Piraten blivit utsedd till en av världens bästa åkattraktioner. Nytt för 2014 är ett Vikingaland med drakskepp och ett åtta meter högt Vikingtorn. Vattenlandet är också stort med vattenrutschkanor, vågbassänger och vattenlekplats. Sommarlandet ligger i Nimtofte i Östjylland.

Så tar du dig hit: Ta Stena Lines färja via Varberg-Grenå, Göteborg-Frederikshavn, eller färjan Helsingsborg-Helsingör eller via Öresundsbron. När du har kommit till Danmark tar det ungefär fyra timmar att nå vattenlandet.

Hitta resan till Danmark:

- Se alla erbjudanden till Danmark.
- Hotell i Danmark.
- Hotell i Köpenhamn.
- Hitta flygbiljetter till Danmark.


Flyg till Danmark

Hotell i Danmark