Dagar heta på soliga Kreta

Efse
Medlem sedan 2012, besökt 19 länder

Foto: Efse
Foto: Efse
Foto: Efse
Efter en sommar med total avsaknad av sol men desto mera närkontakt med nederbörd var min pojkvän inte sen att nappa på den goda idén om en vecka med sol och bad i Grekland. Lotten föll till slut på Agia Marina på Kretas nordvästra kust. Med facit i hand ett mycket bra val. Reseguidens medlem Anette, alias Efse, guidar till sitt Kreta.

Vad man bör veta om Kreta

Kreta är Medelhavets femte största ö, belägen några mil söder om ögruppen Kykladerna. Kuperad, grön och med väl utvecklad taxi-, buss- och båttrafik. Ön har varit befolkad sedan ca 3000 f Kr och kan därför stoltsera med en intressant bakgrund både vad gäller mytologi och historia av mer vetenskapligt fastställd karaktär.

Strand och snorkling

Nordvästra Kretas stränder tillhör öns bästa och är promenadvänliga trots vissa aningens grovkorniga partier. Vattnet är härligt klarblått och det behövs inte mer än ett tiotal simtag innan man når undervattensrev fyllt av fiskar. En snorkel och vattenfast solkräm är således allt som behövs för en lyckad dag på stranden. För de mer äventyrliga finns snorklingsturer med båt samt otaliga varianter av vattensport. Köp färsk frukt och passa på att skämma bort dig med prisvärd thaimassage utförd av massörer på stranden.

Om man tröttnar på den varma sanden

Knossos ruiner kan beskådas om man besöker huvudstaden Heraklion. Eller varför inte ta en tur till Diktaiongrottan belägen på Lasithiplatån i vilken självaste Zeus enligt sägnen är född. Shoppa keramik, läder och kryddor i charmiga fiskestaden Chania och avsluta gärna med en romantisk promenad via den venetianska muren till fyren i stadens hamninlopp när solen sakta sänker sig i havet. För det mer aktiva sällskapet är en promenad genom den 1,7 mil långa Samariaravinen på södra Kreta ett måste. En guidad tur i turisttåg med öppna vagnar till exempelvis Vita bergen är ett bra och billigt sätt att uppleva öns geografi och historia i nutid.

Att äta allt utom ägg

Som äggallergiker vill jag slå ett ordentligt slag för det kretensiska köket. Kreta är välsignat med odlingar av alla de slag såsom oliver, grönsaker, avokado, apelsiner och vindruvor. Lägg så till en kryddkavalkad av fritt växande rosmarin, timjan och salvia samt goda råvaror i form av lamm, fläsk och dagsfärsk fisk. Om man väljer bort hemmagjorda hamburgare är risken för äggallergireaktion mycket liten. Satsa istället på traditionella kretensiska grillspett, grekisk sallad, kleftikos eller smördegspajer och prova gärna det kretianska kaffet. Det är dock bra att vara aningens försiktig med bröd från affären som ibland kan innehålla fler ingredienser än vad som står tryckt på förpackningen.

Några sista tips inför resan

Att besöka Kreta i slutet av säsongen är fördelaktigt eftersom det då fortfarande är varmt i både luft och vatten. För en problemfri semester - ta med en kofta för kvällen, badskor till stranden, solhatt, vätskeersättning och myggmedel. Snorkelutrustning finns att köpa billigt i Supermarkets på samtliga turistorter, så även reseguider och kartor. Åk gärna lokalbuss och finn era egna smultronställen på ön.

Här hittar du din charterresa.

Här hittar du billiga hyrbilar.


Charter till Kreta