Barnweekend i London

Madamemim
Medlem sedan 2012

London fungerar utmärkt att åka till för barnfamiljen. Alltid något att se, alltid något att göra och dessutom är engelsmännen ett mycket trevligt folk. Här ger Reseguidens medlem Veronica Pettersson, alias "Madamemim", för en weekend till London med barnen.

Många kanske tycker att England är tråkigt, vanligt, regnigt och alldeles för nära oss för att det ska vara spännande. Själv älskar jag England och dess mångkultur och allt spännande man kan titta på och göra. Det finns något för alla åldrar, både billigt och dyrt och så finns det förstås shopping. Själv har jag varit i England sex gånger, varav två gånger inte bara var i London utan även i Sheffield (inte så spännande industriort) och i den mysiga orten Henley-On-Themes, men det är till London jag återkommer. Tidigare har jag bara varit i huvudstaden på hösten så nu kändes det spännande att åka dit på våren och dessutom med två barn, sambons och min gemensamma tvååriga son, och så hans tolvåriga dotter. Det blev lite av en utmaning att hitta på saker som skulle passa för oss alla och sonen skulle förstås inte få ut så otroligt mycket av just denna resa men man var ändå tvungen att hitta på saker där det fanns något för honom att titta på.

Billiga eller gratis sevärdheter

Eftersom tolvåringen bara läst om England i skolan var det ju roligt att ta med henne för att se om allt det man bara sett i skolböcker och i filmer. Big Ben är imponerande och välbesökt av människor från världens hörn, alla med en kamera i högsta hugg. Buckingham Palace ligger ståtligt vid den vackra St James Park som säkert är ett utmärkt område att ha picknick i eller ligga och sola i på sommaren. Själva Tower of London kostar det en slant att gå in i men bara att gå runt och slinka in i souvenirshoppen är inte så tokigt och så finns dessutom den härligt blå Tower Bridge alldeles bredvid. Alla ställen går det förstås att gå till men Towern ligger lite off från det vanliga promenadstråket. Är man ändå där ute kan man också passa på att ta en fika i ”stolpillret”, den imponerande byggnaden som heter St Mary Axe men som också kallas för The Gherkin i folkmun. Kärt barn har många namn.

Dyrare sevärdheter

Är vädret klart ska man definitivt ta en tur med London Eye, det enorma pariserhjulet som står vid Themsens kant. Det är dock smart att förboka hemifrån för annars får man först köa för att få biljett och sedan köa för att få gå på. Pariserhjulets ”korgar” är dock relativt stora och sväljer ganska många människor.

Madame Tussauds är en favorit för alla åldrar och en del av dockorna är så pass verkliga att det är skrämmande. Även här kan det vara klokt att boka hemifrån för att kunna smita förbi den långa kön.

En ny attraktion har just öppnat portarna ute i Leavesden, omkring 3 mil från centrala London. Det är Warner Bros Studios som har börjat ha Harry Potter-turer i de enorma hangarerna där delar av filmerna spelats in. Är man Harry Potter-fan eller bara filmfantast är det en otrolig upplevelse. Här får man stå i Hogwarths stora matsal där scenen verkligen spelades in och man får gå i Diagongränden som kantas av alla de bekanta butikerna såsom Ollivanders och bröderna Weasleys affär. Både vi vuxna och tolvåringen var alldeles saliga medan tvååringen fick en överdos och somnade redan efter en halvtimme. Hit ut tar man sig enklast genom att ta tunnelbanan till Euston och sedan ta tåget till Watford Junction. Därifrån går det skyttelbussar ut till studion, bara att visa upp sin biljett till utställningen och sedan kostar en tur- och returbiljett £2. Biljetter till Harry Potter säljs endast som förköp och det gör man också enklast hemifrån.

Shopping

Mycket i London handlar om shopping och mest känt är väl kanske Oxford Street. Här finns allt från stora skiv- och filmaffären HMV till billighetskedjan Primark som är väl värd ett besök. Här kan man till exempel fynda barnskor för omkring £2 och kläder och hårattiraljer säljs också för mycket bra pris. En personlig favorit är Next som har mycket snygga kläder, väskor, klockor och annat till helt ok priser. Populärast hos barnen var nog Disney Store som hade alla de populära Disneyfigurerna till överraskande bra priser.

Om man ändå är ute och knallar på Oxford Street kan man ta Regent Street ner mot Picadilly Circus för en bit ner ligger den underbara leksaksaffären Hamley’s. På fem våningar finns allt från gosedjur till radiostyrda helikoptrar och alla barnens favoriter - Chuggington, Duplo, smink, löshår… Hur mycket som helst. På varje våning finns ett antal demonstratörer som promotar sina varor och visar hur mycket fattigare vårt liv skulle vara utan nagellack som man kan måla Hello Kitty på naglarna med och grönt löshår.

Waterstones

Vid Picadilly Circus ligger det största Waterstones i London, en enorm bokhandel som har det mesta inom de flesta genrer. Högst upp finns en bar och längst ner ett fik och däremellan massor av böcker och lite sköna fåtöljer att vila fötterna i medan man bläddrar i något intressant fynd.

Covent Garden

En stor favorit är mysiga Covent Garden men hit är det ingen höjdare att gå om man har med sig barnvagn eller sulky för det är trångt och gott om trappor. Utanför kan man dock få se spännande uppvisningar av akrobater och liknande. På helgerna är det mest folk så det kan vara bra att tänka på om man vill slippa den värsta trängseln. Promenera gärna dit genom Soho för här finns också massa affärer och mysiga restauranger.

Camden Market
Det här är ett shoppingparadis, men var beredda på att pruta och att pruta hårt, de har marginaler. Liksom i Covent Garden är här mest folk på helgerna men det är också då det händer som mest. Här finns både mängder av mindre butiker och ett flertal marknader. Många gånger är det ganska lika varor som säljs så det går att gå runt och jämföra priser och pruta som sagt. Det går att ta sig fram med barnvagn på de flesta ställen men helt klart är det lite besvärligt. Personalen i butikerna brukar dock vara ivriga på att få sälja så de hjälper gärna till med att lyfta över lite trappsteg om det behövs.

Äta

I London finns förstås mängder av mat med ursprung från alla möjliga länder. Indisk mat brukar vara bra här och givetvis måste man prova Fish & Chips. Ett tips är dock att köpa det från något stånd exempelvis i Camden, priserna kan annars stiga rejält. Vi åt på baren bredvid den stora baren World’s End (vi hade tänkt äta där men man fick inte ha med sig barn in) och där kostade maten oss £14 styck, gott men hutlöst dyrt! Vad jag istället verkligen kan rekommendera är Jamie’s Italian i Covent Garden som förstås är en del av kändiskocken Jamie Olivers imperium. Hyfsade priser, god mat och mycket barnvänligt. Vid entrén fanns plats för barnvagnar och barnen fick kritor och papper att pyssla med medan man väntade på maten. Personalen var mycket tillmötesgående och trevlig och det kändes inte på något sätt stelt. Hit kommer vi nog att återvända. Jag har ingen aning om hur svårt det är att få plats men vi bokade bord hemifrån via deras hemsida. Hur smidigt som helst och bekräftelse kom via sms så alla detaljer fanns med i telefonen.

Att tänka på när man reser med småbarn

För det första är det såklart trafiken, se till att titta åt rätt håll innan du passerar vägen. Som tur är finns det oftast hjälp, en text på vägbanan där det står Look Right/Left och så en pil. Titta noga innan du kör ut barnvagnen på vägen. Att åka tunnelbana med sulky är ingen picknick. Har man tur finns det åtminstone rulltrappa men många gånger får man bära vagnen med barn och allt. I undantagsfall finns det hiss, titta efter handikapptecknet på tunnelbanekartorna. Jubilee Line (den gråa linjen) har många hissar medan Picadilly Line och Northern Line endast har några få. Åker du ut till Camden så var beredd på att du inte ens får bära vagnen med barnet i utan måste fälla ihop den och ta barnet på armen så det underlättar att vara minst två. Kolla istället upp busslinjerna, det brukar finnas bra busskartor på de flesta hotellen.

Så tar du dig hit

Om boende ofta är dyrt så är flygbiljetten istället ofta billig. Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow. Från flygplatserna tar du antingen tåg eller buss in till centrum. Det senare är nästan alltid billigare, men tar längre tid. Från Heathrow har du också möjligheten att ta tunnelbanans Picadilly Line. Det tar då runt en timme att ta sig in till centrum, men resan kostar bara från strax under 3 pund med Oyster card.

[

Psst! Kolla tiderna…

Oavsett småbarn eller inte så är det också bra att kolla upp öppettiderna på tunnelbanenedgångarna, en del stänger förvånansvärt tidigt och det kan vara en bit till nästa. Även öppettiderna kan vara lite sena vilket gjorde att vi var tvungna att ta taxi ut till Heathrow på söndagsmorgonen då vi missat att kolla upp tiderna vid Marble Arch som var vår tunnelbanestation.


Flyg till London

Populära boenden i London

Om London England, Storbritannien

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44