Aktiv runt Castellane på rivieran

Nikja
Medlem sedan 2012, besökt 24 länder

Foto: nikja, medlem sedan 2012
Foto: nikja, medlem sedan 2012
Här finns ett rikt utbud av vandringsleder, aktiviteter i närheten och massor av små mysiga byar. Reseguidens medlem Katja, alias "Nikja", har sommarhus i närheten av den lilla byn Castellane på Franska rivieran och ger oss sina bästa tips.

Jag har valt en liten by i Alpes de Haute Provence som heter Castellane. Det är en mycket pittoresk by med sitt torg, sina små smala gränder och sin stora klippa. Vi har ett sommarställe i en annan by cirka 20 km därifrån och vi besöker Castellane ofta på sommaren. Castellane ligger cirka 100 km nord-väst om Nice.

Aktiviteter

Framme i Castellane finns ett rikt utbud av aktiviteter som marknader, fotvandring, ridning, mountainbike, fiske, tennis, klättring, guidad tur i staden, vattensporter. För golfspelarna finns Chateau de Taulane, en känd golfklubb, cirka 1 mil från Castellane.

Marknad

Marknad varje onsdag och en större marknad varje lördag förmiddag med både hantverk och livsmedel från trakten. Livliga, med mycket folk och härlig stämning! Härliga dofter från diverse ostar och korvar blandar sig med lavendeldoft. Man hittar också honung från trakten, ljus tillverkade av bivax och diverse kryddor från Provence.

5 bra vandringar och utflykter

1. Notre dame du Roc

Det här är en lätt vandring på 30 min tar dig upp till kapellet högst upp på klippan. Från terrassen har du en fantastisk vy över bergen, byn, Napoleon bron, Pentagonal tornet och början på ”les Gorges du Verdon”. Kapellet, som raserats flera gånger, återbyggdes senast 1775.

2. Le Teillon

Det här är en 2 – 3 timmars underbar vandring upp till toppen där man har en fantastisk vy över pampiga bergstoppar, vackra dalar och blå/gröna sjöar. På vägen upp går man först genom skog som långsamt försvinner och lämnar plats åt gräs och lavendel ju högre upp man kommer. På sommaren kan man ha turen att möta en fåraherde med tusentals får sprida över berget.

3. Gorges du Verdon

Namnet ”Verdon” kommer från den intensiva smaragdgröna färg som kommer från mikroskopiska alger i flodens vatten. I kalkstenen har vattnet grävt en 50 km lång canyon som på vissa ställen är 700 m djup. En väg med fantastiska vyer följer floden från Castellane till Moustiers Ste Marie och Lac de Ste Croix och tillbaka på andra sidan. Det finns mycket att göra där såsom vandring, klättring, skogsäventyr, forsränning, kanotpaddling m.m. När det gäller klättring, erbjuder Verdon områden som är lämpliga för både nybörjare och erfarna klättrare. Det är ett mecka för klättrare: 1500 olika väggar, 20 – 300 m, på alla nivåer.

4. Lac de Ste Croix

Här finns simning, vindsurfing, segling och kanotpaddling i en exceptionell miljö. Den är 10 km lång och är en av de stora sevärdheterna i Pays du Verdon och Provence. Stränderna runt sjön välkomnar dig i en vacker, lugn natur.

5. Moustiers Ste Marie

Det här är en underbar by mellan två bergsklippor som har en stjärna hängande emellan. Stjärnan av guld hänger på en kedja som är 135 meter lång. Legenden säger att stjärnan är minnet av en riddare som återvänt levande från korstågen. Moustiers är centrum för tillverkning av faïance. Varannan butik i byn säljer den berömda keramiken faïance. Många konstnärer och hantverkare har valt att bo där. Man hittar hantverk och lokala produkter som olivolja, tapenade, lavendel, honung, timjan, tryffel med mera. Det går en buss en dag i veckan från Castellane till Moustiers som tar ca 1,5 timme.

Bad i Cannes

Längtar man för mycket efter ett bad i Medelhavet, så har man en biltur på bara 1,5 timme till Cannes/La Bocca där fina sandstränder väntar!

Boende

Både i Castellane och i omgivningarna finns många alternativa boende, såväl hotell som prisvärda campingar är till exempel Nouvel Hotel du Commerce, Camping Frederic Mistral, Camping La ferme de Castellane och Auberge du Teillon.

Så tar du dig runt

Enklast och smidigast med hyrbil. Det går bussar från Nice varje dag utom söndagar och den tar cirka 2 timmar.

Så tar du dig hit

SAS, Norwegian och Air France flyger direkt till Nice. För att
komma till Castellane hyr man enklast bil men man kan även åka buss som tar ca 2 timmar.. Det går buss från Nice varje dag utom söndagar. Från Grasse åker man på den berömda ”la Route Napoleon” som går från Golfe-Juan till Grenoble. Åker man bil kan man stanna på vägen och besöka den charmiga staden Grasse, välkänd för sina parfymfabriker.

Flyg till Castellane

Castellane Frankrike