9 bästa tipsen på Gran Canaria

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
På Gran Canaria är vädret perfekt även när det är som kallast här i norr. Det här är den populäraste av de många Kanarieöarna och tusentals svenskar åker hit varje år. Här är en nybörjarguide till Gran Canaria med våra nio bästa restips.

1. Gran Canaria populärast under vintern

Den nästan cirkelrunda ön Gran Canaria är bara lite större än Öland till ytan men har cirka 700 000 invånare. Ön är en av de tretton Kanarieöarna utanför Afrikas kust. Vintern är den populäraste årstiden på grund av det varma klimatet, medeltemperaturen är 23 grader som kallast.

2. Charterhotellen ligger på södra ön

Alla de stora badorterna ligger på södra delen av Gran Canaria och det är också här du hamnar när du bokar en charterresa. På sydspetsen ligger de största orterna Playa del Inglés, Maspalomas och Meloneras ligger så nära varann att de i princip har växt ihop. På öns västkust ligger de lite mindre orterna Mogán och Arguinegun.

3. Inga långa avstånd på ön

På badorterna finns allt inom gångavstånd och du kan promenera vart du än ska.Tröttnar du på att gå så finns det många billiga taxibilar. Om du hyr bil så är det aldrig särskilt långt till sevärdheter på Gran Canaria eftersom ön bara är fem mil tvärs över. Men resan kan ändå ta lång tid eftersom det inre av ön är bergigt med långa slingriga serpentinvägar.

4. Hit åker man för bad och sol – och party

Nästan alla aktiviteter på Gran Canaria kretsar kring den halvmil långa stranden i Playa del Inglés/Maspalomas. Här kan du hyra pedalbåt eller jetski och testa parasailing eller bananbåt. Det finns också kurser för dig som vill prova på att dyka eller surfa. En av de mest sevärda platserna i Playa del Inglés är sanddynerna i naturreservatet Las Dunas de Maspalomas i södra änden av stranden. Öns hetaste uteliv finns i Playa del Inglés där hela centrum är fyllt med barer, restauranger och nattklubbar. Här pågår festerna tills solen går upp hela vinterhalvåret.

5. Utflykter: djupa raviner, vingård och Las Palmas

När du tröttnat på att sola och bada så finns det gott om utflykter och aktiviteter att välja mellan. Det finns massor av leder i alla svårighetsgrader för både vandring och cykling, leta efter broschyrer och böcker på turistbyråerna. Ett populärt naturområde är Valsequillo som är fyllt med djupa raviner, märkliga klippformationer och vackra skogar.

Om du gillar vin så kan du besöka någon av de många vingårdarna. Här kan du oftast både provsmaka och sedan köpa med dig viner. Var noga när du väljer ut din favorit eftersom tullreglerna gör att du bara får ta med dig några flaskor hem.

Huvudstaden Las Palmas har en rad sevärdheter, muséer och butiker som du enkelt når med lokal buss. Buss 30 tar cirka en timme från Playa del Inglés och kostar cirka fyra euro.

6. Köp cava – billig spansk champagne

I Spanien producerar man en egen variant av champagne, ”cava”, som är minst lika bra som det franska originalet. Du kan köpa en flaska Freixenet eller Codorniu för några tior i nästan alla större livsmedelsbutiker. De flesta märkeskläder och nästan all elektronik går att köpa billigt här på grund av den låga momsen. Om priset verkar alldeles för bra för att vara sant så är det troligen en piratkopia man försöker pracka på dig.

7. Våga testa majsgröten

Här på Gran Canaria äter man majsgröten ”gofio” i stället för potatis eller ris, den kan serveras som stekt eller kokt. Ett annat typiskt kanariskt inslag i en måltid är glaset med honungsrom som ställs fram efteråt, glaset med ”ron miel” ingår nästan alltid i priset. Om du har oturen att hamna på Gran Canaria när det är lite kyligt så kan du värma dig med soppan ”potaje de berros” som innehåller fläsk, potatis, majs och kummin.

8. Maspalomas strand för dig som vill sola naken

I Maspalomas har en del av stranden reserverats för nakenbadare. Stranden ligger vid kiosk nummer sex, stranden vid kiosk nummer sju används främst av homosexuella.

9. Glöm inte ändra klockan

Kanarieöarna ligger utanför den centraleuropeiska tidszonen så du behöver flytta tillbaka klockan en timme när du landat.

Så tar du dig till Gran Canaria

Det tar cirka sex timmar att flyga från Sverige till öns flygplats Las Palmas Airport som ofta kallas Gando på Gran Canaria. Flygplatsen ligger på östkusten, ungefär halvvägs mellan badorterna i söder och huvudstaden Las Palmas i norr. Om du åker hit med ett charterbolag kan du köpa till transferbuss vilket är ett bra alternativ om du är osäker på exakt var ditt hotell ligger. Lokalbussen 66 kallas ”Guaguas” tar dig till Maspalomas och kostar cirka 4 euro. En taxi till Maspalomas kostar från 30 euro.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du fler resor:
- Charter till Gran Canaria >>
- Charter till alla Kanarieöarna >>
- Reguljärflyg till Gran Canaria >>
- Hotell på Gran Canaria >>


Prisvärd charter till Gran Canaria

Om Gran Canaria Kanarieöarna, Spanien

Gran Canaria är Kanarieöarnas tredje största ö och erbjuder allt från populära folktäta stränder till mer öde ökenlandskap. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter party, shopping eller bara sol och bad. Hit kan du resa året runt.
Natur
Barnvänligt
Nattliv
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
27°
Klimat i september
22°
Badtemp i september
6tim
Flygtid från Stockholm
Utsikt från vår pool
1 / 26
Den vilda västkusten
3 / 26
Blomsterprunkande Puerto Mogan
4 / 26
Solen som vi kom för går ju ner
6 / 26
Semester vid poolen med direkt havsutsikt
9 / 26
La Vegueta med vy mot modernare delar
12 / 26
Teror, balkongernas stad
13 / 26
Stranden i Puerto Mogan.
16 / 26
Blommande portal i Mogán
17 / 26
Utsikt från berget mot Puerto Mogan
19 / 26
Söta Mogan.......
26 / 26