7 franska Atlantpärlor

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Olivier Deplus
Foto: roy, medlem sedan 2004
Foto: roy, medlem sedan 2004
Ta de charmiga fiskebyarna, några anrika badorter, härliga landskap och blanda med många kulinariska upplevelser. Frankrikes Atlantkust är något alldeles särskilt.

Frankrikes Atlantkust sträcker sig faktiskt ändå från gränsen till Belgien i norr och ner till Spanien. Vi har spanat in kustregionerna Normandie, Bretagne, Poitou-Charentes och Aquitaine. Alla med olika städer, byar och stil.

1. Honfleur – Normandie
I Normandie kan man känna historiens vingslag och Honfleur är en riktig konstnärsstad med historiska byggnader. Impressionisten Eugène Boudin, som bland annat var en av Monets största inspirationskällor, är född i Honfleur. Claude Monet flyttade till Normandie med sin familj. Landskapen, ljuset och stämningen lockar konstnärer än idag. De flesta besökare väljer dock att koncentrera sig på den mysiga hamnen – det är där det händer grejer och det finns många mysiga restauranger.

2. Trouville – Normandie
Trouville är en mysig badort med gamla anor och är en mer avskalad version av den mer snobbiga grannen Deauville. Den gamla fiskehamnen är charmig och stranden med den härliga promenaden ligger mitt i centrum. Om du vill sola dig i stjärnglans ska du besöka den årliga filmfestivalen i Deauville som i år går av stapeln i september. Honfleur, Trouville och Deauville ligger nära varandra, bara 20 mil nordväst om metropolen Paris.

3. Perros-Guirec – Bretagne
Perros-Guirec är belägen mitt på den vackra och berömda “rosa granitkusten”, Côte de Granite Rose. Här är det mycket naturskönt och förutom bad finns även en fin vandringsled längs kusten. Om du tröttnar på att mätta ögonen med skönhet kan du lätt gå in på kulinariska upplevelser utöver det vanliga.

4. La Rochelle – Poitou-Charentes
La Rochelle är en vacker hamnstad, idag viktig både för nöjestrafik och sjöfart. Staden är mycket vacker och absolut värd ett besök.

5. St. Martin på ön Île de Ré – Poitou-Charentes
St. Martin är en mysig fiskeby belägen på den vackra ön Île de Ré som ligger utanför La Rochelle. Ön förbinds med fastlandet via en bro och här finns många fina stränder och även ostron- och musselodlingar.

6. Saint-Jean-de-Luz – Aquitaine
Saint-Jean-de Luz är ett baskiskt strandparadis nära Biarritz. Hit åker de solsugna fransmännen på semester. Området är omtalat och populärt både tack vare sitt goda kök och det stämningsfulla ljuset. Saint-Jean-de Luz är en gammal fiskeort men är numera mest känd på resorthimlen.

7. Biarritz – Aquitaine
När vi närmar oss den spanska gränsen och talar om Baskien är det svårt att inte nämna Biarritz. Det är en riktig sommarstad, vida känd bland soldyrkare och kanske framförallt surfare. Här finns även många surfskolor för den som vill lära sig.

I Reseguidens jämförelsetjänst kan du hitta din resa:
- Flyg till Frankrike
- Hotell i Frankrike
- Hyrbil i Frankrike


Flyg till Frankrike


Hotell i Frankrike