5 sätt att lura jetlagen

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Serban Enache, Dreamstime.com
Efter otaliga timmar av flyktig sömn i en trång flygstol landar du på en ny spännande plats långt borta. Det är nu du vill känna dig redo och på hugget men istället är du helt upp och ner. Känns scenariot igen? Missa inte våra tips nedan.

De korsade tiszonerna ställer till det för dig när du anlänt till ditt semestermål och du känner dig allt annat än i form – här är några tips som mildrar jetlagen.

1. Skjut dygnet redan på hemmaplan

Ligg steget före – försök att lägga dig lite tidigare kvällarna innan avresa om du ska österut. Om du tvärtemot ska resa västerut gäller motsatt: att lägga sig lite senare. På så sätt är du redan en bit på vägen i att vända dygnet.

2. Skippa drinken

Många passar på att fira semestern rejält redan på utresan och andra dämpar flygrädsla med en drink eller två. Men tänk på uttorkning inte gör jetlagen bättre, se istället till att få i dig tillräckligt med vatten och alkoholfri dricka under resan.

3. Ät lätta måltider

Flygplansmåltider är knappast kända för att vara rejäla, men försök att välja lätta alternativ före maffiga så kommer du troligen att må bättre när du anländer. Det kan också vara en god idé att skippa den stora steken precis innan avfärd.

4. Rör på dig

Att röra sig på planet kan låta omöjligt – men försök att åtminstone att röra dig lite i stolen, gå en runda och sträcka lite på benen, speciellt under mellanlandningar. Du kan också träna i förebyggande syfte innan resan – om du är i god form kan jetlagen bli lindrigare.

5. Solljuset kan hjälpa dig att komma till rätta

Göm dig inte bakom stängda gardiner när du kommer fram utan ge dig ut och möt solen. Se till att komma ut på morgnarna de närmaste dagarna – oavsett om det blir frukost på balkongen eller en morgonpromenad.

Tänk också på att …

… det är bra ju snabbare du kommer in i den nya dygnsrytmen. Undvik att ta en tupplur om du kan eller håll dem i alla fall under halvtimman. Försök också att sova på naturlig väg – sömnpiller hjälper dig inte att komma till rätta med jetlagen.