Ett forum för galningar?

Av Lucas2
29 sep. 2008 23:22
Visningar: 370
Med den senaste veckans tragiska händelse i färskt minne är det kanske lätt att vissa tycker att internet är ett forum för galningar. Så är det givetvis inte. De flesta som finns där i olika sammanhang är helt normala människor. Man skall dock inte blunda för att det finns bittra och besvikna människor, som den här vägen försöker ge igen för sina egna tillkortakommande i andra sammanhang. Stegen mellan kränkning, mobbing och hot är korta och även om det är i undantagsfall som någon realiserar sina hot finns det anledning att vara försiktig och reagera på ett tidigt stadium. Liksom i andra sammanhang är det den kränkte eller mobbade som avgör när det skett. Ansvaret för att hålla efter sådant ligger på den som äger sajten. Det är dit man skall anmäla det man utsatts för.
Datainspektionen har på sin hemsida frågor och svar som avser s.k. sociala nätverk på internet. En av dessa frågor avser vad man gör om man blivit kränkt på nätet. På den här sajten har vi flera gånger fått höra att de anmälningar som görs är en sak mellan den anmälde och Reseguiden och inget som diskuteras offentligt. Det är ganska naturligt att man inte hänger ut den anmälde då det kan vara kränkande för henne/honom.
Men anmälaren då? Har man inte rätt som anmälare att få veta "hur det gick"? Inte enligt Reseguiden! Datainspektionen förefaller ha en annan uppfattning. Om man inte är nöjd med sajtägarens hantering av anmälan bör man enligt datainspektionen göra en polisanmälan.
Om man nu inte får veta "hur det gick" så vet man ju inte heller hur ärendet hanterats och då kan man självfallet inte vara nöjd med hur det hanterats. En "fördel" med en polisanmälan är att en sådan tar fram vederbörandes rätta namn och adress så att man bättre kan bedöma om det finns några framtida risker.
Slutsatsen blir att så länge Reseguidens nuvarande rutiner gäller kan det vara klokt att polisanmäla alla kränkningar som inte är bagatellartade..

Läs mer på http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/sociala-natverk-pa-webben/

Det finns också ett särskilt informationsblad. http://www.datainspektionen.se/Documents/faktablad-krankt-pa-internet.pdf
30 sep. 2008 21:57
Det har förekommit en mängd brutala angrepp på olika personer här i forumet. Det är högst egendomligt, att forumägaren inte agerar utan att samma personer tillåts fortsätta med sina kränkande påhopp gång efter annan. Så till exempel kände sig en medlem nyligen föranledd att öppna en särskild diskussion för att försöka komma till tals med angriparna. Vilket resulterade i ännu fler påhopp.

Så, Lucas2, tack för att du med skärpa påtalar vad som gäller för ett socialt nätverk och vilka lagliga åtgärder man lämpligen ska vidta, när man inte är nöjd med Reseguidens rutiner.
1 okt. 2008 01:14
Personligen tycker jag det är lite tråkigt att forumen blivit så lama... Det har inte varit en intressant diskussion med olika sidor på evigheter utan enbart information, informationsbegärande eller listande.

Sad but true...
Av Ellinor
1 okt. 2008 13:52
Tack för era synpunkter!

Reseguiden granskar alla anmälningar som kommer in och vidtar åtgärder där brott mot användarvillkoren skett.
Reseguiden har som policy att de eventuella tillsägelser och varningar som utdelats bara är en sak mellan den anmälde och Reseguiden samt att vi inte meddelar anmälaren resultatet.

Vi vill att Reseguiden skall var ett forum där man diskuterar resor och kommer nu tyvärr stänga denna diskussion då den inte är reserelaterad.

Vänliga hälsningar,

Ellinor Thunberg
Webbredaktör
Diskussionen är stängd för nya svar