Era bästa weekend-resmål?

Av Emmagz
16 dec. 2013 20:32
Visningar: 15009
Hej!

Min pojkvän fyller år i mars och jag planerar att bjuda honom på en weekend någonstans i Europa. Eftersom att jag är student så vill jag väldigt gärna komma billigt undan.

Har ni några bra tips på weekendresmål med sevärdheter och nöjen utan att vara allt för dyrt?
Medlemmen har tagit bort svaret
16 dec. 2013 22:15
Kiev är trevligt, men det är kanske lite långt eller kräver byte av flyg vilket tar sin tid.

Annars är väl Aten ett bra alternativ som någon skrev.
Jag tänkte säga Barcelona, men tror det är relativt dyrt.
Av Hkn
16 dec. 2013 23:53
Det har redan sagts en massa bra saker i tråden,
men här är mina två cents:

- Warszawa
Den som orkar utsätta sig för WhizzAirs nyckfullhet kan flyga hit för en spottstyver.
Boendet är jämförelsevis mycket billigt. Kollade nyss och de lite mer personliga hotell som finns i stan kostar i mars ungefär hälften av ett Scandic-hotell i Sverige.
• MaMaison Le Regina – http://www.guidebook.se/archives/492
• Hotel Rialto – http://www.guidebook.se/archives/453

Warszawa fick sin första restaurang med Michelin-stjärna i våras; Atelier Amaro, (adress: ul. Agrykola 1). Naturligtvis inget lågbudgetställe, men väldigt humant prissatt jämfört med motsvarande nivå i Skandinavien. Nolita, (adress: Wilcza 46), är ett riktigt trevligt ställe med en ung och ambitiös krögare/kökschef.

- - - - -

- Berlin
Idealiskt weekendställe med högt och lågt, konst och kultur, gay och straight och inte sällan ett helsickes kalas (ett nyår i Berlin glömmer man inte i första taget, trust me…). Flyget bör inte kosta mycket, förutsatt att man bokar i tid.
Boendekostnaderna i Berlin avspeglar det faktum att här är en stor stad som försöker fylla sina byggnader (fråga svenska konstnärer varför de flyttar till stan). Det går alltså att bo jämförelsevis mycket bra och billigt. Samma hotellstandard i London kan utan tvekan kosta det fyrdubbla.
Tre hyggliga hotell som inte slår sönder spargrisen:
• Ku'Damm 101 – ligger vid ena änden av Kurfürstendamm. Aningen kliniska rum för min smak men helt och rent. Se bilderna här: http://www.guidebook.se/archives/846
• Bliebtreu Hotel – hypades friskt under 90-talet. Någonstans stannade tiden och priserna gick ner.
http://www.guidebook.se/archives/905
• Lux 11 – lite av ett lotteri, priserna går upp och ner. Läget i Mitte är dock kanon. Egentligen inte ett hotell, utan serviced apartments = de städas inte varje dag. http://www.guidebook.se/archives/486

När det gäller restauranger så finns en hel del att välja på. En favorit om ni inte vill sälja varandra på gatan är Monsieur Vuong (adress: Alte Schönhauser Straße 46, i Mitte). Köket är vietnamesiskt. De tar inte bordsbokningar, så räkna med att stå en stund i Europas mest sociala resturangkö.

- - - - -

- Budapest
Även till Budapest går det att flyga för småpengar. Malev brukar ha bra priser. Dessutom räcker cashen relativt länge i staden.
Orkar ni bo på 'fel' sida av floden, alltså på Buda-sidan, så sparar ni troligen några spänn.
• Lánchíd 19 – ganska design-ish, helt, rent och med hjälpsam personal. Ofta märkvärdigt billigt.
http://www.guidebook.se/archives/765

Maten i Budapest är lite ojämn, för att uttrycka saken försiktigt. Roligaste nytillskottet när jag var i stan i våras, var KNRDY American Steakhouse & Bar (adress: Oktober 6. u. 15). Att sätta sig på en 'traditional hungarian'-restaurang brukar betyda att det kommer in en glad, mustachprydd fyr och spelar violin. Genuint som Västerlånggatan, ungefär.

Den här posten är redan i längsta laget. Återkommer med några fler lågbudgetresmål i nästa. See you soon!

:: hkn ::
Av Birgere
17 dec. 2013 00:07
Citerat från Anteee:
2 av 3 är några av världens dyraste städer....

Rimmar dåligt med kriterierna trådskaparen beskrev.

Varför inte möta våren i Lissabon eller Aten?. Två lite billigare städer, relativt sett.

I Mars borde vårsolen kunna värma ett par grader också.
Att Paris, Rom och Prag tillhör världens dyraste städer är naturligtvis en ren lögn. Hade jag skrivit Oslo, Tokyo och Stockholm hade du varit närmare sanningen.
Lissabon är ganska dyrt men om TS vill till Portugal så är Porto ett bättre och trevligare alternativ.. Athen kan vara ett alternativ men Rom är maffigare och känns mer genuint. Rom är tex markant mycket billigare än norra Italien och är superromantiskt.
Prag är 100gr mysigare än Warsawa plus att det finns inom rimliga avstånd flera ytterligare spännande städer.
Paris är ju ett måste att uppleva tillsammans och att hitta billigt boende och ätande är inga som helst problem om man håller sig utanför turiststråken.
Av Hkn
17 dec. 2013 00:42
Då fortsätter vi:

- Lissabon
Den som lyckas få ett vettigt pris på flygbiljetten (kolla med TAP) har hamnat i ett land där dina surt beskattade pengar faktiskt räcker något längre. Staden är hiskeligt kuperad, genuint trevlig och dessutom känns det som om språkbarriären blir lägre för varje år. Nackdelen är att flygresan blir lite längre.

Har inte lyckats bo kanonbilligt i Lissabon, men jag jagar inte budgetboende särskilt ofta. Ett undantag:
• York House – ojämna priser, bör det påpekas, men inte svindyrt. En frukost i deras lilla courtyard är en nåd att stilla bedja om. http://www.guidebook.se/archives/604

Restauranglivet i Lissabon är inte direkt i högsta divisionen. Ett ställe som alltid dyker upp bland tipsen är Bica do Sapato, en ganska flådigt inredd krog som ägs av John Malkovich och Catherine Deneuve. Här råkade mitt ressällskap ut för en ganska rejäl matförgiftning, så jag vill egentligen inte voucha för stället.
Ligger nere vid kajen, därav den något krångliga adressen: Avenida Infante Dom Henrique
Warehouse (Armazém) B, Cais da Pedra. http://www.guidebook.se/archives/611

- - - - -

- Riga
Inte ett av de mest uppenbara resmålen, trots att det ligger så nära. Mina vänner där konstaterar torrt att "Vi är ungefär 10 år efter Tallinn". Jag tror att det stämmer, men det behöver ju inte vara en nackdel.
Snabb och billig flygtur (flygplatsen har dessutom ett makalöst museum beläget intill startbanan – http://avia.ak22.net/EN/).

Boende i Riga är ett lotteri. Har bott på ett Radisson-hotell där som inte borde fått ha sin blå skylt på taket. Mina hotellrekommendationer är inte lågbudget. Här är de i alla fall: http://www.guidebook.se/archives/category/europe/latvia

Restauranglivet i Riga har utvecklats ganska raskt på senare år. Flera svenskar och finnar har etablerat sig i stan, men den största restauranginnovatören heter Martins Ritins och ligger bakom institutionen Vincents (Elizabetes iela 19). Ambitiösa kockar som fått sin skolning i Vincents kök har startat egna ställen.
VIncents är på inget sätt en billig krog, men jag konstaterade att jag fick en middag för två (7-rätters avsmakningsmeny) för ett pris motsvarande vad bara vinet skulle ha kostat i Sverige. Nå, det var ett ganska bra vin...

- - - - -

- Tallinn
Inte längre ett ställe enbart för svensexor och packade engelsmän. Allt har höjt sig i Tallinn. Det finns hotell värda namnet och restauranger som inte skulle skämmas för sig i de andra nordiska huvudstäderna.
Mina hotelltips är dock inte lågbudget.
• Telegraaf är inte blyga när det gäller att ta betalt, så det är kanske inte ett förstahandsval för dig, Emma. http://www.guidebook.se/archives/757
• Swissotel är en skyskrapa med fina rum, men med medioker service. Ett besök i Horisont Bar, alltså skybaren på 30:e våningen, kan arkiveras under 'social research'. Hotellet hävdar själva att baren ”draws a stylish crowd with cocktails and pulsating music”. Jaja. Smaken är som vanligt…

På restaurangfronten har det varit ganska hälsosamt ett tag.
• Restorant Ö – levererade på ett utmärkt sätt för några år sedan och lika bra 2013. En bra avsmakning om ni vill fira födelsedagen med lite guldkant (adress: Mere puiestee 6E). http://www.guidebook.se/archives/758
• Neh (adress: Lootsi 4) är en filial till restaurang Alexander, som tillhör Pädaste Manor, ett spa beläget på ön Muhu. Ambitiöst, modernt men med lite room for improvement.
• Silk Sushi Bar – sushi är hetare än varmkorv i Tallinn. Silk har flera restauranger. Den jag besökt serverar bra, dyr sushi men inte i city. Belägen i Pirita, vid en yacht club strax norr om stadskärnan. Stranden har möjligen potential sommartid (adress: Merivälja tee 1).

Så. Nu får det räcka för idag. Hoppas att det hjälpte lite, Emma!

:: hkn ::
Av Bibby
17 dec. 2013 04:37
Reykjavik för en annorlunda upplevelse, tror det går hyfsade paketresor dit.
Var riktigt billigt när de hade sin finanskris men kanske blivit dyrare nu?
En naturupplevelse utöver det mesta.
Av Tj
17 dec. 2013 07:23
Bratislava
Av Emmagz
17 dec. 2013 14:01
Tack för alla tips! :) får kika på de och se om det är något resmål som lockar! :)
Av Pelle77
17 dec. 2013 19:51
Håller med om mycket som skrivits ovan. Warszawa har jag besökt 3 ggr både sommar som vintertid och det är en spännande stad med mycket att se och göra . Flera bra och billiga restauranger är ett plus.

Berlin är en annan favoritstad, gillar området kring stadsdelen Mitte.

London såklart!

Ett annat tips är Malta. 3:40 h bort men SAS har direktflighter från Stockholm tors-sön och i mars grönskar ön, turisterna lyser med sin frånvaro och solen värmer skönt. Här finns mycket att se om man är den rastlösa typen.
18 dec. 2013 15:21
Nice: Självklart dyrt längs m strandpromenaden och i de centrala turistdistrikten, men klart överkomligt någon 'gata upp" på lokalhaken.
Av Bibby
18 dec. 2013 15:38
Citerat från Robbowan:
Nice: Självklart dyrt längs m strandpromenaden och i de centrala turistdistrikten, men klart överkomligt någon 'gata upp" på lokalhaken.
Najs tips :)

Då är det dessutom nära till både Monaco och Cannes, båda sevärda också, speciellt Monaco.
18 dec. 2013 17:52
Bibby: Bodde i Nice & Juan-les-Pines som knodd så kul att ta med sin egen familj dit.

Gillar södra Frankrike eftersom det är ganska laid back.
Av Emmagz
10 jan. 2014 17:24
Väldigt bra tips, har kikat igenom alla städer och det fanns mycket som verkade intressant. Dock landade det tillslut på Barcelona - dyrt att leva där kan jag nog kanske tänka mig? Men jag hittade flyg och hotell till ett väldigt bra pris. Får hoppas han blir glad!

Tack för alla tips igen!