2-veckor i Gambia dec-jan....

Av Gittann
12 nov. 2008 13:25
Visningar: 3310
Hej!
Vi har beställt en 2-veckorsresa till Gambia (25 dec till 9 januari) och undrar en del... Har läst en hel del negativt om Gambia och att det är fullt tillräckligt med 1 vecka där:-( . Visste inte så mycket då vi beställde resan men blir ju lite fundersam av "alla fel". Självklart har det varit positiva tongångar också men naturligtvis beror det ju på vem man är och vad semestern skall "gå ut på". Så mina frågor till Gambiakännare är:
- Vad hittar man på ihop med två barn i övre tonåren (kille o tjej). En vill sola, bada och "softa" och den andre vill uppleva saker och se sig omkring och "softa" . Det kan ju vara lite utsatt att vara förälder när saker inte passar:-)
- Hur är det med maten? Kan man få vegetarisk mat? Var bör man äta - på hotellet eller utanför - om man har kräsna medresenärer?
- Hur gör man med pengar? Har förstått att det inte är helt enkelt att ta ut pengar där nere....
- Är det ngn som har utflyktstips som är spännande och kan ge en hint om vad de kostar?
- Vi kommer ju att vara där över nyår. Måste man beställa nyårsmiddag i förväg (innan resan) på tex hotellet eller kan man lita på att det finns ngt firande av kvalitet att ansluta sig till?

Jag har säkert många fler frågor men jag tar dem eftersom.....
P.S - Är det ngn annan familj med tonåringar som skall åka denna period som man kanske kan ha kontakt med före/under tiden av resan så hör gärna av er så kanske vi kan planera ev utflykter ihop om personkemin verkar stämma:-)
Av Gittann
12 nov. 2008 20:33
Vi skall bo på Bungalow Beach. Har de ngt nyårsfirande och isf, är det ett bra alternativ? Hur är det hotellet? Vi bor i lgh!
12 nov. 2008 20:48
Hej Gittann, sök (om du inte gjort det) på Gambia (denna sidan), finns en del tips.
Ingemar
Av Mt2
12 dec. 2008 08:19
Hej Gittann!

Att hitta stränder att sola och bada på är inte svårt... det gäller eg bara att lära sig att säga NEJ. många är ganska "närgångna" de vill att man besöker deras marknadsplats, eller handlar av just dem, eller så vill de bara prata. Knepet är att gå ut i vattnet, då brukar de inte gå efter. Men det är ett fint land, och vi har varit där en gång, då en vecka och jag skulle gärna åka tillbax. Jag har inte några direkta negativa saker att säga om gambia mer än möjligtvis att vissa är lite påstridiga. Men jag tror på att är man vänlig så möter de en med vänlighet.

saker att se, ja det finns ju en del bara man är öppen för det. Vad som roar någon i övre tonåren vet jag inte, något som roade mina små tjejer (de var knappa 4 och knappa 2½när vi var där) var en nationalpark eller vad man ska kalla det, med apor i. Aporna var såpass tama att de kom fram och tog nötter ur våra händer. (har för mig att det stod att man inte skulle mata, men guden hade med nötter).

Vi växlade endel här i sverige, hos Forex, men man måste beställa innan. Sedan hade vi med svenska pengar och växlade på plats med, till bättre kurs. Men då känner vi några där nere som kunde hjälpa oss... vet inte om jag skulle ge mig in på det själv.

Annat sevärt är förstås någon av de stora marknadera, vi besökte även någon skola, vilket var en stor upplevelse för både oss och barnen.
SoS barnbyar har nån anläggning dit man kan åka, om det skulle roa (men vet inte hur de har öppet, men det arrangerar ving så man kan följa med)
Eg är det bara er själva det hänger på, ni kan få se så mycket bara ni vågar ta er utanför hotellområdet på egen hand. det finns olika typer av taxi och det behöver inte kosta värst mycket att åka heller.

Men gambia är ett fattigt land, så förbered er på det innan, vet inte hur många som frågade om de kunde få barnens sandaler när vi åkte hem.

Mat var det ja, nyårsmat har jag ingen aning om, ring arangören eller hotellet och fråga.
Annan mat, vi åt mat som var jätte god, och vi åt mat som var mindre god och nästan oätbar med. Bäst mat fick vi nog när vi åt på små lokala resturanger långt ute i ingenstans (bad taxichaffören att ta oss till någon bra lokal resturang och inte i turistområderna). Men tempot är ett annat och man kan få vänta ganska länge på mat. Taxichaffören väntar medan ni äter, så det är snällt att bjuda honom på en dricka, eller kanske tillockmed på mat. det kostar inte värst mycket att äta på lokala ställen (inte större heller även om det är dyrare än de lokala).
Och jag åt en hel del god vegitarisk mat där nere :)

Har man tid på sig, och vill göra en riktig tur så kan man boka en resa in i senegal...

Hoppas ni får en trevlig resa!
5 jan. 2009 19:12
hej!!!
jag far nu i JAN den 12..är mkt nyfiken,,men oxå fundersam,Hur mkt pengar behöver man ¨på 1v??jag är ingen hålligångmäniska-
men kanske vill ta en flodtur,,,o sen det där med maten.
vart far man utanför turistområdet?
hur mkt är skäligt att ge i taxi?
mest åker jag för att koppla av o bara vila själ o kropp:)
men visst vill jag se något oxå
vore glad för tips
ni kanske kan vara snälla o skriva till mej på min mail
(Logga in för att se e-postadress)
mvh /weronica