Stöd Ukraina

Hansiaxelssons blogg

Torsdag 24 Oktober 2019 - Istanbul
Resealbum: Istanbul 2019

Stadsvandring

Kvart över 6 ringer klockan. Klockan 0700 ska vi äta frukost. En ganska enkel sådan visar det sig.
Istanbul är mycket kuperat, så det blir mycket upp och ner på de smala och stenbelagda små gränderna i Gamla Sta'n. Här och var är det trappsteg, trappsteg som inte alltid är lika höga. Kvart över 8 samlas vi och vår svensktalande guide, Serhat, delar ut hörapparater. Dessa kommer att vara nödvändiga när vi är så många.
Sen vandrar vi i sakta mak uppför gatan och sedan nerför till Hippodromen. Här finns det en urgammal obelisk och en del andra monument och byggnader som Serhat berättar om.
Nu börjar en 8 timmar (5 dagar!) lång historielektion. Vår guide är otroligt påläst och kunnig. Som han själv sa: är det tyst i hörapparaten mer än en kvart, är det fel på den.
Vi passerar Blå Mosken, utan att gå in, för den är under reparation och vi kommer ändå inte att se något för alla byggställningar. Vi går vidare till Topkapipalatset. Här tillbringar vi några timmar innan det är dags för lunch. Sen vandrar vi vidare till det fantastiska bygget Hagia Sofia, eller som det heter på Turkiska: Ayasofya. Hela tiden blir vi matade med historia och årtal av guiden. Som tur är bär Serhat på en pinne med den turkiska flaggan på, så att man kan se var han går i folkvimlet. Vi är ju över 40 stycken som vallas runt.
Tvärs över torget, under marken, ligger den gamla vattencisternen, som försörjde Istanbulborna med vatten förr i tiden. Då var den fylld med vatten, men nu vandrar man omkring bland de upplysta marmorpelarna som håller uppe taket. Vattnet transporterades i aquadukter och hämtades i bergen "långt bort". En imponerande anläggning!
Nu, 15000 steg senare, passerar vi obelisken igen på väg hem. Men Serhat har mer att berätta, så vi är inte hemma innan 16,30
Efter lite vila och en styrketår, går vi ut och äter. Men det blir bara runt hörnet.
En god "mixed kebab" och en flaska vin från Cappadokia.

///Anne o Hans
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Brandlarm och flygplatskaos
39 veckor sedan
Rundvandring på Guinness
39 veckor sedan
Kilkenny Castle och Hurling
39 veckor sedan
Ring of Kerry
39 veckor sedan
Cliffs Of Moher
40 veckor sedan