Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Torsdag 3 Mars 2011 - Stockholm

Spökvandring i Gamla stan

"Läskigt värre i Gamla stan" - rubrik i DN för sportlovsbarnbarnen samt farmor och farfar.
Historiskt förberedelsesamtal på T-banan Hässelby - Gamla stan. Äldre och yngre samlas utanför Nobelmuséet/Stortorget i strålande sol. Guiden överröstar barnaskaran, och snart är spänningen total. Den ena spökhistorien efter den andra levereras i de trånga gränderna. Plötsligt blir allt levande.Sällan man ser ett gäng barn i åldrarna 6-10 så promenadvilliga och koncentrerade.
Vi får höra om "Den vita frun", som fortfarande spökar på slottet. Hon bär bud om döden, strax innan den inträffar. En vit skugga, smal, tanig med svarta spetshandskar. Det berättas om Oscar II, att han var mycket intesserad av att ta reda på vem "Den vita frun" var.
På Baggensgatan 23 lär en prinsessa har grävt ner en silverskatt, och i många år har det grävts och grävts, utan att hitta skatten. Än idag kan de som bor där höra grävarna under huset. En silverskatt har dock hittats på annan plats 1938. Den finns bevarad på Kungl. Myntkabinettet.
Vi får höra den hemska historien om Svartbröderna som dog av svält, sedan Gustav Vasa begärt att få alla deras pengar. De döda bröderna begravdes under Storkyrkoskolans skolgård, och där ska "de osynliga andarna" hämnas, vilket kan upplevas särskilt i gymnastiksalen.
Stockholms blodbad 1520 på Stortorget, där danske kungen "Kristian Tyrann" halshögg minst 82 högt uppsatta personer, som just deltagit på fest. Det sägs, att än idag flyter det röda blodet i rännstenen, vilket man kan uppleva, om det regnar natten mellan 8 och 9 november. (Då vill 10-åriga barnbarnet promt dit!)
1767 brinner slottet. Arkitekten Tessin fick uppdraget att rita och bygga ett nytt. En natt möter han "Den grå mannen", som meddelar, att så länge den norra gaveln på slottet finns kvar, så länge finns också han kvar. Tessin frågar mannen, om han kommer att få se sitt slott färdigt.
- Nej, men din son kommer att få se det!
Avlsutningsvis passerar vi slottsvakten som intresserar 7-åringen mycket.
Mycket spännande, men lite läskigt var barnbarnens omdöme!
Dela med andra:    

Kommentarer
Peroerik säger:
Spännande! Vandringar i Gamla Stan kan varieras i det oändliga. Att vandra där med barnbarnen som är historieintresserade var en höjdare förstår jag.
Postat 2011-03-16 13:38  Anmäl
Livsgjutare säger:
Du lyckas alltid hitta så mycket intressant i Din stad!
Postat 2011-03-04 19:33  Anmäl
Karinlorvik säger:
Så spännande, även för en vuxen ...
Postat 2011-03-04 12:28  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
41 veckor sedan
Meditationsvandring
41 veckor sedan
Min sommarsäng
41 veckor sedan
Kyrkbröllop
41 veckor sedan
Skur efter skur........
41 veckor sedan