Stöd Ukraina

Gullsings blogg

Fredag 15 Februari 2008

Calle Lindströms resa på Gotland 1847

Läs nedanstående dagbok, som är skriven av en fjortonårig pojke vid namn Carl Silvius Lindström. Han kallades Calle. Han fick sin dagbok på sin födelsedag den 6 juni 1847 och skildrar här en resa han gjorde med sin fader, Gustaf Lindström, som var Kunglig befallningsman (en slags Kronofogde). Pappa skulle företa en affärsresa på land, som Calle skriver. Jag har låtit gammalstavningen vara kvar. Men jag tror nog att du kan förstå den. Det var värre att tyda Calles handskrift kan jag verkligen intyga.
Calle var mycket konstnärligt lagd och tecknade mycket. Tyvärr blev han inte så gammal utan dog, när han bara var nitton år i rödsot. Hans familj bestod av mor och far och de var elva syskon. Pappa lät gossarna utbilda sig och flickorna fick grundläggande utbildning. Den äldste sonen hette också Gustaf. Han blev så småningom student i Uppsala och läste sen vidare. Till slut blev han professor i paleontologi på Naturhistoriska Museet i Stockholm. En son blev apotekare i Visby och byggde det nya apoteket på Hästgatan.

Min farfars far blev sjökapten och reste så småningom runt världen. Han omkom med man och allt vid en resa till Shanghai via Goda Hoppsudden. Redan tidigare hade farfars mor och farfars äldste broder, Herman, dött i Gula febern vid Rio de Janeiro, när de var med på hans fartyg. Herman var med som manskap på fartyget. Så de var mycket beresta redan på den tiden.

Se markeringen B på kartan. där bodde familjen Lindström på 1800-talet. Numer kallas det för Engeströmska huset. Se min blogg om min nostalgiska resa.

d 29 Junii (1847)
Enligt aftal den 27 dennes skulle jag tillika med Pappa fara på land i dag. Klockan var ungefär 7 på morgonen då vi begåfvo oss på väg. Wid den s.k. ”Kolmodins Tomt” äro tvenne vägar, den ena kallas Östervägen, den andra Vester-vägen. Den Socken i hvilken vi för denna dagen skulle sluta resan kallas Alfwa, belägen 5 o ¼ mil från Wisby.
Men jag vill beskrifva hvarje Socken för sig. Man kunde komma både Östra o Vestra-Vägarne till Alfwa. Wi togo den Westra. Den första Socken vi genomreste var Westerhejde. Under resan genom denna Socken såg jag intet anmärkningsvärdt mer än att jag jemt hörde Starens quitter m.m. Nästa Socken hette Tofta, om hvilken intet kan af mig i denna bok an-märkas. Nästa Socken hette Eskelhem intet anmärkningsvärdt, men ju längre söder man kommer, desto större och sädesrikare fält, samt fetare beten finner man. Nu fingo vi sikte den lilla Westergarn-Kyrkan o äfven Westergarns-Holmen som lyder under Wisborg ½1 mil från Wisby. Äfven syntes här dunkelt såsom ett blått Moln Carls-öarna. Nu hade vi nästan hela vägen sjön i sigte.
Dernäst kom Sanda Socken o slutligen Klinte. Jag säger slutligen emedan jag om denna Socken har mkt mer att berätta, än om de andra Socknarne. Genast efter ankomsten dit togo vi in hos en Fru vid namnet Backér o spisade där frukost. Sedan den var tagen fick jag under-rättelse att ofvannämnda Professor Bohemans söner voro der. Fördensskull gick jag ut o såg mig om allerstädes i Klinte äfven på Hamnen, för att roa mig o äfven för att träffa Bohemän-nerna. Efter länge gående hit och dit träffade jag dem ändteligen. De hade badat nere på hamnen och vi beslöto att gå ner och bada igen, men detta tillintetgjordes genom min Pappas snara afresa o genom deras egen Pappas ankomst. Genast, som jag kom in från Hamnen satte jag mig på wagnen o så bar det af sedan vi tagit afsked af hvarandra.
Nu gällde resan till närliggande Anexen Fröjel, der vi skulle uppehålla ett par timmar, förmedelst en Auktion, som Pappa der skulle förrätta. Efter dennes slut, o sedan vi intagit någon förfriskning reste vi derifrån till Lefvede. Der intogo vi middag på värdshuset Burge. Pappa o jag hade emnat oss göra ett litet besök vid Skogs i Lefvede, men, emedan Herrskapet var borta, blef detta besök uppskjutet tills i morgon. I o meddetsamma detta besök blef upp-skjutit tills i morgon, blir ock vår tillämnade resa till Sundre o mitt besök hos HobergsGubben äfven uppskjutet, men nog med detta. Derifrån Kl. ½ 4 eft.m. reste vi till Fardhem o så till Hemsö. Der bor en af mina slägtingar, min morbror, Kronolänsmannen A W Smedberg. Hos honom voro vi ett par timmar. Jag sysselsatte mig under tiden med att leka med deras små flickor, samt med att se taflor m.m. Efter traktering reste vi omkring klockan 7 till Alwa, målet för denna dagens resor. Nyss ankommen skrifver jag detta. Solen är nedgången, snart går hon i hafvets sköte till hvila in äfven allt folket och jag äfvenså.-
30 Junii (1847).
Wi lågo öfver natten hos Kyrkvärdaren på Gudings. Jag uppsteg kl 6 på morgonen. Efter Kaffe och Påklädning skar jag mig en käpp och gick till Kyrkan för att se den. Sjelfwa Kyrktornet är icke byggt såsom de andra Landskyrkorna på Gottland. Kyrkan synes vara något gammal, ty på halfva kyrkan har hvitlimningen affallit. Utanför Södra ingången är en Bas till någon bortfallen Pelare. Någon smärre Pelare stå nu vid ingången o öfver dörren äro några Figurer uthuggna i sten, allt på sednare tider (Nemlig hvad Kyrkodörren angår). Norra in-gången är nästan såsom den södra, med undantag af de nämnde Figurerna. Grafstenar finns många, men ingen med Runoskrift, ej heller med Munke-stil.- De hafva alla nutidens påskrift, men de kunna icke läsas, ty mossa har beväxt nästan hela Grafstenarne. Blott en kan läsas, huggen 1834, men alls icke märkvärdig.
Efter hemkomsten derifrån gick jag upp på mitt rum, satte mig att skrifva det jag nu har skrifvit. Efter skrifvningens slut åto vi frukost o sedan gick vi till Pastor Grens i Alfwa, der sysselsatte jag hela förmiddagen med att leka: Samt att afrita Alwa Kyrka. På efterm reste vi till Skogs i Lefvede der jag var hela efterm ända till kl 10.
Den 1 Julii (1847).
Wi uppstego kl. 4 på morgonen o reste derifrån kl ½ 5. Klockan 6 voro vi i Klinte. Medan Pappa gick nedåt Klintehamn afret jag Kyrkan jemte närliggande hus, ängar m.m. Sedan teckningen var slutad gick jag in på Kyrkogården. Sjelfwa Kyrkan är nyligen hvit-limmad, men jag var icke inne i den. Der finns många grafstenar, tvenne med Runoskriften lika många som på Hemsö Kyrkogård. Af dessa två grafstenar är en slagen i tvenne delar o den andra väl hel, men oläslig. Sedan jag sett mig omkring litet reste vi derifrån åt Wisby. Men vi togo östra vägen Genom följande Socknar: Fröjel, Klinte, Sanda, Hejde o Mästerby der vår skjutsbonde bodde. Der åto vi frukost. Efter frukosten begåfvo vi oss på väg igen igenom Socknarne: Enkelhem, Stenkumla och Westerhejde.
Till Wisby ankommo vi kl 12 på middagen. Efter middagen sysselsatte jag mig med iordning ställandet af mina saker samt med inbindandet af en Ritbok och en Portfölj. Mot quällen ritade jag i min Ritbok Alfwa Kyrka samt litet af Klinte och slöt så denna dagen.....

En teckning som Calle har gjort till sin syster.

En teckning av Calle. Jag kan inte se vilka kyrkor det gäller.

Det måste vara Norderport. Jag har jämfört med en bild jag har tagit själv. Men den var från andra hållet.

Jag fann en bild till av Calle. Den här är signerad nere till vänster och han har själv skrivit texten.
Dela med andra:    

Kommentarer
Anom säger:
Har nu läst många av dina bloggar. trevliga och fina berättelser
Postat 2008-02-17 21:49  Anmäl
Reseglad säger:
Intressant berättelse.
Postat 2008-02-17 13:06  Anmäl
Gullsing säger:
Det är roligt med bilderna. De är originalbilder, som jag har i min ägo förutom hans dagböcker, 3 stycken. Dessutom har jag fått kopiera en massa brev av hans hand och av andra till brodern, Gustaf, när han studerade i Uppsala.

Gilla
Postat 2008-02-17 12:07  Anmäl
Gullan säger:
Hej Gullsing, Tack för intressant berättelse och vackra bilder.
Postat 2008-02-17 11:02  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet