Tips om Harz

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar

Blogginlägg om Harz

Mera jul

Uppe rätt tidigt även idag för att inte missa en frukost i lugn och ro.Idag fick man inga chokladtomtar men i övrigt var det mesta sig likt. På klassiskt tyskt pensionatsvis är det dukat med koppar, fat och kaffe.Här blir man även anvisad till ett bord vilket är trevligt även om man inte fattar varför. Efter frukosten så gick vi in till staden i lite duggregn men betydligt varmare än igår, skönt. Vi träffade även på den första och hittills enda riktiga katten som gärna ville mysa.Upptäckte även en bit bort att man hade kunnat åka häst och vagn till slottet men det kanske bara är på helgen.Mycket folk men lugn och gemytlig stämning. Lunch blev bratwurst med bröd och friterad blomkål med ostsås! Efter det fanns det även plats för bubbelvåfflor med stekta äpplen och vaniljsås. Idag hade vi bestämt oss för att bara njuta av julmarknad så efter några timmar på rummet kände vi oss redo att ge oss ut igen och tillbringa en stund till med jul och äta middag. Njuta av julen var enkelt, hitta ett ledigt bord på någon restaurang var svårare.Till slut hittade vi ett på en ungersk eller kanske var den bulgarisk.Men det visade sig att de bara hade en meny för kvällen med tre rätter och eftersom servitören inte kunde engelska och vi är dåliga på tyska så vågade vi inte chansa.Den här fasta menyn fanns dessutom inte på papper och vi hade ingen aning om vad det kostade och sen hade vi nog fått problem med att beställa något att dricka. Det hela slutade med att vi gick till restaurangen vi var på första kvällen och minsann, där fanns ett bord till oss.Det blev snitzel och forell med varsin öl. Sen gick vi tillbaka till julmarknaden och köpte varsitt spett med chokladdoppade jordgubbar till dessert. Det blev en bra sista kväll i Wernigerode som för alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta.
av Lenil 7 dec. 2019 Resealbum: Wernigerode

Slottet

Frukost mellan 8 och 9:30 gör ju att man inte kan ta någon sen sovmorgon men det känns helt okej. Planen för dagen är att utforska Wernigerode lite till och sen ta oss till Goslar för att spana in även deras julmarknad. Efter en stadig frukost med allt man kan önska, god äggröra, små fruktyoghurtar, gott bröd och massor med goda ostar känner man sig redo.Extra plus för att det stod en liten chokladtomte på varje frukostplats som man kunde smaska i sig innan man gick tillbaka till rummet. Började dagen med en promenad in till centrum. Julmarknaden var lika mysig på dagen som på kvällen. Vi tog en sväng inom turistbyrån för att kolla tågtider till Goslar och mer info om lilla tåget upp till slottet. Letade sen reda på hållplatsen och köpte biljett, vi fick vänta ungefär en kvart men det fanns ett köpcentra precis bredvid där man kunde värma sig och fördriva tiden. Slottet var fantastiskt fint men det var så blåsigt däruppe att man knappt kunde gå på utsidan.Men inne kunde man titta på diverse olika rum och teman från tider som flytt. När vi var nöjda tog vi tåget tillbaka och käkade champinjonpanna med vitlökssås och en Thüringerwurst med bröd och varsin glühwein. Mätta och belåtna gick vi hem till rummet en stund och sen tog vi en lite längre promenad till stationen där vi köpte biljetter i en manuell kassa, det fanns automater också men personligt kändes lite enklare. Resan till Goslar tog ungefär en halvtimme och julmarknaden där var lite större men det var också mycket mer folk och så kom det lite regn. Vi gick runt där en stund och sen tog vi varsin currywurst med pommes och majonäs. Efter maten en snabb runda till innan vi tog nästa tåg hem till Wernigerode igen.Blev en snabb visit på julmarknaden som hade öppet till nio i kväll innan vi promenerade hemåt. Trötta, mätta och väldigt nöjda med dagen.
av Lenil 6 dec. 2019 Resealbum: Wernigerode

Resedag

Planen var att komma iväg kl 7 men eftersom något nästan alltid måste strula till sig när vi ska resa så hittade jag inte mina husnycklar.Förrän efter 10 minuters letande i en väska som de inte skulle vara i. Men vi hann ändå i tid till bokat avgång på färjan mellan Rödby och Puttgarden.Fast hade vi missat kunde man använda den på vilken avgång som helst bara det var på samma dag.Anledningen till att vi för ovanlighets skull bokat var ett 15% erbjudande från Öresundsbron. Resten av resan gick i strålande sol och alldeles utmärkt med Google maps som även gav oss en fin alternativväg vid ett vägarbete.Den gick genom en fin ort nära Celle med massor av gamla fina hus och massor av hästar. Framme i Wernigerode enligt plan och fick ett fint stort rum på Pension Schweizer Hof med en jättebalkong och frukostrummet precis bredvid.Det finns även en kyl med vin, öl, läsk och vatten där man tar själv och noterar i ett block för att betala innan man åker hem.Här kommer vi nog att trivas fint i tre nätter. På kvällen tog vi den korta promenaden till centrum och hann kolla runt på nästan hela julmarknaden innan vi blev hungriga och hittade restaurang Hexen-Kessel där vi åt snitzel med ost och senap samt någon lokal anrättning med bröddumpling, fläskkött och rödkål. Båda rätterna smakade väldigt bra med varsin god öl. När vi ätit färdigt så var hela julmarknaden stängd, inget nattsudderi här inte! Så vi promenerade en stund i den vackra byn, beundrade det fina slottet uppe på en höjd och sen promenerade vi hemåt och tog en rätt tidig kväll!
av Lenil 5 dec. 2019 Resealbum: Wernigerode

Harz Tyskland, Europa