Tips om Kolmården

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Blogginlägg om Kolmården
Familjefest i dagarna 2.
Far fyller 75! Hur ska vi fira det, tänker han och jag? Jo, med en familjefest på Vildmarkshotellet och besök på Kolmårdens djurpark. Vårvärmen hälsar oss alla 13 välkomna till hotellet som badar i sol. Tre bilar rullar in på parkeringen, och efter incheckningen i fyra rum bredvid varandra, smakar det gott med en kall öl på uteterassen. Barnen är lunchhungriga och äter i matsalen före det efterlängtade äventyrsbadet i hotellets bottenvåning. Att de inte blir uppluckrade av flera timmars dyk, lek och simning i strömmande bad är helt otroligt. Maken och jag varvar med att se på de badande barnfamiljerna och sola på terrassen med minstingen i vagnen. Före kvällsaktiviteterna får vi en skön stunds vila i de sköna hotellsängarna. Några av oss föredrar massage. Så blir det dags att fira julbilaren! Samling på vårt rum, där vi serverar medhavd Champagne i medhavda höga glas. Chips och Pommac finns också på vårt "dukade" skrivbord. En liten stund får vi sedan stå i middagskö till andra sittningen kl. 20.00. Lammsteken smälter i munnen, och vi har valt olika tillbehör av sallad och potatisvarianter, så det blir en smakfest för de stora. De små har egen buffé, där det får äta vad och hur mycket de vill. Kan sägas, att pannkakorna tog slut på en minut! :-) Lillan sover i vagnen bredvid oss, de större barnen går på disco och 6-åringen håller till i lekrummet med diverse underhållning. Vi vuxna sitter länge vid bordet och diskuterar livet över några glas vin och läckra efterrätter. Efter en god natts sömn och ett pass yoga för de morgontidiga, väntar frukostbyffé i matsalen med strålande utsikt över Bråviken. Vädret står oss bi, när vi sedan drar iväg på dagens långtur i djurparken. Djurparken har ännu inte öppnat för allmänheten, så vi vandrar lugnt omkring utan köer. Roligast är "apariet", där chimpanserna underhåller. Vår 6-åring har fått en leksaksapa, som han viftar med, men se det tycker en av chimpanserna inte om. Hon tar en stor gren och dänger iväg rakt på örat på vår lille grabb. "Aj, aj, aj".....pappa som är läkare, kan dock konstatera att ingen kroppsskada vållad, men tårarna av förskräckelse och kränkning tar en stund. Men inte vill grabben lämna apariet för det . Det är för roligt att vara där. Näst roligast är "delfinariet". En guide berättar om de i år födda delfinerna, och hur de nu tränas inför de kommande showerna. Vi får vara med om ett litet träningspass, och t.o.m vår lilla bebis tycks gilla, när delfinerna hoppar och sprätter vatten. I parken ser vi många spännande djur s.s. tigrar, pandor, snöleoparder, hemuler, kameler, antiloper, flodhästar, vildhundar mfl. Lättlunch i "Safarirrestaurangen", och till sist måste vi ju bara se de små, roliga surikaterna! Jubilaren kan inte annat än vara mycket nöjd med så tacksamma och glada barn/barnbarn!
av Bibchen 21 apr. 2013 Resealbum: Jubileumsfärd
Salsgolv i trollens rike
Skridskosäsongen har startat trögt denna gång. Ingen is att tillgå under hela december och så plötsligt så smäller det till och blir fantastiska förutsättningar. Den senaste veckan har jag åkt mer skridsko än jag gjorde på hela förra säsongen. Lördagen den 14 januari gav mig en av de bästa upplevelserna i mitt skridskoliv. Jag har hållit på med långfärdsskridskoåkning i ca 40 år. Efter två timmars bussresa från Stockholm stannar vi vid sjön Svängbågen i Kolmården. Det är en kylig men oerhört vacker morgon. Det är ca 20 år sedan det var idé att göra denna resa senast. Skridskoåkning i Kolmården har stått på min önskelista sedan dess. Isen ligger blank med bara några lätta snöfläckar här och där. Jag tar på mig uppdraget som kökarl för en grupp 5 med 19 deltagare och vi börjar resan på Svängbågen norrut i lätt motvind längs med vägen mot Simonstorp. Efter ca tre kilometer svänger sjön 90 grader åt höger och vi får en fantastisk medvind. Isen är hård och slät som en glasskiva och alldeles snöfri. Man glider fram utan ansträngning. Solen skiner från en klarblå himmel. Svängbågen är en mestadels mycket smal sjö och vi färdas nära stränderna in och ut i varje vik. Stränderna ser ut som vore de klippta ur John Bauers bilder där man kan ana ett troll bakom varje sten. Här växer martallar som i Stockhoms skärgård. Kort sagt ett fantastiskt landskap. Vi rastar ett par gånger men glider större delen av dagen omkring på den vidstäckta sjön Svängbågen med ett par kortare promenader till de angränsande sjöarna Haggölen och Skärgölen. Vi utnyttjar dagen maximalt och återvänder till bussarna bara en minut före överenskommen tid. Vi har med dessa underbara förhållanden tillryggalagt drygt fyra mil på ett salsgolv av glansis. Därefter återstår två timmars bussresa hem igen efter en fantastisk dag i trollens rike. Rörliga bilder från turen hittar du här http://www.youtube.com/watch?v=pSsBHK02Dq4
av Peroerik 8 mars 2012 Resealbum: Världens bästa område för långfärdsskridsko
Vilda djur på riktigt
Jag har varit på Kolmården för första gången i mitt liv. Eller, egentligen är det andra gången, redan vid 3 veckors ålder gjorde jag debut. Minns dock inte så mycket av den resan. Men oj, vad det finns saker att uppleva här. Safariparken som faktiskt är som att var i Afrika. Känlan av att se giraffer som står i granskogen är minst sagt exotisk. Bilderna kommer så fort jag hinner med att lägga upp dem. Trots vädret så var det ändå en bra upplevelse. Just att ha möjlighet att strosa runt i lugn och ro och se pådjuren som har så fantastiskt gott om plats tills killand från andra djurparker. Jag kan ibland tycka riktigt synd om vilda djur som trängs in i trånga trånga hägn för att vi människor ska kunna få en glimt av dem. Även om det inte har savanner att springa på i Kolmården så ser de ändå ut att må bra. Vi hann med en uppvisning på Delfinariet och jag slås alltid av hur intelligenta dessa djur är, jag satt med ett leende på läpparna hela tiden. Dessvärre tror jag att Markoolio sponsrat en del av uppvisningen och det visades filmer med honom och spelades hans musik hela showen igenom, det hade de klarat sig utan. Delfinerna var så duktiga ändå. Min 4-åriga brorsdotter är nu helt säker på vad hon vill bli är hon blir stor-Delfinskötare. Vi bodde på Viltmarkshotellet som vekligen var helt suveränt. Det är otroligt barnanpassat på alla sätt och vis. Det finns barnbuffé på kvällen, det är små pallar på toaletten för att de ska nå upp till handfaten, det är lekrum, biorum...ja t.o.m. spabehandlingar för barn. Men även vi vuxna hade en bra vistelse med relaxavdelning, god mat och hotellfrukost som jag personeligen ser som en riktig höjdare när man är ute och reser! Det bästa och häftigaste med resan var nog ändå när vi fick gå med in och se när tigrarna matades. Otroligt vad stora de är och hur nära man kommer dessa vackra rovdjur. Men fortfarande på behörigt avstånd och med ordentligt tilltagen säkerhet. Har ni 2 dagar över i sommar då ni inte vet vad ni ska göra. Ta med barnen och åk dit. Det är en alldeles perfekt mini-semester för alla åldrar.
av Eka 7 juni 2009

Kolmården Sverige, Europa