Tips om Reunion

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Blogginlägg om Reunion
Piton des Neiges
Detta är vandringen som jag har sett fram emot! Vi skall vandra upp till toppen av Piton des Neiges för att se soluppgången. Tidigt på morgonen ger vi oss iväg för att ta bussen. Vi åker upp till en bergsby och börjar med att handla lite fika i ett härligt bageri. Vaniljbullar och annat mumsigt slinker ner i ett naffs. Vi traskar genom den lilla staden och kikar lite på stadens marknad. En väninna har precis fått barn så vi passar på att köpa några söta, handsydda klänningar. Sedan traskar vi vidare. Det tar ett tag innan vi kommer in på vandringsleden. Vi börjar stigningen nästan med en gång. Det är uppför hela vägen och det är varmt. Det är dock vacker natur och vi håller ett gott tempo. När vi kommer fram till raststugan är det redan kvällning. Folk undrar vad vi pysslar med när vi ger oss av mot toppen. "Ska ni fortsätta i mörkret"? Men jag och Amelie skrattar. Vi är vana äventyrare och förberedda på det mesta. Med pannlampor i beredskap fortsätter vi uppåt för att korta av vandringen innan gryningen. Vi inser ju att vi sparar tid på detta sätt. Dessutom fanns inga platser kvar på den vandringsstuga som fanns så vi tänker tälta. Vi vet att det finns ställen att ta skydd under Indiska Oceanens vindar en bit längre upp. Vi hittar mkt riktigt en bra plats att tälta. Det är inte jättebekvämt i tältet men det fungerar. Vi sover tätt ihop för det är småkyligt.
av Youcan 28 okt. 2008 Resealbum: La Réunion
Piton Maido
Upp med tuppen bokstavligt talat. Frukost bestående av klassisk baguette med marmelad, thé eller kaffe. Vi sitter kvar en stund och pratar med Dragotin och har väldigt trevligt. Sedan är det dags att fortsätta vandringen. Vi kommer i väg runt nio-tiden. Vi går genom ilet à Lataniers och ilet à orangers till berget Maidot. Det är varmt och härligt. Det är en lång väg uppför innan man kommer till Maido och sedan ytterligare uppför själva berget. Vi tar lunch innan stigningen. Vi träffar några vandrare som tycker vi är modiga som ger oss upp för Maido. Vi traskar glatt på genom fantastisk mimosaskog med höga steg och med fantastiskt gott humör. När vi står där uppe på 2190möh och ser ut över Ilet à orangers är det värt allt. Utsikten är sagolik. När vi står där med vår packning och pustar och njuter av utsikten kommer en liten tant skuttande med en kasse mat och toapapper. Hon hejar när hon går förbi oss och börjar raskt gå ner från berget. Jaha det var den sprestationen. Här går man tydligen upp för Maido för att handla dasspapper för att sedan ge sig tillbaka till byn. Vi kände oss bräckta av en liten tant (men hon hade grymma vader). När vi avslutat vår vandring tar vi bussen tillbaka hem igen. Vi åker via Saint Paul, Saint Leu till Saint Pierre. Där hämtar Damien oss vid stationen. Trots att vi är trötta och smutsiga smiter vi in på Decathlon (ett sportvaruhus). Vi hinner kika runt i ca 20 min innan de stänger. Sedan går vi till affären och handlar lite och lagar en härlig köttgryta på kvällen och dricker liten vin. Nu kan vi pusta ut och förbereda oss för morgondagens dykning.
av Youcan 26 okt. 2008 Resealbum: La Réunion
En magnifik soluppgång!
Vi vaknar tidigt på morgonen. Det är kallt och sömnen har inte vart allt för bra. Underlaget är hårt och det är lite stelt att ligga i sovsäcken. Vi pillar i oss lite frukost vilket består av vaniljbröd/bullar och vatten. När vi kryper ur tältet är det bäcksvart. Himlen är stjärnklar och långt nedanför kan vi ana pannlamporna av de tidiga morgonvandrarna som är här för att beskåda soluppgången. Vi packar ihop tälten och gör oss i ordning. Med packningarna på ryggen ger vi oss upp för den sista delen av berget. Det är tungt att gå upp så tidigt som det krävs för att vara på toppen 05.30 då solen går upp. Det blåser och är kallt. Väl uppe på toppen är det värt ansträngningen. Vi njuter av den första rodnaden som sprider sig över horisonten. Det är fantastiskt! Vi träffar på Dragotin igen. Det är alltid kul att stöta på folk man känner. När solen väl är uppe kikar vi runt på utsikten. Man kan se de tre cirklarna "Mafate" enda bort till hamnen (Le port), "Salazie" och "Cilaos". Vi klättrar runt lite där uppe och njuter en stund av utsikten innan vi traskar ner. Vi stannar vid raststugan och äter en tidig lunch innan vi börjar bege oss hemåt. Vandringen hemåt är mycket längre än vi trott. Det är tungt och varmt men landskapet är otroligt vackert och gör det värt varje stund. Leriga och trötta kommer vi slutligen fram ur det som ser ut som en dinosaurievärld.
av Youcan 23 okt. 2008 Resealbum: La Réunion
Skärmflygning!
Jag och Amelie har bestämt oss för att göra ett skärmflyg från Colimacon i Saint Leu. Vi har bokat med "Lagon Parapente". Det känns verkligen jättespännande! Vi träffas först nere på stranden där vi skall landa med våra skärmar för att sedan ta klubbens van upp till avstampsplatsen som ligger 850 möh. Vi hjälps åt med att lägga i ordning skärmarna. Det är ett tandemflyg så jag har en instruktör med mig. Det som är extra kul är att han sitter lite snett bakom mig så det är jag som får ta sats, springa och dra med mig skärmen upp i luften. Instruktören ser till att allt fungerar som de skall och vips är vi i luften. Det är väldigt härligt. Vi är ca 10 skärmar i luften samtidigt i ca 30 min. Jag kommer definitivt göra om detta och önskar att vi hade haft tid att göra ett sky dive. Det skall tydligen vara ett perfekt ställe för detta. Väl nere på marken igen upptäcker jag att jag går omkring med ett fånigt leende som dessutom håller i sig resten av dagen. Varför nöja sig med ett roligt äventyr?! Vi ger oss av vidare till dykklubben "Blue Ocean" i Saint Leu. Amelie och Damien har dykt med dem förut och vi blir varmt välkomnade. Instruktören heter Olivier och tar hand om oss på bästa sätt. Vi är fyra personer som skall ut. Vi kommer till ett ställe och lyckas få syn på en stor lila bläckfisk. Tyvärr inga valar denna gång men vi är nöjda ändå. Vi tar en kaffe på dykklubben och myser lite efter dyket. Innan jag och Amelie ger oss av hemåt tar vi en cola i solen i Saint Leu.
av Youcan 22 okt. 2008 Resealbum: La Réunion

Reunion Afrika