Weekend i New York - Här kan allt hända

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: iStock
Foto: Paulina
Foto: paulina, medlem sedan 2006
Foto: paulina, medlem sedan 2006
I New York finns det alltid saker att göra och njuta av. Oavsett om du är här i tre dygn eller i tre veckor. Även om du bara är här på en weekend går det att hinna med mycket på den tiden. Här är de saker Reseguidens redaktör Paulina väljer att göra när hon blixtbesöker sin favoritstad.
Publicerad 20 augusti 2018

Min senaste weekend i New York bestod av en härlig mix av shopping, sevärdheter och god mat. Manhattan är stort så det gäller att prioritera och välja de områden du föredrar. Vi valde att hålla oss på Lower Manhattan och i Midtown, alltså söder om Central Park. Tack vare tunnelbanan går det snabbt och smidigt att ta sig mellan de olika delarna. Då många butiker och affärer har öppet till från tidig morgon till sen kväll hinner du med mycket på en dag. Det gäller bara att planera! Här kommer det vi hann med och som jag varmt kan rekommendera:

Shopping


Woodbury Premium Outlet
Självklart var ett besök på den här outleten med i planen. Genom att hyra en bil tog besöket på Woodbury inte hela dagen. Dock går det inte att hinna med alla butiker på den här gigantiska outleten. Skriv ut en karta över området innan och planera din väg och dina butiker noga. Tips, hyr bilen utanför Manhattan. Vi valde att hyra den i Jersey City, på andra sidan Hudson River dit du enkelt tar dig med Path (pendeltåget) eller båt.
Hitta hyrbil här.

Union Square och 5th Ave
I området runt Union Square finns det gott om shoppingmöjligheter. Både kedjor och mindre butiker. Här är det snäppet lugnare än runt Time Square som mest är hysteriskt. Gillar du sport är den gigantiska sportaffären Paragon Sports väl värt ett besök. Du hittar den på Broadway, norrut från Union Square. Ta tunnelbanan uptown härifrån till 57:e gatan och promenera över till 5:e avenyn. Här hittar du allt inom shopping, några måsten är Applebutiken, Nike Town och Abercrombie & Fitch.

Bloomingdales
Varuhus med mode i flera våningar. Här går det att hitta kläder, väskor, kosmetik, smycken och skor med mera i alla prisklasser. Det första du ska göra är att gå till kundtjänst och hämta ut en rabattkod då du som turist får 10-20% ytterligare rabatt på allt. Spana lite extra på de amerikanska märkena som är betydligt billigare här än hemma i Sverige.

Century 21
Outlet vid Ground Zero. Här gäller det att båda ha tålamod och ett öga för fynd. Outleten öppnar redan 07:00 så ta besöket tidigt vilket betyder mindre folk och då du har piggare ögon. Mitt tips här, strunta i modeavdelningarna och fynda istället frottéhanddukar och strumpor.

Mat


Le Pain Quotidien
En av morgnarna blev det frukost på det här oerhört mysiga caféet/bageriet/restaurangen. Belgisk kedja med gudomligt surdegsbröd, egna spreads och gott kaffe. Finns på flera ställen på Manhattan, bland annat nära Ground Zero och i Midtown, högst upp på 7:e avenyn på gränsen mot Central Park.

Hotellfrukost
Även om du inte bor på ett hotell där du känner att det är värt att köpa till frukost är mitt tips att gå till ett finare hotell och äta frukostbuffén och njuta av alla amerikanska godsaker som bagels, pannkakor, äggröra, och juicer. Varning för att man blir väldigt mätt efter en sådan buffé!

5 Napkin Burgers
Självklart måste du äta hamburgare när du är i New York. Här får du en burgare i världsklass, för att inte tala om deras pommes frites! De är gudomliga! Du avnjuter maten i en lokal med fräck inredning och härlig stämning. Finns också på flera ställen, bland annat vid Union Square.

Chipotle
Om du inte vill lägga allt för lång tid på mat eller känner för en lite lättare snabblunch är mexikanska snabbmatsstället Chipotle perfekt. Här väljer du själv hur du vill ha din tacos eller burrito och deras chips med guacemole är ett måste. Finns i vart och varannat gatuhörn i Midtown.

Vi hann också med ett besök högt uppe i Top of the Rocks. Helt klart värt det. Den utsikten är magisk! En promenad i mysiga West Village blev det också. I det området spelades Sex and the City in och vi fotade såklart den berömda Carrie-trappan. När vi ett block längre bort springer in i självaste Sarah Jessica Parker som spelade Carrie i serien blev trappan plötsligt väldigt ointressant. Vad som helst kan hända i staden som aldrig sover, min favoritstad!

Läs gärna vår artikel om bra men prisvärda hotell i New York.
Sök bästa flygbiljetterna till New York
Sök hotell i New York här


Erbjudanden – USA

Om New York New York State, Nordamerika

Konst
Kultur
Nattliv
Nöjesliv
Shopping
Storstad
Weekend

Om du undrar vad som finns att göra i New York är det lättare att svara på vad du som inte finns att göra. Det här är verkligen en stad där hela världen är samlad och i stort sett allt finns att roa sig med.

Med tydlig indelning av stadsdelar som exempelvis Chinatown, Harlem och Soho känner du historiens vingslag i New York, eller The Big Apple som det kallas i folkmun. Enklaste sättet att upptäcka staden är att utrusta sig med bra skor och en karta i mobilen. Känns promenad jobbigt finns buss, tunnelbana och de välkända gula taxibilarna att tillgå – eller varför inte ta en helikoptertur över staden?

Gatuindelningen på Manhattan är genial. Alla gator går från öst till väst. Alla avenyer går från norr till söder. Manhattan är indelad i tre delar: Uptown, Midtown och Downtown. Uptown är allt som är norr om början av Central Park. Downtown finner du söder om Union Square. Midtown ligger norr om Union Square upp till 59:e gatan. Lät det krångligt? När du är på plats förstår du hur det fungerar och du kommer med stor sannolikhet att älska det.

I denna världsmetropol finner du sevärdheter som Frihetsgudinnan, Time Square, Empire State Building, och Central Park för att bara en nämna en bråkdel av alla. Även om allt känns annorlunda så finns den där mitt i kaoset – känslan av trivsel. Har du en gång besökt New York är det svårt att inte längta tillbaka.

Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53