Publicerad 2 februari 2009

Eva utforskade farvattnen kring St Martin, den gamla svenskön St Bart, paradisön Anguilla och korallön Prickley Pear Cays tillsammans med sin man. Här är hennes egen berättelse om drömresan i Karibien:

Seglingssemester i Karibien

Vi startade vår resa på St Marteen på den franska sidan där vi embarkerade den segelbåt som skulle bli vårt hem under semestern. De första dagarna använde vi till att läsa på om området och att fylla båten med mat och dryck. Sedan styrde vi ut i havs och vår första anhalt St Bart, den så kallade svenskön. Det fanns spår lite överallt av att detta har varit en svensk koloni, gatorna hette exempelvis Kungsgatan och Drottninggatan. Hamnen var ett inferno av lyxyachter från hela världen och på shoppinggatorna låg den ena märkesbutiken efter den andra.

Lunch: hummer och rosévin

Efter att ha utforskat St Bart lättade vi ankare och styrde mot det som vi hoppades skulle bli höjdpunkten: Anguilla och framförallt Prickley Pear Cays som är en liten korallö.

Denna lilla pärla i karibiska havet var mer än vad vi hade kunnat föreställa oss! Sanden var så vit att den bländade och vattnet så klart att vi kunde se småhaj leta efter mat vid strandkanten. Här beställde vi lunch på en av de två restauranger som finns på ön. Restaurangägaren serverade oss en lunch som ni säkert förstår smakade helt sagolikt med tanke på miljön. När åt man hummer och drack rosevin till lunch senast?

Simma med delfiner

Efter ett antal dagar på Anguilla med lite bilturer på ön och ett stopp på ett delfinarie, var det dags att segla vidare till den holländska delen av St Marteen och huvudstaden Phillipsburg. Detta är en pulserande stad med mycket turister från hela världen på grund av att stora kryssningsfartyg har sin hamn här.

När vi hade tröttnat på storstadslivet seglade vi vidare norrut till en liten ö som heter Tinntamare för att tillbringa de sista dygnen i detta paradis. Vi fick de finaste dagarna man kan tänka sig med lite vind, underbar sol och värme och ett glasklart vatten.

Eva och Mickes tips till dig som vill hyra segelbåt i Karibien

För att få hyra båt på egen hand krävs förutom sjö- och båtvana också utbildning motsvarande skepparexamen. Den som saknar det måste hyra båt med skeppare, vilket är bekvämt, men dyrare.

Inhandla böcker och sjökort om området ni ska segla i.
En bok vi vill rekommendera, som blev vår ”bibel” är Chris Doyles “Crusing Guide”. Där får man tips och råd om allt: inseglingar, ankarplatser, dykställen, shopping och så vidare.

Gör en preliminär resrutt redan hemma, men ha inte för stora ambitioner. Avstånden mellan öarna är längre än man tror och du måste vara bredd att ändra rutten på grund av vindar och vågor. Tänk också på att ni åker in och ut i olika länder vilket medför en del pappersarbete.

Innan du får segla iväg blir du inbjuden till ett ”briefing-möte”. Hoppa inte över det! Här får man all lokal information om våg och vindförhållanden i seglingsvattnen, samt all information om båten.

Glöm inte att ni är själva och kanske är långt ute till havs om ni blir sjuka, se till att ta med ett litet apotek med det ni kan behöva. Vaccinationer är viktigt exempelvis mot hepatit och kolera.

Åk mellan november och juni eftersom juli till oktober är orkansäsong.

<a href=https://www.reseguiden.se/minsida/evaaro/sok/evaaro">Surfa in på Evas profil på Reseguiden</a>
Hitta ditt flyg till Karibien

Vill du också segla i Karibien?

Amazing Charters

Poseidon Travel

Swede Charter

Mer segling:

Nämnden för båtlivsutbildning

Svenska Kryssarklubben

Båtmässan Göteborg 31/1 - 8/2

Båtmässan Stockholm 28/2 - 8/3