Publicerad 15 mars 2013

Här finns något nytt att upptäcka varje dag och med mysiga områden som Altstadt, Altona, Jungfernsteig och St Pauli kan du låta dagsformen avgöra. Med förstklassig shopping, mängder av muséer, mysiga fik och restauranger så är det bara att välja och vraka. Hamburg är världens tredje största stad efter New York och London när det gäller musikaler. Tillsammans med Reeperbahn gör det staden till ett pulserande nöjeslivsmecka på kvällar och helger.

Cecilias 5 tips i Hamburg

1. HafenCity

Strosa omkring i de gamla magasinkvarteren, njut av atomsfären och se hur den nya delen av Hamburg, med sina mysiga butiker och fik, växer fram. Ta en paus på tehuset Momentum där du kan dricka dig genom världens alla hörn. De du inte provar kan du köpa med dig hem i butiken. Deras goda mackor, med en helt suverän dippsås med senap, gör det värt ett besök i sig. I HafenCity finner man också det omtalade Miniatur Wunderland. Här kan du besöka delar av världen i miniatyr. Vad sägs om ett besök i Schweiz, Kiruna eller varför inte Las Vegas? Knuffningen Airport är helt otrolig uppbyggd, här både landar och lyfter flygplanen dag som natt. Vägg i vägg ligger Hamburg Dungeon, där du kan uppleva Hamburgs historia med skräcktema.

2. Fiskmarknaden

Jag säger bara don't miss it! Är ni i Hamburg en söndag så är det här ett måste. Oavsett om du är här för att handla fisk, frukt, titta på människor eller kommer direkt från nattklubben så är det helt galet, men otroligt roligt. Marknaden öppnar 05 och stänger 09.30. Lyssna på livemusik inne på puben eller jazz i stora magasinet och träffa massor med människor som börjar dagen med en öl eller två. Här stannar du gärna en bra stund och både sjunger, gungar med och njuter av atomsfären.

3. Beatlemania

I fem våningar får du följa med på Beatles musikaliska resa med start i 60-talets Reeperbahn och Hamburg. Här finns en värld uppbyggd med trummor, skivstudio och även den riktiga ”Yellow Submarine” finns på plats. Här får du njuta av musiken som gjort avtryck i musikens historia, lyssna på intervjuer och få känslan att ”All you need is love”. Du hittar muséet mitt på Reeperbahn. Alldeles utanför på gatan finns de berömda Beatles-skulpturerna.

4. Skybaren 20up

För alla er som gillar takbarer är 20up givet. Bara några hundra meter från det kända Polishuset på Reeperbahn ligger Riverside Hotel med sin skybar. Fantastisk utsikt men massor med människor. Kom lite tidigare på kvällen för att slippa både köer och trängsel. Härifrån har man en fantastik utsikt för hela Hamburg, men främst över hamnområdet.

5. 25hours Hotel

Det här är ett nybyggt hotell som ligger i HafenCity. Superläckert inrett och inspirerat av 60-och 70-talet. Vad sägs om en repstege på väggen, en koffert till skrivbord eller en container omgjord till grupprum? Hotellets restaurang Heimat Küche + Bar har fantastisk god mat till bra priser. Även om du inte bor här så passa på att avnjuta en fika, en middag eller bara en öl på kvällen.

Så tar du dig runt

Hamburg har ett väl fungerande transportsystem, det finns både tunnelbana (U-Bahn) och spårvagn (S-bahn), bussar och cyklar. Skippa de dyra sightseeing-bussarna ”get on-get off.” Snöra istället dig dina skönaste skor och se staden till fots. Blir du trött i fötterna så kan du hyra en cykel. Det finns cirka 70 uthyrningsställen och Hamburg är perfekt att uppleva på två hjul. Med sina 2500 broar finns det såklart båtturer som tar dig runt genom Hamburg. Men det fräckaste av allt om du vill du ta dig runt själv – hyr en kanot!

Så tar du dig hit

Det finns ett par olika alternativ, men till Hamburg kan man enkelt ta sig via båt från Göteborg till Kiel med Stena Line. Spendera kvällen och natten ombord på båt. Vakna upp och en 1,5 timmes bilfärd eller tåg från Kiel senare så är du plats. Det går även båt från Rödby till Puttgarden eller flyg direkt till Hamburg flygplats, knappt 1 mil från Hamburg.


Snabba tips du inte får missa!

ASTRA – Hamburgs egenbryggda öl som är väldigt god
HafenCity – Ett av Hamburgs nyare område med mängder av godsaker för både kropp och själ
Fiskmarknaden – ett måste på söndag morgon
Beatlemania – Back to the 60s!
SkyBar 20-UP – Fantastisk utsikt över Hamburg


Hotell i Hamburg