Publicerad 11 februari 2020

Stränder så långt ögat når

Oavsett var du är i Danmark är det inte långt till närmaste strand. I området runt Köpenhamn finns det många stränder med plats för alla. Längs Danmarks västkust är det milsvis med sandstränder. På soliga dagar är det perfekt för sol och bad. På blåsiga dagar är det en upplevelse att se havets vågor rulla in. På många ställen kan du också köra bil på stranden.

Läs också: Danmarks skönaste stränder

Cykelsemester i Danmark

Danmark är med sitt platta landskap och en perfekt plats för en cykelsemester. Det är aldrig långt till havet och det är korta avstånd mellan orterna. Reser du med egen cykel hemifrån är det enklast att ta färja över. Packa smart, helst inte mer än 10 kilo per vuxen och utrusta dig med cykelväskor så du inte får ont i ryggen. En annan sak som kan vara bra är att boka övernattningar på förhand, annars kan det vara fullbokat när du kommer dit.

Läs också: Jylland sett från cykeln

Att göra med barn i Danmark

Danmark är en semesterdröm för barn. Här är ett axplock av Danmarks alla aktiviteter för barn:

  • Lalandia i Billund, Skandinaviens största vattenland
  • Legoland, också i Billund, med berg-och-dal-banor och miniatyrvärldar av Lego
  • Sommarlandet BonBon-land i Holme Olstrop, en timmes bilfärd utanför Köpenhamn
  • Djurparker: Odense Zoo, Köpenhamns Zoo, Givskud Zoo i Billund, m. fl.
  • Fårup Sommerland, vattenland och nöjespark i Blokhus, en timmes bilfärd från Fredrikshavn där färjan från Göteborg går i land


Läs också: Danmark med familjen

Hygge i Köpenhamn

Köpenhamn är Danmarks huvudstad och ett måste för dig som gillar storstadslivet. Nöjesparken Tivoli är en hit oavsett ålder - här finns karuseller, sockervadd, gastronomiska upplevelser och musik. Shoppa en ny sommargarderob på Strøget som är fyllt med allt från märkesbutiker till kedjor, restauranger och pubar. Längs med den charmiga hamnen, Nyhavn, ligger nya och gamla båtar och uteserveringarna vägg i vägg.

Läs också: Att se och göra i Köpenhamn

Kultur och strand i Århus

Danmarks näst största stad Århus som ligger på Hylland är en spännande storstad med ett stort kulturutbud, fantastisk shopping och många mysiga restauranger. Upplev attraktioner som Den Gamle By - ett levande stadsmuseum som är utsett till ett av världens finaste. I Aarhus hittar du underhållning för stora och små. Tivoli Friheden låter dig välja mellan 40 olika attraktioner, och familjeparken Djurs Sommarland har både temapark och vattenland. Här har du också gångavstånd till stranden så att du kan ta dig en paus från storstadslivet och dyka ner i Kattegatt om sommarvärmen infinner sig.

Bornholm – ett stycke Karibien i Danmark

Ön Bornholm ligger faktiskt närmre Sverige än Danmark, men den danska känslan finns på ön. Ön har många mysiga byar, som Nexø med sin fiskehamn och röda rimmerhus. En riktig sommarkänsla får du på den kritvita stranden Dueodde där den fina sanden knastrar under fötterna. Stranden har fått blå flagg och är känt som en av Europa finaste stränder - också kallat för Danmarks lilla “Karibien”. Precis vid stranden finns ett fyrtorn som kan bestigas och ger då en fantastisk utsikt över havet.

Du kan antingen flyga hit på 35 minuter från Köpenhamn, eller ta båten direkt från Ystad.

Hitta flyg till Bornholm
Läs också: Bornholm - Danmarks solsäkra pärla

Skagen - här möts Kattegatt och Skagerak

Uppe på toppen av nordligaste Danmark hittar du den 700 år gamla fiskebyn Skagen - resmålet med flest soltimmar i hela landet. Några hundra meter norr om Skagen hittar du naturfenomenet Grenen, här möts de två haven Skagerrak och Kattegatt. Ett sådant fenomen finns bara på ett fåtal ställen i världen. Den här naturkraften är så stark och överväldigande att det faktiskt inte är tillåtet att bada just här, men det är en mäktig syn.

Den 2 kilometer långa stranden Råbjerg Mille är Skagens mest kända, den kallas “den danska vildmarken” då den har för vana att flytta sig upp till 15 meter varje år. En annan attraktion här är Sankt Laurentii kyrka, även kallad “Den Tilsandede Kirke” - kyrkan som har fått ta stryk av alla våldsamma naturkrafterna som finns här uppe. Flygande sand från stränderna har begravt kyrkan och nu syns bara ett kyrktorn som sticker upp ur sanden. Det finns många fina turiststigar mellan kyrkan och Skagen för den som vill röra på sig.

Res till Skagen med färjan Göteborg - Fredrikshamn och därefter en kort tur med tåg eller buss till Skagen.

Så kommer du till Danmark

Det enklaste sättet för dig som bor i södra Sverige är att köra bil och sedan ta färja eller Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn. Stena Line trafikerar Göteborg - Fredrikshamn och Halmstad - Grenå. I Helsingborg tar du enkelt färja med Scandlines över till Helsingör. Om du flyger finns det åtta flygplatser, däribland Köpenhamn, Billund, Århus och Ålborg.

Planera din resa till Danmark på Reseguiden

Sök flyg till Danmark
Hitta hyrbil i Danmark
Tips och inspiration Danmark