Publicerad 10 maj 2022

Vårdbesök online från utlandet
Om du har tillgång till BankId och internet kan du göra ditt vårdbesök online från utlandet. Enkelt, tryggt och smidigt. Nedan kan du ladda ner Capio-appen, så får tillgång till rådgivning inom 15 minuter var du än befinner dig i världen.

Nödsituationer
Nödnumret 112 gäller i hela EU, så det är dit du ringer för ambulans, polis eller räddningstjänst. Ska du resa utanför EU så är det bra att ta reda på nödnumret innan du reser, och spara det i mobilen.

Vaccinationer och covidbevis
Inför din resa kan du behöva skydd mot vissa smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som krävs beror på vart du ska åka, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet. Det är bra att vara ute i god tid om du behöver vaccineras, gärna en månad innan avfärd, då det ibland krävs flera doser av ett vaccin.
Tänk också på att du kan behöva ett covidbevis, eller uppdatera det du redan har.

Läkemedel
Om du behöver ta med läkemedel på resan kan det vara en god idé att ta med dessa i sin originalförpackning, alternativt att du har med dig läkarintyg. Då har du något att visa upp, både om du behöver få hjälp utomlands eller om tullen behöver veta vad det är. Det finns också vissa regler kring läkemedel i handbagage, då mängden vätska är begränsad.
Ett annat bra tips är att förvara minst tre dagars förbrukning av ditt läkemedel i handbagaget, om din incheckade väska skulle komma bort.

Reseförsäkring
För att kunna få hjälp med vård utomlands behöver du en försäkring eller ett EU-kort. Har du inte det måste du betala för din sjukvård. Kontakta ditt försäkringsbolag och se vad som ingår i din hemförsäkring och reseförsäkring.

Reseapotek
Oavsett vart du ska åka är det bra att ta med ett litet reseapotek. Innehållet kan variera, men t.ex. första hjälpen-kit, solskydd, handsprit och värktabletter är en bra start.

Här kan du ladda ner Capio-appen