Publicerad 6 september 2008

Givetvis bör du använda sunt förnuft och försiktighet på resan, men om du ändå råkar illa ut kan du vända dig till den svenska ambassaden som finns i ungefär hälften av världens länder. Du kan också vända dig till svenska konsulat, men personalen där talar sällan svenska. Om ambassad eller konsulat inte finns i landet går det bra att kontakta ett annat EU- eller nordiskt lands ambassad eller konsulat. Tanken är att UD ska hjälpa till när alla andra utvägar är brända och det handlar i första hand om hjälp till självhjälp – alltså goda råd om hur du ska kunna lösa sitautionen.

Plötsligt händer det

Olycka eller sjukdom?
UD kan kontakta anhöriga, sjukhus, läkare och myndigheterna i landet om du behöver assistans. Du kan också få hjälp att kontakta larmcentraler, arrangera sjuktransport med mera. Tänk på att ha ordentlig koll på din försäkring innan avresa.

Hjälp, passet är borta!
Blir du av med passet på resan ska du kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat. De hjälper dig att utfärda ett provisoriskt pass. Om du ska resa vidare till andra länder måste du dock kolla upp att de godkänner ett provisoriskt pass. I vissa fall kan du behöva vänta på ett ordinarie pass som måste skickas från Sverige.

Tänk på att kontrollera passets giltighetstid innan avresa då vissa länder kräver att passet ska vara giltigt så länge som tolv månader efter hemresa. Kolla upp vad som gäller för just ditt resmål. Se också till att passet är helt och i gott skick, du kan faktiskt bli nekad inresa i ett land om du har ett trasigt pass.

Pengaproblem?
Att be någon där hemma att föra över pengar via exempelvis Western Union eller MoneyGram (hos Forex) är smidigt. Du får pengarna redan samma dag till ditt lokala ombud som kan vara en butik, tobaksaffär, ett hotell eller växlingskontor.

Mot en avgift kan ambassaden hjälpa dig med överföring från ditt eget konto. De kan också hjälpa dig med hemresa i en icke självförvållad nödsituation, men kom ihåg att pengarna är ett lån från staten.

Utsatt för brott?
Anmäl brottet till lokal polis och uppsök läkare om det behövs. Glöm inte att spärra eventuella konto- och kreditkort!

Gripen av polis?
Enligt Wienkonventionen har du rätt att få kontakta Sveriges ambassad eller konsulat. De kommer att försäkra sig om att du behandlas väl och kan hjälpa dig att kontakta dina anhöriga. Du har också rätt till en offentlig försvarare, vill du däremot ha en privat advokat får du betala själv.

Försiktighet på resan

Håll din egen väska under uppsikt och bär aldrig paket eller väskor över gränsen åt någon annan. Det kan låta som en självklarhet – men har du otur kan du snabbt hamna i riktigt trubbel. Packa alltid väskan själv och se till att ingen kan ha haft möjlighet att stoppa ner någonting.

Var påläst och respektera landets lagar och kultur – tänk på att saker som är lagliga hemma kan vara olagliga i landet du befinner dig i.

Kontakta alltid dina anhöriga hemma om en krissituation uppstår, speciellt om det uppmärksammas i internationella medier. Dina anhöriga vill veta att du är i säkerhet.

Läs mer på: UD:s hemsida

Läs den tidigare artikeln: 10 tips inför långresan

Läs om medlemmar med oflyt på resan i tråden: Otur på turen