Publicerad 9 december 2020

Vart kan jag resa?

UD gör helhetsbedömningar om det är säkert att resa till ett land eller inte. För aktuell och komplett information kring respektive land rekommenderar vi att du går in på UD´s hemsida.

Svenska UD har hävt avrådan från resor till:

Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

UD förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till Estland, Irland och Lettland till och med den 16 december 2020. För övriga än ovan nämnda länder gäller avrådan till och med den 31 januari 2021.

Vi vill påminna om att alltid ta reda på vilka lokala restriktioner och eventuella karantän-regler som gäller för det land du vill besöka. Ofta finns aktuell reseinformation på Sveriges ambassader per land.

För mer information, besök swedenabroad eller regeringen.se.

Jag vill boka nu - finns om- och avbokningsbara resor?

De flesta researrangörer erbjuder nya och förmånliga av- och ombokningsmöjligheter som ger dig som resenär trygghet att kunna planera dina resor framöver. Airtours, Apollo, Detur, Mixx Travel, Nazar, Nordcotours, Slopetrotter, STS Alpresor, TUI och Ving har alla olika erbjudanden med av- och ombokning av resor.

Se och jämför resor med av- och ombokningsmöjligheter.

Vissa flygbolag erbjuder även möjlighet att kunna boka om flygbiljetten till annat datum, utan kostnad. När du köper en dyrare flygbiljett brukar det inkludera om- eller avbokningsmöjligheter hos de flesta flygbolagen. Kontrollera vad som gäller med din resebyrå eller flygbolag.

Kan jag avboka min resa?

Resenärer har ingen lagstadgad ångerrätt för vare sig flyg- eller paketresor. Den som har bokat en resa till ett drabbat land kan inte avboka resan och få den återbetald på grund av rädslan att bli smittad. En avbokning täcks normalt inte av avbeställningsskydd, hemförsäkringars reseskydd eller kreditkortsförsäkringar.

I vissa fall kan det finnas möjlighet till avbokning och återbetalning av en paketresa. Kontakta din researrangör för mer specifik information.

Om du har bokat en flygresa direkt hos flygbolaget, är det upp till bolaget vilka villkor som gäller för avbokning. I vissa fall ställer flygbolagen själva in avgångar till områden som UD avråder att resa till eller erbjuder sina kunder om- och avbokningar. För att veta exakt vad som gäller kontakta ditt flygbolag.

Jag har avbeställningsskydd – kan jag avboka?

Ett traditionellt avbeställningsskydd täcker oftast bara akut sjukdom eller olycksfall och gäller inte om man vill avboka resan av andra skäl, exempelvis om UD avråder resor till ett specifikt område. Undantag kan vara avrådan från UD kombinerat med att du tillhör en riskgrupp att drabbas allvarligt av coronaviruset. För att veta exakt vad som gäller kontakta ditt flygbolag eller researrangör.

Hur skyddar paketreselagen?

Paketreselagen skyddar dig exempelvis mot ändringar som researrangören gör innan eller under resan. Lagen ger dig även många andra fördelar som man inte får när man själv sätter ihop sin resa.

Läs vad paketreselagen innebär på hallakonsument.se

Vad är en paketresa?

Definitionen av en paketresa är att resan varar i minst 24 timmar eller inkluderar övernattning samt att resan består av minst två olika resetjänster, exempelvis transport, boende, bilhyra eller evenemang.

Vilken ersättning får jag om jag har blivit smittad?

Har du haft oturen att bli smittad på en resa utomlands då gäller samma försäkringsvillkor som vid andra sjukdomar. Men om du befinner dig i ett område som UD avråder från att vistas i p.g.a. coronaviruset så bör du kontakta ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Här hittar du mer information

UD:s reseinformation
UD resklar
Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Konsumenternas försäkringsbyrå
Hallå konsument