Upptäck solsäkra favoriten Rhodos

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: teresen, medlem sedan 2013
Foto: teresen, medlem sedan 2013
Rhodos är en av de absoluta favoriterna i den grekiska ö-världen. Det är en mångsidig ö med många sköna badorter, långa stränder, solsäkert väder och bra shopping.
Publicerad 22 juli 2014

Rhodos är en av de mest besökta grekiska öarna, kanske inte så konstigt eftersom det är en ö som är lätt att förälska sig i. Den grekiska maten, de vita husen, gummorna som säljer hantverk eller de mysiga gränderna – den grekiska charmen går att hitta i allt. Dessutom finns det något att göra för alla i familjen; underbar shopping, fotograferingsvärda sevärdheter, långsträckta stränder, spännande mat och ett hett nattliv. Vädret är varmt och skönt under sommaren så en charter till solgudens ö är något många längtar till. Dessutom finns det hotell för alla plånböcker och önskemål.

Rhodos stad lockar med shopping och nöje

Rhodos stad är en myllrande huvudstad med trendiga kaffebarer och designbutiker. Dessutom har Gamla stan den största bebodda medeltida stadskärnan i Europa. Varje år vandrar miljoner turister bland de mysiga stenbelagda gränderna för att shoppa, fotografera kyrkor och besöka museum. Ofta infinner sig en känsla av att flyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Gamla stan omges av en ringmur, ett tydligt spår från riddartiden. Två gånger i veckan har du möjlighet att ta en promenad på den tre kilometer långa muren.

Bästa turistorterna ligger på östkusten

Både charterresenärer och Rhodosborna väljer oftast att semestra på den vackra östkusten. Här ligger många sköna badorter på rad och hit hör bland annat Kalithea, en lugn liten ort sex kilometer från Rhodos stad. Söder om Kalithea hittar du Faliraki, som är en turistort med stort utbud av restauranger, uteställen och barnens favorit är vattenparken. En bit bort från centrum ligger lyxhotellen på rad precis vid stranden. Andra orter värda att nämna är Afandou och Kolymbia.

Ixia – semesterpärlan på västkusten

Semesterpärlan Ixia ligger på Rhodos västkust och passar dig som vill ha en lugn semester, men ändå ha nära till fart och fläkt i Rhodos stad. Här finns trevliga restauranger, butiker och härliga stränder med sköna solstolar och strandtavernor.

Skönast sol och bad på östkusten

Är du ute efter en riktigt härlig solsemester på stranden så ska du rikta blicken åt stränderna på Rhodos härliga östkust. Antingen väljer du ett hotell i området eller så tar du buss eller hyr bil för några sköna timmar med en bok i solstolen. Stränderna som ligger här hör till Rhodos allra finaste och mest välbesökta. Dessutom är vattnet lugnare här än på västkusten, vilket många barnfamiljer föredrar.

Här är de finaste stränderna

I Rhodos stad finns Ellis Beach, en klapperstenstrand som ofta är full av svenska badsugna turister. I Kolymbia ligger Rhodos längsta sandstrand och Faliraki lockar med en fyra kilometer lång sandstrand. Kalitheas strand är barnvänlig och här ligger dessutom ett bra dykcenter. Nära Faliraki hittar du Anthony Quinn–bukten, som är en stenig vik med mycket klart vatten. Tsambikastranden är en långgrund strand med mjuk sand, klart vatten och kanske den finaste stranden på hela Rhodos. Lindosstranden är en långgrund strand med mycket sand och många badsugna turister.

Besök vykortsvackra Lindos och Akropolis

Även om du inte bor nära vykortsvackra Lindos så är ett besök här ett måste. Den mysiga stadskärnan kryllar av små butiker med grekiska souvenirer, matställen, slingrande kullerstensgränder och åsnor som kan ta dig upp till Akropolis ruiner, som är från från antiken. Väljer du bort åsnetaxin så är det en tio minuters promenad och 300 trappsteg som gäller upp till toppen som ligger 116 meter över havet. Inträdet kostar ungefär sex euro och sedan får du en otroligt vacker utsikt över de vitkalkade husen, havet och naturen. Här får du ett perfekt fotoläge, så glöm inte kameran.

Ta en tur över till Turkiet

Rhodos ligger när den turkiska kusten och känner du för att uppleva ännu ett land så går det båt över till Turkiet. Efter två timmar kommer du till Marmaris och här kan du spatsera runt på basaren och shoppa guld, läder och keramik.

Ta sig till Rhodos

Fritidsresor, Ving, Airtours, Apollo och Solresor erbjuder alla charterresor till Rhodos. Flygresan tar ungefär fyra timmar och då landar du på flygplatsen i Rhodos stad. Chartern går mellan april och oktober med varmast väder under juli och augusti. Föredrar du att boka flyg och hotell för sig så går det många flyg hit också.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor till Rhodos:

- Alla charterresor till Rhodos
- Familjevänliga charterhotell på Rhodos
- Rhodos bästa vuxenhotell
- Lyxhotell på Kreta


Lyxiga hotell på Rhodos